Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражданский процесс . методмчка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
488.96 Кб
Скачать

Задача № 3.

Афанасьєв подав до суду заяву про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з підприємства нарахованої, але не випла­ченої йому суми заробітної плати у розмірі 3200 грн. а також компенсацію за затримку її виплати у розмірі 200 грн.

Визначте, які докази повинен надати заявник у підтвердження законності своєї вимоги. Чи підлягають задоволенню судом вимоги заявника?

Задача № 4.

Шишкіна звернулася до суду за своїм місцем проживання з заявою про видачу судового наказу про стягнення з свого колишнього чоловіка Шишкіна аліментів на утримання не­повнолітньої дитини у розмірі 30 % прожиткового мінімуму щомісячно до досягнення дитиною повноліття. Суддя постановив ухвалу про повернення їй заяви на підставі п. 4 ч. 3 ст. 121 ЦПК, зазначивши, що заява має бути подана до суду за місцем зареєстрованого проживання боржника, який проживає в іншому районі, а також оплачена судовим збором.

Чи правильні дії суду?

Задача № 5.

За заявою ВАТ «Одесобленерго» Приморським районним судом м. Одеси було видано наказ про стягнення з Громова 1200 гривень заборгованості по оплаті за користування електроенергією. Громов, не погоджуючись з таким рішенням суду подав до Апеляційного суду Одеської області апеляційну скаргу на судовий наказ Приморського районного суду м. Одеси.

Які процесуальні наслідки, на Вашу думку, матиме така апеляційна скарга?

ТЕМА № 15

СУДОВІ РІШЕННЯ

Заняття 1.

  1. Поняття, сутність і значення судових рішень.

  2. Види судових рішень.

  3. Вимоги, яким повинне відповідати судове рішення.

  4. Форма та зміст судового рішення (його структура).

ПРАВОВІ СИТУАЦІЇ І ЗАДАЧІ ЗА ТЕМОЮ:

Задача № 1.

Які процесуальні акти повинен ухвалити суду в наступних ситуаціях? Відповідь обґрунтуйте посиланням на норми закону:

  1. за заявою про слухання справи в закритому судовому засіданні;

  2. за позовною заявою про звільнення майна з-під арешту;

  3. за заявою про встановлення факту родинних відносин;

  4. за заявою про стягнення нарахованої але не виплаченої заробітної плати;

  5. за заявою про забезпечення позову;

  6. за заявою про вжиття заходів щодо усунення причин та умов вчинення правопорушення;

  7. за заявою про відвід судді.

Задача № 2.

У зв’язку з визнанням позову відповідачем суд ухвалив рішення про задоволення позовних вимог. В мотивувальній частині рішення суд послався лише на визнання позову відповідачем, не зазначивши встановлені обставини справи, визначені відповідно до них правовідносини, не здійснив аналіз представлених доказів.

Чи можна вважати таке рішення суду законним та обґрунтованим?

Задача № 3.

В районному суді розглядалася справа за позовом К. Пилипчука до Л. Арсентьєва про стягнення боргу з орендної плати у розмірі 8000 гривень та неустойки за прострочення орендної плати у розмірі 1500 гривень. В попередньому судовому засіданні відповідач визнав, що дійсно заборгував позивачу орендну плату у заявленому розмірі, однак розмір неустойки не визнає. Суд видалився до нарадчої кімнати та ухвалив рішення про задоволення позовних вимог в частині стягнення заборгованості з орендної плати після чого продовжив розгляд справи лише в частині стягнення неустойки. В результаті розгляду справи суд ухвалив рішення про відмову у задоволенні вимог про стягнення неустойки з підстав недійсності відповідних умов договору оренди.

Чи правильно вчинив суд?