Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
р пр ТЕА2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
282.11 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Кафедра фінансового аналізу та контролю

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор кнтеу

__________________А.А. Мазаракі

Теорія економічного аналізу робоча програма

освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр»

галузь знань 0306”Менеджмент і адміністрування”

напрям підготовки 030601 «Менеджмент»

Київ 2009

Розповсюдження і тиражування без офіційного дозволу КНТЕУ заборонено

Укладачі: О.О. Заремба, канд. екон. наук, доц.

О.В. Амеліна, канд. екон. наук, ст. викл.

В.Ю. Гордополов, асистент.

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри фінансового аналізу і контролю 4 березня 2009 року, протокол № 12 та на засіданні методичної ради обліково-економічного факультету “13” квітня 2009 року, протокол № 9.

Рецензенти: Г.О. Кравченко, канд. екон. наук, доц.,

Н.С. Барабаш, канд. екон. наук, доц.

Навчальна програма

Робоча програма

Курсу "Теорія економічного аналізу" освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр»

Галузі знань 0306”Менеджмент і адміністрування”

Напрям підготовки 030601 «Менеджмент»

Укладачі: О.О. Заремба, канд. екон. наук, доц.

О.В. Амеліна, канд. екон. наук, ст. викл.

В.Ю. Гордополов, асистент.

ВСТУП

Робоча програма з дисципліни “Теорія економічного аналізу” розроб­лена для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр” денної форми навчання.

Дисципліна спрямована на формування у студентів сучасного еконо­мічного мислення, опанування ними мето­дів і прийомів пере­творення економічної інформації на аналітичну, методики та організації аналізу показників; оцінки взаємозв’язку, взаємозалеж­ностей і взаємообумов­леностей між ними, оволодіння навичками оцінки результатів аналізу, а також розробки обґрунто­ваних висновків і пропозицій щодо підвищення ефективності роботи підприємства за мінімальних ризиків.

Робоча програма розроблена відповідно до програми дисципліни “Теорія економічного аналізу”, і містить такі розділи:

  1. Мета, завдання та результати вивчення дисципліни (компетенції), її місце у навчальному процесі.

  2. Структура дисципліни та розподіл годин за темами (тематичний план).

  3. Тематика та зміст лекційних, практичних занять та самостійної роботи студентів.

  4. Контроль та критерії оцінювання знань студентів.

  5. Список рекомендованих джерел.

1. Мета, завдання та результати вивчення дисципліни (компетенції), її місце у навчальному процесі

Метою вивчення дисципліни „Теорія економічного аналізу” є оволодіння студентами науковими основами аналітичних досліджень, можливостями використанням у цьому процесі загальнонаукових, економіко-логічних та економіко-математичних методів дослідження у межах національного господарства, окремих підприємств та їх структурних підрозділів, основами організації економічного аналізу на макро і мікро рівнях, порядком формування аналітичного забезпечення сучасного менеджменту методикою комплексного економічного аналізу та методичними прийомами аналізу найважливіших показників, які характеризують результативність національної економіки, фінансово-господарської діяльності підприємств, а також опанування навичками обробки економічної інформації за допомогою засобів обчислювальної та організаційної техніки. Поряд з цим, дана дисципліна передбачає формування у студентів сучасного економічного мислення, набуття ними глибоких теоретичних і практичних знань і навичок з питань перетворення економічної інформації в аналітичну, вибору з багатьох економічних рішень найкращих та вміння оцінки наслідків прийнятих управлінських рішень.

Предметом навчальної дисципліни є методологія і організація комплексного економічного аналізу діяльності господарюючих субєктів, установ і організацій для створення необхідного і достатнього інформаційного забезпечення прийняття ефективних управлінських рішень.

Основним завданням вивчення дисципліни «Теорія економічного аналізу» є посилення загальної економічної та аналітичної підготовки фахівців економічного профілю, оволодіння знаннями, принципами, засобами, методами та прийомами економічного аналізу з метою дослід-ження національної економіки на макро і мікроекономічних рівнях вироб-ничої і невиробничої сфери для повної та об’єктивної оцінки і прогнозу їх розвитку та пошуку резервів покращення ефективності їх роботи.

Дисципліна «Теорія економічного аналізу» відноситься до обов’язкових профілюючих дисциплін всіх економічних спеціальностей. В теоретичному аспекті економічний аналіз пов’язаний з такими суміжними науками як основи економічної теорії, макроекономіка, мікроекономіка, математика, статистика, економетрія бухгалтерський облік, економіка підприємства, менеджмент, тощо. Вивчення дисципліни «Теорія економічного аналізу» передбачає наявність у студентів знань вище зазначених дисциплін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]