Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укрНАН +.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

4.3.4.5. Розрахунок необхідного ступеня очищення стічних вод по з'єднаннях шкідливих речовин.

Шкідливі і токсичні речовини, що входять у показники якості стічної води різноманітні по своєму складу. Вони нормуються за принципом показника шкідливості, що лімітує, ЛПШ, під якою розуміють негативний вплив кожної речовини. По ЛПШ усі речовини у воді питного і курортно-побутового використання розділені на 3 групи:

  • утримуючі санітарно-токсологічні ЛПШ;

  • загальні санітарні ЛПШ;

  • органолептичні ЛПШ.

Санітарний стан водойма при скиданні в нього шкідливих і отруйних речовин стане незадовільним, якщо не дотримуються 2 основні умови:

  1. ГДК кожної речовини, що входить у визначений ЛПШ, зменшено в стільки разів, скільки одиниць шкідливих речовин, що присутні в стічних водах і водоймах:

, (4.20)

розраховується концентрація шкідливої і-тої речовини в розрахунковому створі;

де i – число шкідливих речовин з однаковим ЛПШ.

Отже, кожна речовина в умовах одночасної присутності з іншими шкідливими речовинами з даної групи ЛПШ у розрахунковому створі водокористування повинне мати концентрацію:

, (4.21)

І тоді концентрація кожного з розчинених шкідливих речовин в очищених стічних водах може бути визначена як:

, (4.22)

де п – розведення для різних водоймів;

- максимально припустима концентрація розрахункової речовини, обчислена по формулі (21), з урахуванням максимальної концентрації ГДК усіх компонентів, що відносяться до однієї групи ЛПШ;

- фонова концентрація речовин у водоймі до місця скидання стічних вод.

При очищенні стічних вод шкідливі різні речовини визначеної групи ЛПШ очищаються неоднаково. Для розрахунку ступеня очищення по шкідливих речовинах, у першу чергу повинна визначатися ступінь очищення тієї речовини, що найбільше важко витягати. Ступінь його очищення:

. (4.23)

Оскільки всі інші речовини даної групи ЛПШ мають більш високий ефект очищення, то це вираження для них буде завжди виконаним.

4.3.5. Визначення ступеня екологічної безпеки водяних об'єктів.

Для усіх водоймів визначається ступінь екологічної безпеки для того, щоб установити параметри водокористування. Ступінь екобезпеки водяних об'єктів розраховується по формулі:

, (4.24)

де Пф - фактичне значення показників якості води;

Пн - нормовані значення показникі. Обидва показникі залежать ві часу.

4.3.6. Встановлення зон санітарної охорони.

Біля водозабору або джерела водоспоживання встановлюються зони санітарної охорони в яких й встановлюється особливий режим охорони вод від забруднень. Зона санітарної охорони підрозділяється на 3 підзони:

  1. Підзона суворого режиму з огородженнями і спец охороною. Ця зона засаджується зеленими насадженнями, тут забороняється будівництво, випас худоби будь-який вид діяльності, що може призвести до забруднення води.

  2. Підзона діяльність, що обмежує, дії, які можуть призвести до забруднення води. Забороняється розміщення складів із ГСМ, ферм, використання добрив.

  3. Підзона характеру, що випереджає. Так само обмежує діяльність, що забруднює водяні об'єкти.