Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для курсових робіт КП (1).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
619.01 Кб
Скачать

Розділ 4 Вимоги до оформлення курсової (наукової) роботи

Дослідження виконується виключно українською мовою. При цьому, текст має бути ретельно відредагований, цитати та статистичні дані повинні містити посилання на відповідні джерела, сторінки тексту – пронумеровані.

Курсова (наукова) робота друкується або пишеться розбірливим почерком на стандартних аркушах формату А-4, які повинні бути зшиті та обгорнуті в обкладинку. На останній сторінці ставиться власноручний підпис курсанта (слухача) і дата закінчення роботи.

Обсяг курсової роботи повинен бути не меншим 40 сторінок писаного тексту або 30 сторінок друкованого тексту; обсяг наукової роботи – 50 сторінок писаного тексту або 40 сторінок друкованого тексту. Перелік використаних джерел та додатки не зараховується до основного обсягу роботи.

При наборі курсової (наукової) роботи на комп’ютері необхідно використовувати шрифт – Times New Roman, кегель (розмір шрифту) – 14, інтервал між рядками – 1,5. Відступи від краю аркуша зверху та знизу – 2 см, зліва – 3 см, справа – 1,5 см. Номер сторінки зазначається у правому верхньому кутку аркуша, перша (титульна) сторінка не нумерується.

Оформляючи план, необхідно мати на увазі, що розділи послідовно нумеруються арабськими цифрами починаючи з “1”. Підрозділи нумеруються двома цифрами: перша позначає номер розділу, в який включається підрозділ, а друга – порядковий номер підрозділу усередині розділу. Вступ, Висновки, Список використаних джерел не нумеруються (Додаток 5).

Заголовки структурних частин роботи “ЗМІСТ”, “ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ”, “ВСТУП”, “РОЗДІЛ”, “ВИСНОВКИ”, “СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ”, “ДОДАТКИ” друкуються великими літерами симетрично до тексту. Заголовки підрозділів друкуються маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапка в кінці заголовків не ставиться. Заголовки пунктів друкуються маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розрядці в підбір до тексту. В кінці заголовку надрукованому в підбір до тексту, ставиться крапка.

Відстань між заголовком, за винятком заголовку пункту, та текстом повинна дорівнювати 3-4 інтервали.

Першою сторінкою курсової (наукової) роботи є титульний аркуш, який включається до загальної нумерації сторінок. На титульному аркуші номер сторінки не ставиться, на наступних сторінках номер проставляється у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Такі структурні частини, як зміст, вступ, висновки, список використаних джерел не мають порядкового номера. Всі аркуші, на яких розміщені згадані структурні частини нумеруються звичайним чином. Номер розділу ставлять після слова “РОЗДІЛ”, після номера крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують заголовок розділу.

Підрозділи нумеруються у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставиться крапка, наприклад, “2.3.”(третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу.

Пункти нумерують у межах кожного розділу. Номер пункту складається з порядкових номерів розділу, підрозділу, пункту, між якими ставлять крапку. В кінці номера повинна стояти крапка, наприклад, “1.3.2.”(другий пункт третього підрозділу першого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок пункту. Пункт може не мати заголовку.

Ілюстрації і таблиці необхідно подавати в курсовій (науковій) роботі безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Якщо ілюстрації і таблиці розміщенні на окремих сторінках, то їх доцільно включати до додатків.

При використанні посилань на монографічну та спеціальну літературу необхідно дотримуватися таких правил:

  • у разі дослівно запозиченого тексту він береться у лапки;

НАПРИКЛАД:

Склад злочину – це сукупність встановлених у кримінальному законі юридичних ознак (об’єктивних і суб’єктивних), що визначають вчинене суспільно небезпечне діяння як злочинне” [1, с. 78].

1. Кримінальне право України: Загальна частина : підручник для студентів юрид. спец. вищ. закладів освіти / [М. І. Бажанов, Ю. В. Баулін, В. І. Борисов та ін.] ; pа ред. М. І. Бажанова, В. В. Сташиса, В. Я. Тація. – Київ – Харків : Юрінком Інтер – Право, 2004. – 415 с.

  • при перекладі з іноземних мов, зокрема з російської, текст у лапки не береться, але робиться відповідне посилання;

НАПРИКЛАД:

Вбивство – це передбачене статтею Особливої частини КК винне діяння, що посягає на життя іншої людини і заподіює йому смерть [2, с. 14].

2. Бородин С. В. Преступления против жизни / Бородин С. В. – М. : Юристь, 1999. – 356 с.

  • при посиланні на закони, інші нормативно-правові акти, постанови Пленуму Верховного Суду України необхідно робити такі ж посилання. Сам текст у лапки не береться;

НАПРИКЛАД:

Умисне вбивство, вчинене у стані сильного душевного хвилювання (ст. 116 КК), або матір’ю своєї новонародженої дитини (ст. 117 КК), або при перевищенні меж необхідної оборони чи в разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця (ст. 118 КК), кваліфікується тільки за цими статтями КК, навіть якщо воно й мало ознаки особливої жорстокості [3, с. 255].

3. Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров’я : постанова Пленуму Верховного Суду України № 2 від 7 лютого 2003 р. // Постанови Пленуму Верховного Суду України в кримінальних справах. Верховний Суд України; за заг. ред. В. Т. Маляренка. – К. : Юрінком Інтер, 2005. – 368 с.