Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Публ. адм. Тимцуник..doc
Скачиваний:
771
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
978.94 Кб
Скачать

3.5. Поняття «лобізму»

Лобізм (англ. lobbyism) – скоординована практика відстоювання інтересів чи чинення тиску на законодавців і чиновників неурядовими організаціями, фінансово-промисловими групами чи етнічними спільнотами на користь того, або іншого рішення. Лобізм також передбачає діяльність зацікавлених осіб, яка сприяє ухваленню органами влади тих або інших рішень, з використанням формальних і неформальних відносин в органах влади.

Передусім йдеться про захист інтересів не якоїсь окремої компанії, а цілої галузі.

Іноді асоціюється з корупцією і нелегальними методами впливу на прийняття рішень урядовими структурами, хоча лобізм не обов’язково передбачає підкуп державних працівників. Представники зацікавлених груп називаються лобістами, а їх групи лобі.

Історія терміну.

Вважається , що термін «лобі» походить від практики відвідувати депутатів у Центральному Вестибюлі Британського Парламенту (англ. Central Lobby).

Перша згадка про лобіювання датована 1820 р. про намагання представників громадськості вплинути на прийняття рішення в Конгресі США.

Англійською lobby означає «кулуари», «коридори».

За іншою версією, термін від різного роду активіст, які очікували президента США в кулуарах готелю, щоб намагатися вплинути на нього і таким чином посприяти прийняттю вигідного їм рішення. У 1946 р. у США був прийнятий спеціальний закон про лобізм і зараз цей феномен існує у всіх демократичних країнах. Нерідко лобісти мають свої контори при законодавчих органах. Легалізація цієї діяльності дозволяє зробити прозорими взаємини влади і бізнесу, щоб виборці могли бачити, чиї інтереси відстоює той або інший політик.

Питання для самостійної роботи:

1. Механізм взаємодії влади та публічного адміністрування.

2. Економічна влада.

3. «Ядро» публічного адміністрування.

4. Взаємозв’язок та взаємозалежність політичної та економічної влади.

5. Значення лобізму.

Література:

  1. Довідник типових професійно-кваліфікаційних характеристик посад державних службовців [Текст] / розроб. С. Мельник; Міністерство праці та соціальної служби України. Головне управління державної служби України. − Офіц. вид. − К.: Соцінформ, 2002. − 111 с.

  2. Кірмач А.В. Публічна служба: Зарубіжний досвід та пропозиції для України / А.В. Кірмач, В.К. Тимощук, М.В. Фігель та ін.; за заг. ред. В.П. Тимощука, А.М. Школика; Центр політико-правов. реформ. – К.: Конус-Ю, 2007. – 735 с.

  3. Лазор О. Публічна служба в Україні: Нормативно-правове регулювання: навч. посіб. / Оксана Лазор, Олег Лазор. − К.: Дакор, КНТ, 2006. − 525 с.

  4. Оболенський О.Ю. Державна служба: Навч. посібник / О.Ю. Оболенський. – К.: КНЕУ, 2003. – 344 с.

  5. Оболонський А.В. Бюрократия для XXI века? Модели государственной службы: Россия, США, Англия, Австралия / А.В. Оболонський. – М.: Дело, 2002. – 168 с. [Електронний ресурс].

  6. Про державну службу: Закон України вiд 16.12.1993 № 3723-XII // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 52. – Ст. 490.

  7. Про засади запобігання і протидії корупції: Закон України вiд 07.04.2011 № 3206-VI // Офіційний вісник України. − 2011. − № 44.

  8. Про службу в органах місцевого самоврядування: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 33. – Ст. 175.