Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укрНАН +.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

3.6.4. Вимоги до охорони атмосферного повітря при розміщенні і проектуванні нових підприємств.

Перед проектуванням проводиться екологічна експертиза – розробка нормативно-методичної документації про вплив об'єкта на санітарний стан атмосферного повітря. У цих документах передбачаються заходи щодо зниження викидів, комплексного використання природних ресурсів, по уловлюванню, нейтралізації та утилізації відходів.

Існує ОВОС – пакет документів по екологічній експертизі, що оцінює впливів на пав колишнє природне середовище. Усі заходи, передбачені цим пакетом, проводяться при проектуванні підприємства і введенні його в експлуатацію.

Ці заходи повинні забезпечувати ГДКс.д в атмосфері повітря селітебних територій, або 0,8ГДКм.р. у місцях відпочинку, визначених генеральним планом міста. Причому необхідність підтримки таких концентрацій враховує ефект сумації як самих забруднюючих речовин, так і продуктів їхньої трансформації в атмосфері. Враховується вплив і підприємств, і прилягаючих допоміжних цехів, ділянок (ремонтні цехи, їдальні, заправлення, автопарк і т.д.).

Забороняється будувати і вводити в експлуатацію підприємства на забруднених територіях, рівень забруднення яких більш нормативного. Вибір площадки для підприємства проводиться відповідно до аерокліматичних умов, характеристик рельєфу, природним висвітленням, провітрюванням, умовами утворення туману і загальних закономірностей розсіювання домішок в атмосфері.

Забороняється розташовувати підприємства I, II КНП на площі з незадовільними умовами аерації. Розміри санітарно-захисної зони (яка розраховується за принципом розсіювання) можуть коректуватися:

- збільшуватися при обліку переважного напрямку вітру більш 12,5 м/с, але скорочувати її в напрямку менше 12,5 м/с забороняється;

- у деяких випадках, якщо підприємство розташовано на окраїні міста, розміри санітарно-захисної зони продовжують до початку житлових будівель.

При проектуванні необхідно враховувати:

  • ландшафтні характеристики місцевості і перелік ОБРВ;

  • передбачаються аварійні ситуації і залпові викиди;

  • еколого-економічну експертизу, при цьому розраховується плата за викид і еколого-економічний ефект запобігання збитку в наслідку реалізації природоохоронних заходів.

4. Нормування забруднень поверхневих і підземних вод.

4.1. Загальні аспекти проблеми забруднення води.

4.1.1. Екологічні наслідки забруднення води.

Небезпека забруднення поверхневих водоймів зв'язана з такими аспектами, як поширювання численних забруднюючих речовин внаслідок різноманітних плинів на величезні відстані; забруднення потрапляють у водяні відкладення і як наслідок виникає можливість вторинного забруднення. Вода на відміну від повітря містить набагато менше кисню, а майже всі організми вибрали кисневий метаболізм. Концентрація кисню також змінюється в залежності від температури. Концентрація кисню у воді це основний показник по придатності. При рівній температурі й умовах концентрація кисню в морі менше ніж у річці. Проблема Чорного моря, одного з найглибших, полягає у тому, що дно являє собою котлован, і нижче 200м у глибину життя відсутнє через відсутність кисню, тобто неможлива асиміляція, отже відбувається скупчення сірководню у водяному шарі (можливість вибуху). Вода одночасно і ресурс і середовище існування, отже забруднення води може впливати на наземні організми по трофічних ланцюгах, переходячи до наземних тварин; рівень забруднення атмосфери значно залежить від розчинності полютантів.