Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для курсових робіт КП (1).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
619.01 Кб
Скачать

34

Методичні рекомендації

щодо написання і захисту курсових та наукових робіт з навчальної дисципліни

Кримінальне право”

Київ 2014

Методичні рекомендації щодо написання і захисту курсових та наукових робіт з навчальної дисципліни „Кримінальне право” вміщують вимоги щодо їх підготовки, оформлення та захисту, а також тематику курсових та наукових робіт.

Призначена для курсантів факультету підготовки фахівців для спеціальних підрозділів.

ВСТУП

Система навчання у вищій школі забезпечує надання ґрунтовних знань та умінь, закладає основи самовдосконалення майбутнього фахівця, виховання та спрямування його на підвищення рівня підготовки. Досягнення цієї мети зумовлено, зокрема, продуманою організацією самостійної роботи курсантів та слухачів, яке забезпечує успішне оволодіння не тільки програмним матеріалом, а й навичками дослідження, творчої діяльності. У контексті цього положення виключно важливе значення має написання курсантами (слухачами) курсових та наукових робіт (далі – дослідження).

Ці рекомендації спрямовані на надання методичної допомоги курсантам (слухачам) факультету при проведенні досліджень з метою глибокого засвоєння навчального матеріалу, оволодіння навичками роботи із законодавством, науковою літературою, матеріалами слідчої та судової практики.

Методичні рекомендації складаються із вступу, шести розділів, висновку та додатків.

Розділ 1 “Обрання і затвердження теми курсової (наукової) роботи” розкриває процес вибору і затвердження теми роботи. У ньому звергається також увага на визначення наукового керівника, питання організації та контролю за процесом під­готовки дослідження до захисту.

У розділі 2 “Організація написання курсової (наукової) роботи” розглядаються основні етапи дослідження (визначення актуальності теми роботи та обґрунтування її вибору, об’єкт, пред­мет, мета, завдання та методи дослідження; складання плану роботи; розкриваються вимоги щодо основного змісту дослідження).

У розділі 3 “Структура курсової (наукової) роботи” розкриваються вимоги щодо структури дослідження.

Розділ 4 “Вимоги до оформлення курсової (наукової) роботи” містить основні вимоги, які ставляться до оформлення дослідження з урахуванням чинних норма­тивних положень. У ньому названо структурні елементи роботи, представлені рекомендації щодо їх розкриття, складання додаткового матеріалу, наведені зразки оформлення необхідних заголовків і надписів.

Розділ 5 Підготовка до захисту, перевірка та захист курсової (наукової) роботи” розкриває порядок підготовки завершеного дослідження до за­хисту, описує критерії оцінювання та процедуру захисту роботи.

У розділі 6 наведені приклади оформлення використаних у дослідженні джерел.

Розділ 1 Обрання і затвердження теми курсової (наукової) роботи

Важливим етапом у написанні курсової (наукової) роботи є вибір теми дослідження. Слід пам’ятати, що від правильного її обрання та складеного плану залежить якість виконаної роботи.

Тематика курсових (наукових) робіт роз­роблена та затверджена на кафедрі загальноправової та гуманітарної підготовки факультету підготовки фахівців для спеціальних підрозділів НАВС.

Тему дослідження курсант (слухач) обирає самостійно або за порадою науково-педагогічного працівника кафедри із тих, що запропоновані у переліку (Додатки 1 та 2). Разом з тим, курсант (слухач) і сам може запропонувати тему роботи, виходячи з її актуальності, відповідності фахові та своїх наукових інтересів.

Після вибору теми роботи курсант (слухач) має звернутися до свого наукового керівника за порадою. Варто звернути увагу, що дослідник повинен самостійно розробити план роботи, добре обміркувати і чітко уявити хід її виконання. Це надасть можливість керівникові зважити і врахувати здібності учня, його підготовленість до проведення дослідження, зробити правильні висновки про те, яка допомога йому потрібна.

Обрані курсантами (слухачами) теми наукових робіт обговорюються на засіданні наукового гуртка і затверджуються його рішенням. Після затвердження теми дослідження вносити будь-які зміни до його назви, як правило, не припустимо.

Керівництво організацією написання курсової (наукової) роботи здійснює науковий керівник з числа науково-педагогічних працівників кафедри. Він, зокрема, систематично перевіряє виконання індивідуального плану-графіку; надає рекомендації стосовно використання певних джерел та застосування методів дослідження; консультує у складних теоретичних питаннях; здійснює контроль за дотриманням термінів підготовки курсової (наукової) роботи тощо.