Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ч. 1.rtf
Скачиваний:
77
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
5.2 Mб
Скачать

Охорона праці в галузі

Нормативна навчальна дисципліна «Охорона праці в галузі» вивчається з метою формування у магістрів-правознавців необхідного в їх професійній діяльності рівня знань та умінь із правових та організаційних питань охорони праці, фізіології, гігієни праці, виробничої санітарії та безпеки процесів праці. Знання, набуті в процесі вивчення дисципліни, дають можливість професійно орієнтуватися в питаннях запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням та усувати негативні впливи шкідливих та небезпечних факторів на здоров’я працівників під час виконання ними трудових обов’язків у побуті та у різних за характером надзвичайних ситуаціях. Вивчення дисципліни передбачає, що слухач користується, крім підручника, законодавчою та нормативною базою, а також спеціальною і навчальною літературою.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

Знати:

  • показники виробничого середовища, за якими нормуються оптимальні умови праці у сфері професійної діяльності юристів;

  • шляхи зниження напруженості шкідливості та важкості трудового процесу;

  • вимоги до робочих місць, обладнаних візуальними дисплейними терміналами;

  • фактори, які можуть спричинити професійні захворювання;

  • розподіл виробничого травматизму за причинами у сфері професійної діяльності юристів;

Уміти:

  • визначати заходи щодо профілактики та попередження виробничого травматизму;

  • розробляти пропозиції щодо зниження напруженості праці за окремими професіями та характером робіт у сфері професійної діяльності юристів;

  • обґрунтовувати вимоги до безпеки праці користувачів ПК;

  • визначати клас умов праці за показниками шкідливості та небезпечності умов праці при комплексній дії декількох факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу.

Основні терміни дисципліни

Важкість праці - характеристика трудового процесу, що відображає ступінь загальних енерговитрат, переважне навантаження на опорно- руховий апарат, серцево-судинну, дихальну та інші системи.

Виробничо-обумовлена захворюваність - захворюваність на загальні захворювання різноманітної етіології, що має тенденцію до зростання при збільшенні стажу роботи в несприятливих умовах праці і перевищує таку в професійних групах, що не контактують із шкідливими факторами.

Гострі професійні захворювання - хвороби, які виникають раптово, після одноразового (протягом не більше однієї робочої зміни) впливу відносно високих концентрацій хімічних речовин, що знаходяться в повітрі робочої зони, або рівнів чи доз інших несприятливих факторів.

Напруженість праці - характеристика трудового процесу, що відображає переважне навантаження на центральну нервову систему.

Небезпека - потенційне джерело шкоди, коли людина піддається з визначеним ступенем ймовірності дії небезпечних або шкідливих чинників.

Небезпечний чинник - виробничий чинник, вплив якого на працівника в певних умовах може призвести до захворювання, зниження працездатності й (або) негативного впливу на здоров'я нащадків.

Нещасний випадок - обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого чинника чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов'язків, унаслідок яких заподіяно шкоду здоров'ю або настала смерть.

Охорона праці - система правових соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Перевтома - сукупність стійких несприятливих для здоров'я працівників функціональних порушень в організмі, які виникають унаслідок накопичення втоми.

Професійне захворювання - патологічний стан людини, зумовлений роботою і пов'язаний з надмірним напруженням організму або несприятливою дією шкідливих виробничих факторів.

Ризик - імовірність заподіяння шкоди з урахуванням її важкості.

Система управління охороною праці в галузі (С'УОІ II ) - сукупність органів управління галуззю, які на підставі чинних нормативно- правових актів здійснюють цілеспрямовану планомірну діяльність з виконання завдань охорони праці в галузі, скерованих на усунення неприпустимих ризиків.

Тяжкість праці - характеристика трудової діяльності людини, яка визначає ступінь залученості до роботи м'язів та відображає фізіологічні витрати внаслідок фізичного навантаження.

Умови праці - сукупність факторів виробничого середовища і трудового процесу, які впливають на здоров'я і працездатність людини в процесі її професійної діяльності.

Утома - сукупність тимчасових змін у фізіологічному і психічному стані людини, які з'являються внаслідок напруженої чи тривалої діяльності та призводять до погіршення її кількісних та якісних показників.

Управління охороною праці - планомірний процес впливу на виробничу систему для отримання заданих показників, що характеризують здоровий стан умов праці.

Шкідливий чинник - виробничий чинник, вплив якого може призвести до погіршення стану здоров'я, зниження працездатності працівника.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

з/п

Назви тем

Кількість годин

Лекції

Семі

-нари

Прак­

тичні

заняття

1.

Система управління охороною праці у сфері професійної діяльності працівників юридичної сфери.

2

2

-

2.

Умови праці у сфері професійної діяльності працівників юридичної сфери.

-

2

-

3.

Вимоги безпеки до обладнання та приміщень. Охорона праці користувачів візуальних дисплейних терміналів.

-

2

-

4.

Виробничий травматизм і професійні захворювання. Розслідування та облік нещасних випадків.

2

-

2

Всього

4

6

2

Форма підсумкового контролю - екзамен.