Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укрНАН +.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

1.4.3. СНіП та норми навантажень на ландшафти

СНіПи - будівельні норми і правила, що встановлюють єдиний підхід до нормування якості навколишнього середовища при будівництві.

Природоохоронне нормування полягає в пакеті документів, що описують взаємодію споруджених об'єктів із навколишнім середовищем, а також проводить урахування використання природних ресурсів. За допомогою СНіП проводиться екологічна експертиза і паспортизація підприємств.

Основною одиницею охорони природи єландшафт, існує спеціальний розділ екології, що займаєтьсярозподіломприродньо-територіальних комплексів на ландшафти по принципах зональної йазональноїдиференціації, - ландшафтна екологія.

Ландшафт-таксономічнаодиниця,ланкадиференціаціїпиродно-територіального комплексу, що містить у собі набір локальнихгеосистем, які мають індивідуальну структуру.

Норми навантажень на ландшафти носять вузькоспеціалізованийхарактер і маютьвиробничу, а не екологічну орієнтацію.

2. Основні положеняя токсикометрії

2.1. Характеристика етапів токсикометрії

2.1.1. Особливості переносу даних з тварин на людину

Токсикометрія встановлює якісні та кількісні параметри токсичного впливу на людину різноманітних забруднювачів, полютантів та токсичних речовин. Основа визначення факторів токсичної дії – це дослідження на тваринах з послідуючим використанням результатів людиною. Імовірне визначення параметрів токсикометрії для декількох видів лабораторних тварин полегшує екстраполяцію результатів досліду на людину. Розмір граничної дози залежить від того, які метод і показник були обрані для дослідження. Чим вище чутливість визначеного показника, і чим точніше метод, тим нижче буде визначений у ході досліду поріг впливу.

Схема дослідження дії хімічних речовин і встановлення ГДК:

- аналіз інформації о токсичності речовини;

- устаткування доцільності досліду;

- вибір адекватних методик, показників, тестів;

- вибір лабораторних тварин;

- проведення експерименту;

- статистична обробка;

- аналіз результатів;

- екстраполяція дослідів на людину;

- висновки та рекомендації.

При встановленні граничних концентрацій токсикантів у санітарно-гігієнічномунормуванніпроводять досліди повпливутоксиканта на організмтварини. Важливим, центральним етапомтоксикометріїєперенос граничних значень концентрацій токсиканта з організмутваринина організм людини. При екстраполяції необхідно враховувати характер впливу речовини набіоту взагалі, а також можливість попадання токсичних речовин до організму людини через середовище існування або трофічні ланцюги.

Відповідно до цього всіречовини класифікуються так:

  1. Речовини загальнотокичної дії- механізмїхньоговпливумайже однаковий не залежно від типутварини. Такі речовини потрапляючи в організмвикликаютьйого отруєння. Приклад: чадний газ, аміак, вуглекислий газ, сірководень, побутовапилюка.

  2. Канцерогенні – речовини,котрі,попадаючи в організм,викликаютьзлоякісніпухлини. Механізмїхньоїдії вже більш виборчий, і при переносі значень з лабораторних тварин необхідно врахувати, що вданомувипадку людина найбільш чутлива доканцерогенів,ніж будь-яка інша тварина. Приклад: група пестицидів, ароматичні вуглеводи,хлорпохідні бензолу, фенол.

  3. Речовини нервово-паралітичної дії- уражають нервову систему вузько специфічно. У залежності від функціональних груп, атакайдеабо на нейроницентральної нервової системи, або па нервовіпаростки, при цьому уражається вегетативна нервова система. Приклад:діоксан,зорін,діфтордіхлоретан.

  4. Ферментативні речовини-впливаютьнавизначенугрупу ферментів, знищуючи їхню біологічну активність. Простежитивсітакі речовини на дослідах із тваринами неможливо, тому що речовини, які не впливають на організмтварини,можуть реагувати з ферментами людського організму. Приклад: ціанід калію, фосген.

  5. Мутагенні речовини- змінюють генну структуру організму. Реагують ізДНКіРНКклітини організму. Як правило, такі речовини діють однаково на всіх ссавців. Приклад: азбест, органічна смола.