Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зборник ЛСЗ.doc
Скачиваний:
339
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
11.18 Mб
Скачать

Тема 33. Аварійно-відновлювальні роботи лінійно-кабельних споруд

1. РЕМОНТ ЛІНІЙНО-КАБЕЛЬНИХ СПОРУД

2. ОХОРОНА КАБЕЛЬНИХ СПОРУД І АВАРІЙНО-ВІДБУДОВНІ РОБОТИ

3. ЕЛЕКТРИЧНІ ВИМІРИ В ПРОЦЕСІ ЕКСПЛУАТАЦІЇ

4. ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПЛУАТАЦІЇ КАБЕЛЬНИХ ЛІНІЙ МТМ

5. ЕКСПЛУАТАЦІЙНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ПОВІТРЯНИХ ЛІНІЙ ЗВ'ЯЗКУ

1. РЕМОНТ ЛІНІЙНО-КАБЕЛЬНИХ СПОРУД

Ремонт кабельних споруд підрозділяється на поточний і капітальний.

Поточний ремонт виконується експлуатаційним штатом по затвердженому річному плану і передбачає виконання наступних робіт:

  • планування траси, установку додаткових попереджувальних знаків, відновлення замірних стовпчиків, фарбування арматури (кронштейнів, консолей, кабельних ящиків), перевірку глибини залягання кабелю, перевірку резервних каналів у трубопроводах і т.п.;

  • виявлення й усунення ушкоджень оболонки кабелів і пластмасових протикорозійних покривів;

  • підготовку споруд до експлуатації в зимових умовах і в період весняного паводка; заглиблення кабелю в берегах, обкопку берегового льоду, тимчасову установку кабелю під надлишковий тиск і т.п.;

  • перевірку стану й усунення виявлених недоліків у пристроях захисту кабелю;

  • заміну і ремонт газопроникних і ізолюючих муфт, протекторів, КВП;

  • поглиблення і винесення кабелю в межах до однієї будівельної довжини;

  • установку додаткових замірних стовпчиків;

  • уточнення і коректування технічної документації.

Приймання кабельних споруд після поточного ремонту здійснюються комісією, призначеною керівником експлуатаційного підприємства, і оформляється актом, у якому дається оцінка якості виконаних ремонтних робіт і стану лінійних споруд на прийнятій ділянці.

Капітальний ремонт передбачає виконання наступних робіт:

  • заміну кабелю, що прийшов у непридатність, на окремих ділянках ліній (більш будівельної довжини);

  • заміну зношеного устаткування чи арматури;

  • перебудова каналізації й оглядових пристроїв;

  • поглиблення кабелю на річкових переходах чи у ґрунті;

  • прокладку резервних кабелів на переходах через ріки;

  • роботи з захисту кабелів від корозії, ударів блискавки і т.п.;

  • реконструкцію лінії (депупінізацію, симетрування кабелю в більш широкому діапазоні частот);

  • приведення електричних характеристик до норми;

  • заміну кабелю й обладнання новими, більш сучасними.

Приймання робіт з капітального ремонту здійснюється комісією, призначеною керівником експлуатаційної організації. В акті приймання вказується обсяг робіт, оцінка якості їхнього виконання і кошторисна вартість. Усі роботи з ремонту кабельних споруд, зв'язані з демонтажем чи муфт кінцевих пристроїв, повинні вироблятися з попереднього дозволу територіальних центрів управління (ТЦУМЗ).

2. ОХОРОНА КАБЕЛЬНИХ СПОРУД І АВАРІЙНО-ВІДБУДОВНІ РОБОТИ

Однією з основних мір підвищення надійності і безперебійності дії кабельних ліній зв'язку є скорочення числа механічних ушкоджень (аварій), викликаних роботами будівельних організацій і землекористувачів у безпосередній близькості від траси. Аналіз ушкоджень показує, що більшість аварій на лініях викликано механічними ушкодженнями.

Для попередження зазначених ушкоджень експлуатаційні підприємства зв'язку повинні виконувати комплекс профілактичних заходів: роз'яснювальну роботу в будівельних організаціях, що виконує роботи в охоронній зоні кабелів, а також із землекористувачами, розташованими уздовж траси; видачу технічних умов і вимог при узгодженні робіт, що підлягають виконанню в охоронній зоні чи поблизу її, проведення разом з іншими підприємствами робіт і заходів щодо попередження ушкоджень; виконання профілактичних робіт із забезпечення схоронності лінійних споруд і т.п.

