Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражданский процесс . методмчка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
488.96 Кб
Скачать

Правові ситуації і задачі за темою:

Задача № 1.

Під час розгляду в районному суді цивільної справи в судове засідання не з’явилися обидві сторони. Про причини своєї неявки суд не повідомили. Суд розглянув справу та ухвалив заочне рішення.

Чи правильно вчинив суд?

Задача № 2.

У районному суді розглядалася справа за позовом Т. Сумаренко до співвідповідачів Соколових про відшкодування шкоди. В судове засідання не з’явився один з співвідповідачів і суд за згодою позивача та другого відповідача ухвалив заочне рішення, яким позовні вимоги частково задовольнив.

Чи припустився суд процесуальної помилки?

Задача № 3.

У суді розглядалася цивільна справа за позовом К. Шупик до М.Тищенко про розірвання договору оренди квартири. У судове засідання з’явився тільки позивач, який змінив предмет позову з розірвання договору оренди квартири на виселення з квартири. Суд визнавши причини неявки в судове засідання відповідача неповажними, за згодою позивача розглянув справу і ухвалив заочне рішення про виселення відповідача.

Чи припустився суд процесуальної помилки?

Задача № 4.

В районному суді розглядалася справа за позовом Т. Миронова до В. Свиридова про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою. Після дослідження доказів та перед початком судових дебатів суд зробив перерву у судовому засіданні та призначив наступне судове засідання через тиждень, не дивлячись на заперечення відповідача, який вказував, що в цей час планує їхати з родиною у подорож за кордон. В наступне судове засідання відповідач не з’явився, подавши через канцелярію клопотання про відкладення розгляду справи, оскільки він виїхав на два тижні на відпочинок до Німеччини. Суд, визнавши причину неявки відповідача неповажною, за згодою позивача розглянув справу по суті та ухвалив заочне рішення.

Чи правильні дії суду?

Задача № 5.

У справі за позовом Т. Свиридової до В. Кардаша про відшкодування матеріальної та моральної шкоди суд через неявку відповідача ухвалив заочне рішення, яким позовні вимоги задовольнив. Не погоджуючись з судовим рішенням відповідач подав апеляційну скаргу до суду апеляційної інстанції, вказавши в ній, що був відсутній в судовому засіданні з поважних причин, і що справа була неправомірно розглянута за його відсутності.

Чи повинен суд прийняти таку апеляційну скаргу до розгляду?

Тема №17

ОКРЕМЕ ПРОВАДЖЕННЯ

Заняття 1.

  1. Поняття та сутність окремого провадження, його відмінність від інших видів цивільного судочинства.

  2. Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

  3. Справи про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності.

  4. Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

  5. Справи про усиновлення.

ПРАВОВІ СИТУАЦІЇ І ЗАДАЧІ ЗА ТЕМОЮ:

Задача № 1.

28 вересня 2011 р. В. Сєрова звернулася до суду із заявою про визнання її сина Р. Сєрова недієздатним, посилаючись на те, що він страждає на психічне захворювання і нині знаходиться на примусовому лікуванні в психіатричній лікарні спеціального типу. Своє прохання заявниця мотивувала необхідністю встановлення над сином опіки.

Рішенням суду Р. Сєров був визнаний недієздатним. Орган опіки і опікування про розгляд справи судом не повідомлявся. В основу висновку про недієздатність Р. Сєрова суд поклав постанову суду у кримінальній справі від 7 травня 2011 р., за якою Р. Сєров у зв'язку з психічним захворюванням звільнений від кримінальної відповідальності і до нього застосовані примусові заходи медичного характеру.