Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Публ. адм. Тимцуник..doc
Скачиваний:
771
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
978.94 Кб
Скачать

Тема 12. Публічне адміністрування та економіка Питання:

1. Основні напрями формування та розвитку сучасної економічної системи.

2. Основні ознаки ринкової соціально орієнтованої економіки.

3. Від економіки індустріального типу індустріального типу до постіндустріальної економіки.

4. Основні характеристики сучасної економічної системи.

12.1. Основні напрями формування та розвитку сучасної економічної системи

Тенденції розвитку системи продуктивних сил визначені особливостями сучасного етапу НТР, зокрема інформаційної революції.

Головною продуктивною силою і надалі буде людина, але її творчі здібності, освіта, кваліфікація, моральний і психологічний стан розвиватимуться і поліпшуватимуться, внаслідок чого посилюватиметься синергічний ефект.

Розвиток організаційно-економічних відносин відбуватиметься шляхом зростаючої демократизації відносин управління (менеджменту), втілення передового досвіду в організацію виробництва і праці, поширення і вдосконалення маркетингових досліджень, пов’язаних з позаринковими формами зв’язку.

Ще однією тенденцією розвитку відносин власності стане зрощування різних форм власності й утворення на цій основі змішаних її форм.

Розвиватимуться асоційовані форми власності трудових колективів як у межах окремих країн, так і між державами. Зростатиме питома вага профспілкової, кооперативної власності.

У структурі корпоративної власності збільшуватиметься частка акцій трудящих, внаслідок чого частка в ній олігополістичної власності зменшуватиметься.

У структурі господарського механізму переважатиме державне регулювання, програмування та прогнозування економіки. їх роль може посилитися внаслідок загострення екологічної кризи.

Збільшуватиметься вплив суперечностей між рівнем виробництва і зростаючими соціальними та духовними потребами (за одночасного послаблення ролі економічних) як рушійною силою соціально-економічного прогресу.

12.2. Основні ознаки ринкової соціально орієнтованої економіки

Соціально орієнтована ринкова економіка — модель соціально-економічного розвитку, що передбачає переважання приватної власності та ринку в процесі їх поєднання з державною власністю і державним регулюванням та систему соціального захисту населення.

Державне регулювання економіки спрямоване на досягнення ряду найважливіших цілей, основні з яких:

  • створення нормальних умов для функціонування ринкового механізму;

  • забезпечення стійких темпів зростання;

  • регулювання структурних змін в економіці, зумовлених потребами сучасної науково-технічної революції;

- забезпечення соціальної стабільності та соціального прогресу;

- вирішення екологічних проблем.

У центрі уваги соціально орієнтованої ринкової економіки знаходиться людина з її потребами й інтересами, її відносини з іншими членами суспільства в процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання. Задачею соціального ринкового господарства є пізнання закономірностей становлення і розвитку господарського механізму, свідомо орієнтованого на вирішення соціальних проблем.

Соціально орієнтована ринкова економіка допомагає виробити правильну економічну і соціальну політику на макро- і мікрорівнях, досягти в суспільстві соціального партнерства, зберегти і збільшити суспільні цінності, забезпечити рівні умови доступу до них.

Соціально орієнтована ринкова економіка виробляє принципи, правила, форми господарювання різних суб’єктів економіки, визначає орієнтири господарської діяльності, критерії соціальної й економічної ефективності, оптимальне поводження споживачів і виробників в умовах ринкових методів господарювання і соціальної орієнтації економіки.

У даний час соціально-економічна політика країн із соціально орієнтованою ринковою економікою зводиться до досягнення наступних цілей:

1) економічна свобода – можливості економічних суб’єктів щодо вибору сфери діяльності та моделі економічної поведінки;

2) економічне зростання – зростання економіки, яка забезпечує високий рівень якості життя;

3) повна зайнятість – утримання безробіття на природному рівні;

4) стабільність цін – забезпечення фінансової стабільності, протидія інфляції;

5) економічна безпека – збереження економічної рівноваги;

6) соціальна стабільність – створення можливостей для деяких груп суспільства;

7) справедливе оподаткування – встановлення пільг при сплаті податків для груп населення з низькими доходами.