Працездатність кабельних ліній зв'язку в процесі експлуатації характеризується одним з наступних станів:

норма — електричні і фізико-механічні параметри відповідають установленим нормам;

ушкодженя-деякі параметри лінії нижче норми. Зв'язок діє, але може мати місце зниження якості передачі по деяких каналах;

аварія-повне припинення роботи лінійного тракту однієї і більш систем зв'язку.

Основним критерієм оцінки стану кабельної лінії зв'язку є робота систем передачі, груп і каналів зв'язку. Роботи з ліквідації аварій організуються негайно і виконуються, як правило, безупинно, до повного їхнього закінчення поза залежністю від часу: доби і погоди. Для виконання аварійних робіт організуються спеціальні підрозділи, оснащені транспортом, інструментом, різними пристосуваннями, кабелем, монтажними матеріалами і спецодягом.

В експлуатаційних організаціях повинний бути розроблений оперативний план організації аварійно-відбудовних робіт, що включає перелік магістральних зв'язків, що підлягають відновленню в першу чергу; порядок перекладу систем на однокабельну роботу; порядок оповіщення і збору працівників для виїзду на усунення аварій; перелік технічних засобів, що повинні бути використані для виїзду на аварію.

Безпосереднє виконання робіт з усунення ушкоджень у першу чергу здійснюється силами відповідного кабельної ділянки. При необхідності до робіт по ліквідації аварії залучається персонал суміжних ділянок, також найближчі ТВЗМ, ТУРМ, ЕТУЗ, військові частини, колгоспи й інші організації. До початку відбудовних робіт проводяться двосторонні електричні виміри з метою визначення характеру і ділянки ушкодження.

У першу чергу виконуються роботи по влаштуванню тимчасових вставок і організації тимчасового зв'язку. Одночасно виконуються роботи по відновленню постійного зв'язку. Усі роботи в термокамерах і камерах НПП проводяться тільки при відкритих кришках горловин. У НПП повинна працювати бригада в складі не менш двох чоловік, з яких один є старшим і відповідальним за техніку безпеки; один із бригади (паяльщик, шофер) повинний бути спостерігаючим. Муфти розкривають тільки після вимикання дистанційного живлення.

По кожній аварії проводиться розслідування причини за участю представників ТЦУМЗ, РМС, ВТУЗ і складається акт.

3. ЕЛЕКТРИЧНІ ВИМІРИ В ПРОЦЕСІ ЕКСПЛУАТАЦІЇ

Електричні виміри в процесі експлуатації лінійних споруд проводяться з метою: 1.визначення електричного стану лінійних споруд;

2.попередження ушкоджень, а також нагромадження статистичних даних, необхідних для розробки заходів щодо підвищення надійності.

У процесі технічної експлуатації проводяться наступні виміри: профілактичні, аварійні, контрольні і виміри, проведені в початковий період експлуатації.

Профілактичні виміри проводяться за затвердженим планом: склад, обсяг і періодичність вимірів встановлюються в залежності від місцевих умов, стану кабелю і т.п. Профілактичні виміри параметрів ланцюгів кабелю проводяться тільки на лініях, що не містяться під постійним надлишковим тиском і не мають пристроїв безупинного контролю електричних параметрів, а також на кабелях, прокладених у складних кліматичних і геологічних умовах (вічна мерзлота, зсуви, вібрації і т.п.).

Аварійні виміри проводяться з метою визначення місця і характеру ушкодження кабелю. Для проведення аварійних вимірів вузлові пункти управління зв'язком (ВПУ) чи ТЦУ зобов'язані звільнити в кабелі не менш двох пар. Первинні виміри проводяться з підсилювального пункту (ОПП, НПП), а уточнюючі безпосередньо на лінії.

Контрольні виміри й іспити проводяться після ремонту з метою визначення якості ремонтно-відбудовчих робіт. Ці виміри проводяться з кінцевих пристроїв до запаювання сполучних муфт.

Виміри в початковий період експлуатації проводяться на міжміських лініях зв'язку, де використані нові типи кабелів. Ціль цих вимірів — нагромадження статистичних даних, що характеризують якість і надійність кабелів. Виміри проводяться по спеціальній програмі і методиці, затверджуваним Міністерством зв'язку України.

4. ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПЛУАТАЦІЇ КАБЕЛЬНИХ ЛІНІЙ МТМ

При виникненні кабельних ушкоджень і аварій обслуговуючий персонал організує роботу з їхньої ліквідації; одночасно ушкоджені зв'язки переключають на вільні справні пари в цьому чи іншому кабелях з використанням міжшкафних зв'язків, підвіски тимчасових ліній з інших напрямків і т.п. У першу чергу підлягають переключенню таксофони, спеціальні служби (01, 02, 03) і інші важливі зв'язки.

Максимально припустима тривалість усунення кабельних ушкоджень залежить від ємності ушкодженого кабелю. Ушкодження в кінцевих пристроях і кабелях із заміною пар наявними справними усуваються в той же день. У кабелях ємністю до 200х2 ушкодження з заміною прольоту кабелю повинне усуватися протягом 36 год., ємністю до 400Х2—48 год., до 600Х2—60 год., до 800Х2—72 год., і до 1200х2—80 год. У високочастотних кабелях (без симетрування) тривалість усунення ушкодження складає 24 год.

Основними видами кабельних ушкоджень є наступні:

1.«земля»— з'єднання жил з оболонкою (екраном) чи заземленою арматурою споруд;

2.«коротке»—з'єднання жил пари між собою;

3.«сполучення»— з'єднання жил сусідніх пар між собою;

4.«обрив»—обрив однієї чи обох жил пари.

Можуть виникати і сполучення декількох чи усіх видів зазначених ушкоджень.

Усунення кабельних ушкоджень починається з проведення електричних вимірів для визначення місця ушкодження. При виникненні аварії одночасно оглядається траса кабелю з розкриттям оглядових пристроїв, ретельною перевіркою місць розкопуванні на трасі кабелю, з'ясуванням повітряного тиску в кабелі.

При виконанні робіт в оглядових пристроях необхідно установити огородження, розкрити люк, перевірити на загазованість повітря оглядового пристрою газоаналізатором, відлити воду, провентилювати й освітити оглядовий пристрій, опуститися в колодязь по сходам, осушити стіни і перекриття і т.п. Після цього варто відшукати потрібний кабель по його нумераційному кільцю і номеру зайнятого каналу каналізації, протерти і ретельно оглянути кабель від каналу до каналу, особлива увага звертаючи на місця запаювання муфт, ум'ятини і пережими, місця виходу кабелю з каналів. При цьому рекомендується доторкнутися рукою до кабелю (муфті) і визначити деяке його нагрівання в місці проникнення вологи. Таке нагрівання відбувається при невиключених зв'язках при повному чи частковому ушкодженні кабелю через процес електролізу, що починається, (унаслідок проникнення вологи).

Якщо ділянка ушкодження кабелю знаходиться в межах оглядового пристрою, то після видалення оболонки (муфти) з ушкодженої ділянки кабелю його необхідно просушити.

Промоклі кабелі дрібних ємностей, а також при необхідності і кабелі великих ємностей з паперовою ізоляцією, прошпарюються (промиваються) кабельною масою, нагрітої до температури 130°С. Просушку кабелів з поліетиленової і стирофлексною ізоляцією можна здійснювати тільки прогрівом (при невисокій температурі) чи продувкою кабелю чи азотом осушеним повітрям.

Якщо встановлено, що кабель ушкоджений у прольоті каналізації, ретельно оглядають вуличне покриття по її трасі на даній ділянці й уточнюють місце ушкодження за допомогою вимірювальних чи приладів методом повітряного тиску.

При усуненні ушкоджень кабелів, прокладених на стінах будинків, після электровимірювань проводиться ретельний їхній огляд за допомогою приставних сходів.

При наявності зниженої ізоляції в кінцевому пристрої доцільно просушити його гарячим повітрям від електрообігрівача.

При ушкодженні окремих пар жил у кабельному боксі, шухляді, розподільній коробці розкривається плінт і оглядається з внутрішньої сторони. Виявлені ушкодження усуваються шляхом припаювання жил, згладжування заусениць, напливів припою, ізолюванням жили чи штифта, регулюванням штифтів, заміною перев'язки пучка жил і т.п.

При необхідності плінт промивають (прошпарюють) кабельною масою чи просушують гарячим повітрям. Ушкоджені клеми заміняють. Після виконання всіх робіт дія зв'язків перевіряється з вимірювального столу бюро ремонту.

5. ЕКСПЛУАТАЦІЙНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ПОВІТРЯНИХ ЛІНІЙ ЗВ'ЯЗКУ

До складу робіт з технічного обслуговування ПЛЗ входять:

  • огляд і контроль технічного стану,

  • усунення виявлених несправностей, регулювання, випробування,

  • перевірка й електричні виміри окремих ділянок ліній у цілому.

Крім того, у технічне обслуговування входять наступні роботи:

  • чищення і заміна ізоляторів, встановлення і заміна несправних гаків і штирів, огляд і кріплення глухарів і болтів на траверсах, кронштейнах і підкосах; встановлення траверс, що перекосилися, заміна непридатних в'язок; заміна окремих непридатних траверс і кронштейнів; лудіння кінців лінійних проводів на контрольних стовпах і заміна несправних стисків; встановлення окремих проміжних опор;

  • обкопка стовпів з підсипанням землі;

  • термітне зварювання проводів; вирубка просікло, обрізка суків на деревах для попередження торкання проводів; відновлення нумерації опор;

  • встановлення, ремонт і фарбування стійок;

  • заміна окремих елементів кріплення стійок; перенос стійок в інші місця в зв'язку зі старістю дахів чи зносом будівель.

Відповідно до обсягу, складом робіт і періодичністю їхнього виконання технічне обслуговування споруд підрозділяється на поточне (повсякденне) і планово-профілактичне (періодичне) обслуговування.

Поточне технічне обслуговування, здійснюване систематично черговим експлуатаційним персоналом, є обов'язковим і спеціально не планується. Планово-профілактичне технічне обслуговування здійснюється періодично в терміни, установлені правилами технічної експлуатації.

Ремонт лінійних споруд проводиться в такому обсязі, щоб забезпечити підтримку чи відновлення первісних експлуатаційних характеристик.

Поточний (планово-попереджувальний) ремонт на повітряних лініях передбачає наступні роботи:

заміну до 25% непридатних опор, приставок і підпор із просоченням деревини, заміну окремих стійок, зміцнення підгнилих опор залізобетонними приставками (у середньому 2—3 опори на 1 км лінії); пересування і виправлення окремих опор, заміну непридатних відтяжок, зміцнення і регулювання ослаблених відтяжок; приведення до норми габаритів і заміну проводів, що не забезпечують необхідну механічну міцність на перетинаннях і переходах; заміну зношених і підданих корозії проводів, регулювання до 10% проводів і пристрій на окремих ділянках, де спостерігається вібрація проводів, спеціальних (ресорних) в'язок, ремонт блискавковідводів, опір яких вище норм; встановлення недостатнього заземлення та елементів захисту ліній (роботи по обладнанню каскадного захисту); перевірку, а при необхідності і зміну схем схрещування; ремонт і заміну кабельних вставок, кабельних опор, ящиків і ін.

При проведенні планово-попереджувального ремонту одночасно виконують усі роботи, що відносяться до технічного обслуговування.

При поточному ремонті абонентських пунктів телефонного зв'язку і радіофікації здійснюють: перевірку справності введень, горищної, сходової, коридорної і кімнатної проводок зі зміцненням, ремонтом і (у міру потреби) частковою заміною проводів; упорядкування грозозахисних пристроїв; зміцнення, ремонт чи установка відсутньої арматури; чищення телефонного апарата і його деталей, перевірку, виправлення, регулювання і заміну окремих деталей (номеронабирача, мікротелефону, телефону, шнурів і ін.), перевірку правильності роботи телефонного апарата, перевірку і регулювання абонентських гучномовців (без розбирання).

Капітальний ремонт повітряних ліній містить у собі всі роботи, що відносяться до поточного ремонту і, крім того: перебудова схрещувань телефонних ланцюгів і радіофікації, суцільне регулювання і заміну зношених проводів, заміну непридатних ізоляторів; перенесення ліній у зв'язку з проведенням робіт з будівництва доріг, промислових споруд і ліній електропередач; заміну траверс, гаків; реконструювання ліній зі зміною профілю; заміну опор і підпор, зміцнення стовпів залізобетонними приставками; зміцнення ліній складними опорами і установку додаткових опор з метою збільшення міцності ліній; ремонт і заміну лінійних трансформаторів, грозозахисних пристроїв.