Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражданский процесс . методмчка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
488.96 Кб
Скачать

Нормативно-правові акти:

  1. Конституція України: Закон України від 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – №30. – Ст. 41;

  2. Цивільний процесуальний кодекс України: Закон України від 18 березня 2004 року // Відомості Верховної Ради України. - № 40,/40-42/. – 2004. – ст. 492;

  3. Про судоустрій і статус суддів: Закон України від 7 липня 2010 року // Відомості Верховної Ради України. - № 41, / № 41-42; № 43; № 44-45. – 2010. – ст. 529.

Судова практика:

  1. Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції. Постанова Пленуму Верховного Суду України вiд 12.06.2009 року № 2 // Вісник Верховного Суду України. – 2009. – № 8. – С. 3.

  2. Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову: постанова Пленуму Верховного Суду України від 22.12.2006 року № 9 // Бізнес: законодавство та практика. – 2007. – № 7. – С. 3.

  3. Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду: постанова Пленуму Верховного Суду України від 12.06.2009 року № 5 // Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: www.zakon.rada.gov.ua.

Правові ситуації та задачі за темою:

Задача № 1.

К. Куликов пред'явив позов до своєї колишньої дружини А. Куликової про розподіл спільно придбаного в шлюбі майна. У позовній заяві вказувалося, що серед речей є телевізор і книжкова шафа, взяті у його матері в тимчасове користування.

Вкажіть, які підготовчі дії повинен вчинити суддя до призначення справи до судового розгляду?

Задача № 2.

Дутов К.Н. пред'явив позов до Пименова В.М. про відшкодування збитків, заподіяних його майну. В попередньому судовому засіданні позивач просив суд до початку судового розгляду справи витребувати письмові показання свідка Мінського, який знаходиться в тривалому відрядженні. Крім того, ним було заявлене клопотання про допит в якості свідка Бурчалкіна А.Л. в порядку забезпечення доказів, оскільки є підстави припускати, що допит свідка в судовому засіданні при розгляді справи по суті буде неможливий у зв'язку з його майбутнім від'їздом з морською науковою експедицією.

У свою чергу відповідач Пименов В.М. заявив клопотання про витребування письмових показань свідка Родіонова С.Д. При цьому відповідач послався на те, що свідок Родіонов С.Д. знаходиться на лікуванні в лікарні, зважаючи на що він не зможе явитися до суду для надання показань особисто.

Суддя відмовив в задоволенні усіх клопотань, а провадження у справі у зупинив до моменту одужання свідка Родіонова С.Д. Одночасно ним було постановлено ухвалу про допит свідка Мінського Т.Д. в порядку судового доручення судом за місцем знаходження свідка в службовому відрядженні.

Чи припустився суддя порушень процесуального закону?

Задача № 3.

Вкажіть які підготовчі дії необхідно вчинити після відкриття провадження у наступних цивільних справах:

а) за позовом Попової до Попова про визнання батьківства відносно дочки Лариси і про стягнення аліментів на її утримання;

б) за позовом Карпової до Карпова про визнання його таким, що втратив право на житлову площу у квартирі комунального житлового фонду. У своїй заяві Карпова вказала, що брак з Карповим розірваний 10.03.2011 р. і з того часу відповідач мешкає у своєї матері;

в) за позовом Юсупова до автотранспортного підприємства про відшкодування шкоди у зв'язку з ушкодженням здоров'я. Позивач вказав, що нещасний випадок з ним стався під час його знаходження в службовому відрядженні в іншому місті.

г) за позовом Григорьєва до Григорьєвої про визнання шлюбу недійсним. В обґрунтування позову позивач вказав, що відповідачка у момент укладення шлюбу була недієздатною.

д) за позовом Селіванова до трикотажної фабрики про поновлення на роботі. Позивач вказав, що він звільнений за скороченням штату працівників.