Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражданский процесс . методмчка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
488.96 Кб
Скачать

Задача № 2.

В місцевому суді розглядалася цивільна справа за позовом ПП «Захід» до сторожа підприємства Балабанова М.М. про стягнення з нього 8 000 грн. в якості відшкодування шкоди за викрадене на підприємстві обладнання під час його чергування. В процесі розгляду справи було встановлено, що органами внутрішніх справ було порушено кримінальну справу за фактом викрадення цього обладнання.

На цій підставі суд постановив ухвалу про зупинення провадження у справі до вирішення по суті кримінальної справи.

Чи правильно вчинив суд?

Задача № 3.

У районному суді розглядалася справа за позовом Н. Галкіної до Б. Галкіна про відібрання дитини і передачу її на виховання позивачці, оскільки відповідач добровільно дитину не віддає.

Під час перерви у судовому засіданні відповідач звернувся до судді з проханням ознайомитися з журналом судового засідання. Суддя відмовив, посилаючись на те, що журнал судового засідання ще не оформлений секретарем.

Відповідач звернувся зі скаргою до Голови районного суду з вимогою про притягнення секретаря судового засідання до дисциплінарної відповідальності.

Яку відповідь повинен надати Голова районного суду?

Задача № 4.

Краснов Д. звернувся до суду з позовом до Белової Т. про визнання права власності на частину домоволодіння. В судове засідання сторони не з’явилися проте надали суду клопотання про розгляд справи за їх відсутності.

Суд, розглянувши справу за відсутності сторін, ухвалив рішення про відмову в позові.

Краснов Д. оскаржив рішення до апеляційної інстанції, посилаючись на те, що під час розгляду справи не велася фіксація процесу технічними засобами, що є прямим порушенням положень ст. 129 Конституції України.

Яке рішення повинен ухвалити суд апеляційної інстанції?

Задача № 5.

Ю. Корольову – представнику відповідача у справі про розділ майна подружжя В. та С. Зуєвих суддя відмовив в прийнятті зауважень на журнал судового засідання з наступних підставах:

а) в довіреності, виданій відповідачем представнику не обумовлено право представника на подання зауважень на журнал судового засідання;

б) з часу виготовлення журналу минуло більше трьох днів.

Чи правильні дії суду?

Який порядок подання та розгляду зауважень на журнал судового засідання?

Заняття 4.

  1. Закінчення справи без ухвалення рішення.

  2. Закриття провадження у справі: підстави і процесуальний порядок.

  3. Залишення заяви без розгляду: підстави і процесуальний порядок.

  4. Відмінність закриття провадження у справі від залишення заяви без розгляду.

Правові ситуації і задачі за темою: Задача № 1.

А. Семенова звернулася до суду з позовом до Л. Семенова про розірвання шлюбу і про розділ придбаного під час шлюбу майна.

Ознайомившись з позовними вимогами А. Семенової, відповідач Л. Семенов подав до суду письмові заперечення, в яких вказував, що позивачкою зазначено не все спільне майно та просив додатково включити до складу майна, що підлягає розділу, низку речей на загальну суму 2500 грн., які позивачкою не були вказані в позовній заяві. В період підготовки справи до судового розгляду суддя не вчинив яких-небудь процесуальних дій відносно вказаної вимоги. У судовому засіданні, відповідач знову звернувся з письмовим клопотанням про включення до складу загального майна вказаних речей. Проте, не бажаючи відкладати розгляд справи для перевірки обґрунтованості заяви, суд постановив журнальну ухвалу про залишення заяви Л. Семенова без розгляду.

Тією ж ухвалою була залишена без розгляду позовна вимога Л. Семенової в частині розподілу грошового вкладу подружжя з посиланням на те, що у справі відсутня копія банківського рахунку.

Чи правильно вчинив суд?

У якому порядку вирішуються заявлені клопотання сторін?

На яких підставах позов може бути залишений без розгляду?