Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зборник ЛСЗ.doc
Скачиваний:
339
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
11.18 Mб
Скачать

Тема 3. Кабельні лінії зв'язку. Класифікація і маркірування кабелів.

  1. КЛАСИФІКАЦІЯ КАБЕЛІВ ЗВ'ЯЗКУ.

  2. МАРКІРУВАННЯ КАБЕЛІВ ЗВ'ЯЗКУ.

1.КЛАСИФІКАЦІЯ КАБЕЛІВ ЗВ'ЯЗКУ.

Кабелем називається електротехнічний виріб, призначений для передачі на відстань різних сигналів звязку, що містить ізольовані провідники, об'єднані в єдину конструкцію і поміщені в загальну металеву чи пластмасову оболонку та захисні покриви (мал. 3.1).

Сучасні кабелі зв'язку класифікуються за рядом ознак:

  • у залежності від призначення

  • області застосування,

  • прокладки й експлуатації,

  • спектру переданих частот,

  • конструкції, матеріалу і форми ізоляції,

  • системи скрутки,

  • роду захисних покривів.

У залежності від області застосування кабелі зв'язку поділяються на магістральні, зонові (внутрішньообласні), сільські, міські, підвідні, а також кабелі для сполучних ліній і вставок. Виготовляються також радіочастотні кабелі для фідерів живлення антен радіостанцій і монтажу радіотехнічних установок.

У залежності від умов прокладки й експлуатації кабелі поділяються на підземні, підводні, підвісні і кабелі для прокладання в телефонній каналізації.

За спектром частот, що передаються, кабелі зв'язку поділяються на низькочастотні (тональні) і високочастотні (від 12 кГц і вище).

За конструкцією і взаємним розташуванням провідників ланцюга кабелі поділяються на симетричні і коаксіальні.

Симетричний ланцюг складається з двох зовсім однакових в електричному і конструктивному відношеннях ізольованих провідників (мал. 3.2,а). Коаксіальний ланцюг являє собою два циліндри зі сполученою віссю, причому один циліндр - суцільний провідник, концентрично розташований усередині іншого порожнього циліндра (мал. 3.2,6).

Рис. 3.1. Загальний вид кабелю: Рис.3.2.Кабельні ланцюги

1 - сердечник; 2 – оболонка; а) симетричний; б) коаксіальний

3 - броньовий покрив

Крім того, розрізняють кабелі в залежності від:

  • складу елементів, що в нього входять - однорідні і комбіновані;

  • матеріалу і структури ізоляції - з повітряно-паперовою, кордельно-паперовою, кордельно-стирофлексною (полістирольною), суцільною поліетиленовою, пористо-поліетиленовою, балонно-поліетиленовою, шайбовою поліетиленовою, фторопластовою й іншою ізоляцією;

  • виду скрутки ізольованих провідників у групи - парної четвірочної (зіркової), а у сердечник - повивної і пучкової скрутки.

  • виду оболонок: металеві (свинець, алюміній, сталь), пластмасові (поліетилен, полівиніл-хлорид), металопластмасові (альпет, стальпет),

  • виду захисних броньових покривів (стрічкова чи дротова броня, джгутовий чи пластмасовий покрив).

2.Маркірування кабелів звязку.

Для зручності класифікації і користування кабелями їм присвоюється визначене умовне позначення - марка кабелю. В загальному випадку марка кабелю відображає три фактори:

-галузь застосування кабеля;

-характерну відмінну особливість його конструкції;

-вид зовнішнього захисного покриву.

В марках кабелів зв’язку букви означають :

М- магістральні і міжміські кабелі ;

КМ - коаксіальні магістральні кабелі ;

Т -телефонні міські кабелі;

С- стирофлексна (полістирольна) ізоляція,

П-поліетиленова ізоляція;

А- кабелі з алюмінієвою оболонкою або провідником;

С- кабелі зі сталевою оболонкою,стальною оболонкою або станційний кабель ;

З-кабелі зонового з’язку, зіркова скрутка проводів;

Е-наявність екранованих груп;

Ш-шлангове покриття.

