Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укрНАН +.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

1.4. Основні показники нормування

1.4.1. Показники нормування атмосфери

Основою для оцінки якості навколишнього середовища служить ГДК у повітрі робочої зони, населених пунктів, у воді, у ґрунті, у продуктах харчування і так далі.

ГДК - така концентрація забруднюючої речовини, що на протязі тривалого часу не спроможна викликати яку завгодно патологію або захворювання, які можна виявити сучасними методами дослідження, а так само не порушує біологічних меж толерантності для людини.

Тобто ГДК встановлюється з урахуванням тривалості впливу. При цьому тривалість впливу встановлюється як:

- для чинників у робочій зоні - період виробничого стажу;

- для населених місць - час життя людини;

У санітарній оцінці повітряного середовища використовуються наступні показники:

  1. ГДКр.з. (у робочій зоні) – та концентрація, що не повинна викликати у працюючих на протязі 8 годин, за період усього робочого стажу, але не більш 40 годин за тиждень, яких-небудь захворювань і відхилень здоров'я людини, що виявляються сучасними методами.

  2. ГДКм.р. (максимальна разова) - гранично допустима концентрація шкідливої речовини в повітрі населених місць (мг/м3). Ця концентрація не повинна викликати рефлекторних (субсенсорних) реакцій в організмі. Максимально разові концентрації визначаються по дії на протязі 20-30 хвилин.

  3. ГДКс.д. (середньодобова) - концентрація не повинна робити шкідливої дії (прямої або непрямої) за умови невизначено довгого впливу на протязі доби.

  4. ЛК50 - летальна концентрація речовини, що викликає загибель 50% інфікованих, які підверглися дії отруйної речовини.

  5. ЛК100 - летальна концентрація, що вбиває 100% інфікованих при проведенні досліду.

6. ГКгос.в. - гранична концентрація гострого впливу, встановлена на лабораторних тваринах в умовах одноразового інгаляційного впливу.

  1. ГКхр. (хронічна) - встановлена для лабораторних тварин при тривалому впливі, по 6 годин щодня.

  2. ГКзг. (згинаючого рефлексу) - гранична концентрація, що викликає зміни в характері безумовного згинаючого рефлексу при 40 хвилинному впливі.

1.4.2. Санітарно-гігієнічні показники водоймів

  1. ППКорг. - підпорогова концентрація речовини у водоймі. Найменша концентрація, що визначається по зміні органолептичних характеристик.

  2. ППКс.р.в. - підпорогова концентрація санітарного режиму водойму, визначається по впливі на санітарний режим водойму сапрофітною мікрофлорою.

  3. ППКт. - визначається по токсикологічних характеристиках.

  4. ЛД50 - летальна доза, що викликає при введенні в організм риби загибель 50% інфікованих істот. Аналогічно визначаються параметри ЛД100, ЛК50 та ЛК100 у вигляді концентрацій чи доз.

Крім цих основних параметрів використовуються інші показники:

  1. МКб. - максимальна концентрація речовини, що при будь-яких тривалих впливах не порушує біологічних процесів в організмі.

  2. БПКi - біологічна потреба кисню - кількість кисню, використаного при біологічних процесах окислювання органіки за визначений час: i =2, 5, 8 діб.

  3. БПКпр.н. - біологічна потреба кисню до початку процесів нітрифікації, та до появи нітритів NO-2 - у кількості 0,1 мг/л.

  4. ХПК - хімічна потреба кисню, визначається наявністю хімічних окисників K2Cr2O7 або KMnO4, Na2Cr2O7.

  5. СО2концентрація О2 (мг/л).