Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражданский процесс . методмчка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
488.96 Кб
Скачать

Задача 3

Лікарня звернулася до суду з заявою про визнання Семенкової недієздатною з тих підстав, що вона страждає психічним захворюванням і за станом свого здоров’я не може здійснювати належний догляд за дитиною, яка в неї народилася. Суд визнав Семенкову недієздатною.

Семенкова звернулася до суду з апеляційною скаргою, в якій не погодилася з рішенням суду про визнання її недієздатною, та зазначила, що має можливість виховувати дитину, має для цього житлові та інші умови, що можуть підтвердити сусіди.

Які засоби доказування є допустимими у даній справі для задоволення заяви про визнання Семенкової недієздатною?

Якими доказами має бути доведений факт недієздатності особи?

Задача 4

З Ворухіним, який працював столяром на деревообробному заводі, під час виконання роботи стався нещасний випадок. Адміністрація відмовилася добровільно відшкодувати шкоду, заподіяну нещасним випадком здоров’ю Ворухіна. Тоді він вирішив подати позов відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом.

Якими доказами можуть бути підтверджені позовні вимоги в даній справі?

Задача 5

Шишко звернувся до суду з позовом до колишньої жінки Петкіної про відібрання дитини. У підтвердження вимог він посилався на факти аморальної поведінки та життя жінки, внаслідок чого вона не займається вихованням дитини. На вимогу суду надати докази у підтвердження своїх доводів Шишко надав копію рішення суду по справі про розірвання шлюбу між ним та Петкіною, яким були встановлені факти аморальної поведінки жінки. Петкіна просила допитати в якості свідків Сомчак та Баришеву та заявила клопотання про відкладення розгляду справи для надання суду доказів у підтвердження своїх заперечень. Суд задовольнив клопотання відповідача та відклав розгляд справи, але вирішив допитати свідків, які зявилися.

Які вимоги до оцінки доказів по цій справі?

Заняття 3

          1. Засоби доказування як носії інформації.

          2. Пояснення сторін, третіх осіб, їхніх представників,

допитаних як свідків.

          1. Показання свідків. Порядок допиту свідків.

          2. Письмові докази. Порядок їх дослідження.

          3. Речові докази. Порядок їх дослідження.

          4. Висновки експерта. Дослідження висновку експерта.

Задача 1.

У суді розглядалась справа за позовом Семкіної до Семкіна про розірвання шлюбу. У обґрунтування позовних вимог позивачка просила допитати в якості свідків Рухіну та Шмальова, які проживають в іншому місці та за станом здоров’я не можуть з’явитись у судове засідання.

Що має вчинити суд, щоб забезпечити докази по справі?

Як можуть бути допитані зазначені свідки?

Процесуальні права та обов’язки свідків?

Задача 2

У суді розглядалась справа за позовом Юхно до Сабурова про визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири. У підтвердження вимог позивач надав копію договору купівлі-продажу. При розгляді справи у судовому засіданні відповідач зазначив, що надана копія договору не відповідає дійсності, насправді договір мав інший зміст, ніж у наданій копії. Тому суд забов’язав позивача надати оригінал договору.

Чи правомірні дії суду?

Який порядок подання письмових доказів?

Як класифікуються письмові докази?