Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражданский процесс . методмчка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
488.96 Кб
Скачать

Задача № 4.

В районному суді розглядалася цивільна справа за позовом В.Карташова до С. Пилипенка про відшкодування майнової шкоди в розмірі 3500 грн. та моральної шкоди в розмірі 2000 грн., заподіяних позивачу внаслідок ДТП. Позивач через канцелярію суду подав заяву про залишення вимоги про відшкодування моральної шкоди без розгляду.

Суд розглянув справу та ухвалив рішення, резолютивну частину якого сформулював наступним чином: «Позов задовольнити частково. Стягнути з С. Пилипенка на користь В.Карташова 3500 гривень в якості відшкодування майнової шкоди. Вимогу позивача про відшкодування моральної шкоди залишити без розгляду».

Чи правильне рішення ухвалив суд?

Заняття 2.

  1. Порядок усунення недоліків рішення судом, який його ухвалив.

  2. Негайне виконання судового рішення. Відстрочка, розстрочка, визначення способу і порядку виконання судового рішення.

  3. Законна сила судового рішення.

  4. Правові наслідки набрання судовим рішенням законної сили.

  5. Ухвали суду першої інстанції.

ПРАВОВІ СИТУАЦІЇ І ЗАДАЧІ ЗА ТЕМОЮ:

Задача № 1.

У резолютивній частині рішення суду в справі про стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини суд зазначив про стягнення з відповідача на користь держави судовий збір у розмірі 120 гривень. Пізніше, коли рішення набрало законної сили, суддя, який розглядав справу, помітив у розрахунках помилку та ухвалив додаткове рішення про стягнення з відповідача на користь держави додатково ще 100 гривень судового збору.

Чи правильно вчинив суддя?

Задача № 2.

Л. Гордон звернувся до Роздільнянського районного суду Одеської області з позовом до С. Короткова про усунення перешкод у користуванні колодязем, який знаходиться на межі земельних ділянок, посилаючись на те, що його сусід С. Коротков встановив залізну загорожу у зв’язку з чим перекрив доступ до колодязя зі сторони земельної ділянки позивача. Суд, розглянувши справу, ухвалив рішення, резолютивну частину якого сформулював наступним чином:

«Позов задовольнити повністю. Зобов’язати відповідача усунути перешкоди в користуванні колодязем.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Одеської області через Роздільнянський районний суд Одеської області шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.»

Чи припустився районний суд помилок при ухваленні рішення? Якщо так, то який порядок їх усунення встановлений законом?

Задача № 3.

Районний суд задовольнив позов заводу до подружжя Субботіних про виселення з неповнолітніми дітьми з такого, що належить їм на праві приватної власності будинку з наданням облаштованої трикімнатної квартири, пославшись на те, що земельна ділянка, на якій розташований будинок, відведена в установленому порядку заводу під будівництво промислових будівель.

Після набрання судовим рішенням законної сили Субботіни звернулися до того ж суду із заявою про надання відстрочки виконання рішення.

Суддя, не викликаючи до суду сторін, постановив ухвалу, якою надав Субботіним відстрочку виконання рішення строком на один рік, мотивуючи своє рішення тим, що дочка відповідачів навчається в одинадцятому класі загальноосвітньої школи і перехід її в іншу школу у зв'язку з переїздом може негативно вплинути на її успішність.

В апеляційній скарзі на цю ухвалу директор заводу вказав, що відповідно до затвердженої у встановленому порядку проектної документації вже через дев'ять місяців на відведеній ділянці має бути збудований та введений в експлуатацію виробничий цех.

Чи є підстави для задоволення апеляційної скарги директора заводу? Відповідь обґрунтуйте.