У залежності від виду захисних покривів кабелі маркіруються буквами:

Г - голі (освинцьовані;

Б - зі стрічковою бронею;

БГ - броньовані-голі;

К - круглопровідна броня (буква ставиться в кінці марки).

Наявність зовнішньої пластмасової оболонки позначається буквами:

П – поліетиленова оболонка або ізоляці;

В - вінілова(полівінілхлоридна) оболонка або ізоляція.

Відповідно до викладеного вище, міжміські симетричні кабелі у свинцевій оболонці з кордельно-паперовою ізоляцією мають марки МКГ, МКБ, МКК;

з кордельно-стирофлексною ізоляцією - МКСГ, МКСБ, МКСК;

з поліетиленовою ізоляцією - МКПГ, МКПБ, МКПК.

Симетричні кабелі зі стирофлексною ізоляцією в алюмінієвій оболонці: МКСАШп, МКСАБпШп, МКСАКпШп.

Симетричні кабелі в сталевій оболонці мають марку МКССШп.

Коаксіальні магістральні кабелі маркіруються КМГ, КМБ, КМК (у свинцевій оболонці), КМА, КМАБ, КМАК (в алюмінієвій оболонці).

Комбіновані коаксіальні магістральні кабелі мають, крім того, дробовий індекс, що позначає число великих пар 2,6/9,5 мм (чисельник) і малих пар 1,2/4,6 мм (знаменник) (наприклад, КМБ-8/6, КМБ-6/4 і ін.).

Малогабаритні коаксіальні кабелі мають марки МКТС: МКТСБ (у свинцевій оболонці), МКТАШп (в алюмінієвій оболонці й у поліетиленовому шлангу).

Однокоаксіальні кабелі з пористо-поліетиленовою ізоляцією для внутрішньообласного зв'язку з алюмінієвим зовнішнім проводом маркіруються ВКПАП і ВКПАПт (буква «т» означає наявність вмонтованого троса).

Міські телефонні кабелі парної скрутки у свинцевій оболонці маркіруються буквами ТГ, ТБ, ТК.

Міським телефонним кабелям з поліетиленовою ізоляцією й у пластмасовій оболонці присвоєні марки ТПП, ТППБ (поліетилен) і ТПВ, ТПВБ (полівініл-хлорид). Вологостійкі кабелі з герметизованим заповненням маркіруються ТППЗ.

Кабелі зоряної скрутки для сполучних ліній і вузлів зв'язку позначаються марками ТЗГ, ТЗБ і т.д. (з кордельно-паперовою ізоляцією) і ТЗПП, ТЗППБ і т.д. (з пористо-поліетиленовою ізоляцією). Кабелі в алюмінієвій оболонці з захисним поліетиленовим рукавом маркіруються ТЗАШп і ТЗАБпШп.

Одночетвірочні кабелі зонового зв'язку маркіруються ЗКП - в поліетиленовій оболонці і ЗКПАШп - в алюмінієвій оболонці і поліетиленовому рукаві.

Кабелі сільського зв'язку з поліетиленовою ізоляцією й у пластмасовій оболонці мають марки КСПП, КСППБ, КСППК (одно і двочетвірочні з діаметром жил 0,9 і 1,2 мм). Однопарні кабелі маркіруються ПРВПМ і ПРВПА. Буква А означає наявність алюмінієвих жил замість мідних.

Для сільського радіомовлення застосовуються магістральні фідерні кабелі МРМ-1х2 і абонентські кабелі ПРППМ-1х2. Останнім часом одержали широкий розвиток оптичні кабелі (ОК), що містять замість мідних провідників тонкі волокна з кварцового скла - світловоди. Ці кабелі призначаються для міжміського, міського і підводного зв'язку. Є також і монтажні оптичні кабелі. У конструктивному відношенні ОК підрозділяються на три групи: повивні, із профільованим сердечником і плоскі стрічкового типу. Оптичні кабелі виготовляються з числом волокон 2, 4, 6, 8, 10 і т.д., що вказується в марці ОК, наприклад ОК-4 означає наявність чотирьох волокон.