Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ч. 1.rtf
Скачиваний:
77
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
5.2 Mб
Скачать

Актуальні проблеми цивільного процесу

Основною метою викладання дисципліни «Актуальні проблеми цивільного процесу» є підготовка до практичної діяльності висококваліфікованих фахівців-правознавців. Цей навчальний курс спрямований на зосередження уваги студентів на найактуальніших положеннях науки цивільного процесуального права України; сформувати у них навички щодо правильного застосування отриманих знань при вирішенні конкретних практичних завдань, а також правильного тлумачення норм цивільного процесуального законодавства України.

Студент повинен Знати:

  • основні правові категорії цивільного процесуального права;

  • зміст норм цивільного процесуального права та його основних інститутів, а також об’єктивні закономірності їх розвитку;

  • систему цивільного процесуального законодавства України;

  • стан основних проблем науки цивільного процесуального права; Уміти:

  • використовувати отримані знання для вирішення професійних завдань;

  • знаходити необхідні норми цивільного процесуального законодавства України, правильно тлумачити їх і застосовувати на практиці;

  • аргументувати власну точку зору щодо прийнятого в конкретній ситуації рішення;

  • виявляти наявні проблеми і визначати шляхи їх вирішення.

Основні терміни дисципліни

Цивільне процесуальне право - це галузь права, яка регулює суспільні відносини, що виникають між учасниками цивільного процесу і судом при здійсненні правосуддя у цивільних справах.

Цивільне судочинство - це врегульований нормами цивільного процесуального права порядок розгляду і вирішення цивільних справ.

Стадія цивільного судочинства - це сукупність процесуальних дій, що об’єднуються найближчою процесуальною метою.

Цивільні процесуальні правовідносини - це система врегульованих нормами цивільного процесуального права індивідуалізованих суспільних зв’язків між судом, який здійснює правосуддя, та учасниками цивільного процесу з приводу розгляду та вирішення цивільної справи.

Позивач - це особа, на захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів якої відкрито позовне провадження у цивільній справі.

Відповідач - це особа, яка, на думку позивача, порушила, не визнає чи оспорює його права, свободи чи інтереси, і притягується у цивільний процес для відповіді за пред’явленими до нього позовними вимогами.

Процесуальна співучасть - це участь кількох позивачів і (або) кількох відповідачів у одній і тій самій цивільній справі.

Треті особи - суб’єкти цивільних процесуальних правовідносин, які вступають у цивільну справу для захисту своїх прав, свобод чи інтересів.

Процесуальне правонаступництво - це заміна у зв’язку із вибуттям із цивільного процесу сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником), за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов’язки правопопередника і він продовжує його участь у цивільній справі.

Представництво у цивільному процесі - це процесуальна діяльність особи (представника) у межах наданих їй повноважень, спрямована на захист прав, свобод та інтересів іншої особи, яка бере участь у справі, від імені та в інтересах останньої.

Цивільна юрисдикція - це компетенція відповідних юрисдикційних органів і посадових осіб щодо розгляду і вирішення правових питань, що виникають із цивільних, сімейних, житлових та інших правовідносин.

Підсудність цивільних справ - це властивість цивільних справ, відповідно до якої їх розгляд і вирішення віднесено законом до компетенції відповідного суду.

Докази у цивільному процесі - це будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Позов - це належним чином процесуально оформлена матеріально- правова вимога позивача до відповідача про захист порушених, невизнаних або оспорених прав, свобод чи інтересів, яка пред’являється через суд в порядку позовного провадження.

Судові рішення - це акти правосуддя у цивільній справі, які ґрунтуються на встановлених у судовому засіданні фактах і застосуванні норм матеріального та процесуального права.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

Назви тем

Кількість годин

| Семі- | Прак -

Лекції

нари

тичні

заняття

1

2

3

4

5

1.

Цивільне судочинство: загальнотеоретичні засади (поняття, принципи, види, стадії)

2

2

-

1

2

3

4

5

2.

Суб’єкти цивільних процесуальних правовідносин: проблеми теорії та практики

2

2

-

3.

Інстанційність перегляду судових рішень

2

2

ВСЬОГО

6

4

2

Форма підсумкового контролю - залік.