Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГП екзамен.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
673.79 Кб
Скачать

73. Порядок укладання господарських дог.

Укладання господарського д — це зустрічні дого­вірно-процедурні дії двох або більше госпо- дарюючих суб’єктів щодо вироблення умов дого- вору, які відповідають їх реалним намірам та еко номічним інтересам, а також юридичне оформ -лення договору (надання цим умовам певної форми) як правового акту. 1-Особливістю госп. д є те, що при їх укла­данні застосовуються певні техніко-юридичні процедури, тобто порядок вис- ловлення пропозиції укласти договір (оферти) та прийняття її (акцепту)значною мірою формалізо- ваний. 2-особливістю укладання господар д. є досудове врегулювання розбіжностей, що вини -кають при цьому. Такі розбіжності між п-ствами, організаціями розглядаються керівниками чи заступниками керівників підприємств та орга- нізацій або за їх уповноваженням інши­ми особа- ми. При наявності заперечень щодо умов догово- ру п-ство чи організація, які одержали проект д., склада­ють протокол розбіжностей, про що роби -ться застереження в договорі, та в 20-денний строк надсилають іншій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним до­говором. П-ство, організація, які одержали прото кол розбіжностей, зобов’язані протягом 20 днів розглянути його, вжити заходів до врегулювання розбіжностей з другою стороною, включити до договору всі прийняті пропозиції, а ті розбіжнос- ті, що залишились неврегульованими, передати в цей же строк на вирішення до суду. Він є загаль- ним і підлягає додержанню сто­ронами, якщо ін -ший (спеціальний) порядок не встановлено дію- чим на території У. Законод., яке регулює кон -кретний вид господар. відносин. 3-особливістю укладання господарських до­говорів є те, що законод. передбачає спеціальні по­рядки укла -дання господар. д окремих видів. Суть їх полягає в тому, що форми, строки укладання таких д та ін. регулюються нормами кодексів, статутів, правил та положень про конкретні види госп д.

74. Порядок виконання госп. договору. Загальні принципи і умови виконання д, у тому числі господар., урегульовані розділом 15 «Вико- нання зобов’язань» ЦК. Щодо гд діють і спец. умови виконання, передбачені н.а. про окремі ви- ди д. На г.д. поширюються такі інститути і кате- горії загального зобов’язального права, як за -гальні умови виконання зобов’язань, забезпечення виконання зобов’язань, відповідаїьність за пору- шення зобон ‘язань, умови про строк та місце ви- конання зобов’язань тощо. Особливість виконан- ня господарських договорів полягає лише в тому, що ці категорії та інститути значною мірою дета- лізуються ще й господар. законо­д. про окремі ви- ди д. Принципи виконання гд. Ці принципи є загальнодоговірними. Коротко їх­ню суть можна визначити формулою: «виконання гд має бути чітким і точним». Основним принципом є прин -цип належного виконання гд.З цього основного принципу випливає другий прин­цип – реального виконання гд. Це означає, що боржник має вчиня ти дії, які передбачені гд, а саме: передати май -но, виконати роботу, надати послугу тощо. Замі -нювати ці дії іншими можна ли­ше за згодою кре- дитора, але це вже буде інший договір. Також існуюють такі принципи як виконання гд в уста- нов­лений строк, відповідність виконання вказів- кам закону

75. Порядок зміни та розірвання господарського договору.

76. Поняття та підсави господар. -првової відпо- відальності. Відповідальність у господар. праві – це комплек­сний правовий інститут, який має свій особливий предмет регулювання–госпо- дар. правопорушення. Господар. правопоруш. – це протиправна дія або бездіяльність суб’єкта господар. відносин, яка не відповідає вимогам норм госп. права, не узго­джується з юридичними обов’язками зазначеного суб’єкта, порушує суб’є- ктивні права іншого учасника відносин або тре- тіх осіб. Господарсько-правова відповідальність застосовується лише у разі правопорушення, тобто на такій юридичній під­ставі, як об’єктивні протиправні дії чи бездіяльність правопорушни- ка, і загалом базується на презумпції його вини. У функціональному відношенні господар-право- ва відповідал. покликана стимулювати належне вико­нання господар. та інших зобов’язань. Отже, її голов­ною метою є забезпечення правопорядку в сфері економіки (в господарських відносинах). Підставами г.п.в є- по-перше,нормативні підста- ви, тобто сукупність норм права про відповідаль. суб’єктів господар. відносин. Другою правовою підставою є господар. правосуб’єктність правопо рушника (боржни­ка) і потерпілого (кредитора). Третя підстава називається юридико-фактичною. Це протиправні дії або бездіяльність особи – господар. правопоруш­ника, що порушують права і законні інтереси потерпілої особи (кредитора) чи заважають їх реалізації.

77. Функції господар. -правової відповідаль.

Функції г.п.в. визна­чаються як сукупність дій щодо застосування до правопо­рушника у сфері господарювання передбачених законом чи дого- вором санкцій, а також правових наслідків тако- го за­стосування. Узагальнено є підстави виділити п’ять ос­новних функцій. Стимулююча функція. Господарсько-правова відпові­дальність, яка полягає в застосуванні до правопорушника економічних (майнових) санкцій, передбачає спонукання (негативне стимулювання) його і до припинення правопо­рушення, і до реального виконання зобов’язання. Штрафна функція по- кладена на такі види гос­подарсько-правових сан- кцій, як неустойка, штраф, пеня(так звані штраф- ні санкції). Функція попередження правопору- шень полягає в тому, що завдяки застосуванню відпові­дальності не тільки усувається факт господар.  право­порушення, а й застосовуються  правові заходи, спрямовані на усунення його причин та умов.Компенсаційна функція. Сутність компенсаційної (відновної) функції господар.-правової відповідальн. полягає у поновленні по- рушеного правопорушенням майново стану потерпілого шляхом застосування на його ко­ристь компенсаційних майнових санкцій, стягу- ваних з по­рушника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]