Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учебник по менеджменту.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
731.65 Кб
Скачать

Тема 4. Технология менеджмента. Методы и модели принятия решений

4.1 Поняття технології менеджменту

Визначимо менеджмент як інтеграційну діяльність з успішного формування організації як системи, що працює в конкурентному середовищі, шляхом постановки цілей, вироблення рішень і досягнення поставлених цілей з використанням доступних ресурсів. Слово "технологія" має на увазі засновані на деяких знаннях, принципах, методах і закономірностях способи дій або сукупність дій над предметом, сировиною, ресурсом, об`єктом, з метою отримання продукту, результату або нової якості, стану. Технологія часто є продуктом досягнень у суміжних галузях знань. Технології менеджменту представлені у вигляді концепцій, теорій, принципів, способів, форм і методик управління. Технології менеджменту забезпечують процес перетворення об`єкта управління з вихідного стану в новий цільовий конкурентний стан або якість, або забезпечують його гарантоване ефективне функціонування. Сьогодні технології менеджменту підтримуються потужним інформаційно-технологічним пластом у вигляді відповідних програмних систем. На слуху системи бюджетування і фінансового аналізу, управління якістю, системи збалансованих показників (ССП), контролінгу, управління взаємовідносинами з клієнтами (CRM), інтелектуального аналізу даних (BI), бізнес-моделювання та управління змінами, управління проектами і т.д. Такі системи, як правило, інтегруються за допомогою програмних шлюзів в корпоративні інформаційні системи, або є її частиною.

Технології менеджменту в зарубіжних компаніях пройшли еволюційний шлях розвитку. Двадцяте століття зі своїми економічними реаліями дало потужний поштовх появі і вдосконаленню нових методів і практик управління. Була вироблена однорідна для всіх суб`єктів ринку управлінська культура, нові технології стали штатними інструментами менеджменту. У нашій країні перехід від адміністративної системи до ринкової стався різко, був пропущений еволюційний етап розвитку. У нових власників, які прийшли в бізнес з торговельної, інженерної, гуманітарної та навіть фінансової сфери, були відсутні знання і досвід управління, в тому числі здатність оцінки рекламованих західних технологій. Прихід західних практик і технологій на такий ґрунт у багатьох випадках викликав плутанину і розчарування, ускладнив управління, хоч і дав безцінний досвід. Очевидними причинами невдалих впроваджень нових технологій менеджменту стали:

  • некомпетентність вітчизняного топ-менеджменту, завищені очікування і сліпе слідування модним тенденціям в управлінні, як панацеї від різних проблем;

  • непідготовленість компаній до застосування сучасних інструментів, до процесу скрупульозного впровадження, супроводу.

На сьогодні у бізнес-спільноти в цілому склалося уявлення про застосовність зарубіжних інструментів до потреб своїх компаній. В той же час, практикою їх застосування здебільшого володіють лише консалтингові компанії та центри компетенцій, що пропонують рішення. Тим не менш, візьмемо на себе сміливість ще раз переглянути витоки, можливості та обмеження технологій менеджменту, зробивши акцент на трьох базових підходах.