Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психология.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
192 Кб
Скачать

Тема 1.Вступ.

Я вважаю, що в роботі товарознавця-комерсанта велике значення мають психологічні знання працівника. Ця професія полягає у спілкуванні між людьми. Отже, наш робітник має знати хоча б основні принципи дії мозку людини. Ці знання потрібні для вирішення конфліктних питань, або ж навпаки для переконання клієнта у різних питаннях, заспокоєння людей з неврівноваженою психікою,також для того,щоб вміти розпізнати в людині ворога або товариша.

Тема 2.Психічні процеси та емоційні стани.

Тема 3.Психологія спілкування.

1) Розглянемо приклад. « Хочу попередити всіх про якість товару та обслуговування в магазині "Варіант", що по Келецькій 43 у м. Вінниці!!!Я придбала там браковані ботфорди і уже майже місяць намагаюсь якимось чином вирішити дану проблему.За даний період встигла перехворіти,бо змушена ходити у осінньому взутті.

1.При покупці взуття у чекові та гарантії на взуття мені було відмовлено.Представитись продавець не захотіла.

2.Під час першого ж виходу у чобітках виявився істотний дефект - холява правого перекручувалась по-спіралі вправо на 5-7 см.,деформуючи при цьому ногу і спотворюючи зовнішній вигляд.З даного питання я звернулася 02,12 до магазину .Продавець відповіла,що директора до 08,12 не буде і вона зв"яжеться зі мною коли приїде.

3.09.12 директор зателефонувала та запропонувала ремонт.Я погодилася та наступного дня принесла до магазину взуття та заяву в двох екземплярах про прохання взяти на ремонт браковані чобітки.Підписати заяву продавець відмовилася,сказавши:"Нехай вашою гарантією буде наша репутація".

414.12 я забрала взуття після того, як обидва чобітки перешили, приміряла, пройшлась по магазину.Наче все було нормально, але після того, як я взула їх на роботу 16.12, брак знову "дав про себе знати".

5.17.12 я прийшла до магазину вирішити дану ситуацію,але директор та продавці зустріли мене не зовсім привітно.Попросили взути чобітки,при цьому наперебій намагалися переконати мене, що я "не правильно їх взуваю", "не правильно в них ходжу", що у мене, мабуть," щось там в голові перекручується" і взагалі" для таких чобітків потрібно мати ідеальні ноги"(на що я ніколи не скаржилась).Я змушена була проходити по магазину 20хв,щоб довести, що взуття дійсно перекручується.Результат був явним, але директор припустила, що я могла непомітно перекрутити чобіток руками.

6.Розмова перейшла на приховані іронічні образи моєї особистості і закінчилася висновком пані Тетяни,що нічого вдіяти вона не може.Також директор категорично відмовилася від продовження розмови та запропонувала звертатися до всіх відомих їй інстанцій(Захисту прав споживачів, суду, експертиз...) при цьому натякаючи , що краще б взуття купив хтось інший.

7.Я була змушена зробити відповідний запис в "Книзі скарг та пропозицій".Описавши ситуацію в "Книзі...",я почула від директора:"а яким чином ви докажете, що придбали дане взуття в нашому магазині?".На щастя покупку я робила зі своїм чоловіком в присутності двох знайомих. ...Так от на даний момент планую звертатися до суду з позовною заявою про порушення моїх споживацьких прав... »

(взято з інтернету)

2)В цьому випадку ми ясно бачимо корисливість правників цього магазину, для яких єдиною метою є продати свій товар, незважаючи на те, чого хоче сам клієнт та його претензії. Це є першою причиною їхньої огидної поведінки. Другою їхньою грубою помилкою було образа покупця, як то кажуть «переход на личности». Потім - ворожість до покупця та сумнівне ставлення до того, що ображений клієнт зможе щось вдіяти у цій ситуації. Якби я була у змозі, я б їх негайно покарала. Але не штрафами, як наше правління, а суттєвою забороною на працю у цій сфері.