Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Публ. адм. Тимцуник..doc
Скачиваний:
771
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
978.94 Кб
Скачать

10.4. Фактори результативності та ефективності публічногоадміністрування

Рівень результативності та ефективності публічного адміністрування зумовлений складною взаємодією ситуативних, індивідуальних і мотиваційних чинників. Ситуативні характеристики включають організаційні та соціальні передумови, що можуть вплинути на процес управління, це насамперед кількість службовців, структура організації й організаційно – психологічний клімат колективу.

Суттєво впливають на ефективність управління система комунікації, ієрархія влади і підпорядкування, усталені процедури прийняття рішень, характер взаємодії членів групи, індивідуальні характеристики керівника, його особистісні особливості, уподобання, вміння, навички, рівень інтелектуальної обдарованості, загальна й спеціальна підготовка та ін. неабияке значення мають і мотиваційні характеристики, які спонукають людину до виконання певного завдання

Врахування зовнішніх і внутрішніх обставин, в яких здійснюється управління, зокрема державне залежить не лише від організаційної побудови цієї системи, ресурсного забезпечення, від професійності державних службовців або їх кількості та інших внутрішніх обставин (внутрішнього середовища), а й від врахування чинників зовнішнього середовища, які  можуть бути не підконтрольними суб’єктам управління і тому значною мірою впливатимуть на ефективність управлінської діяльності.

Отже, ефективність та результативність визначається публічного адміністрування дією кількісних і якісних чинників технічного, організаційного, політичного, соціально-психологічного та морально – ідеологічного характеру. Ось чому така увага приділяється багатофакторній комплексній моделі підвищення ефективності управління. У цій сукупності кожний з факторів має свою питому вагу.

Питання для самостійної роботи:

1. Контрактна система та неокорпоративізм.

2. Шляхи підвищення результативності та ефективності публічного адміністрування.

3. Вимір продуктивності, результативності та ефективності публічного адміністрування.

Література:

  1. Державне управління: основи теорії, історія і практика: Навчальний посібник / В.Д. Бакуменко, П.І. Надолішній, М.М. Іжа, Г.І. Арабаджи / За заг. ред. Надолішнього П.І., Бакуменка В.Д. − Одеса: ОРІДУ НАДУ, 2009. – С. 294 – 298.

  2. Історія держави та права України: Навч. посіб. для дист. навч. / Захарченко П., Кузьминец О. − К.: Університет «Україна», 2005. − С. 20 – 47.

  3. Киричук В., Тимцуник В. Історія державного управління в Україні: Навч. Посібник. – К.: Вид-во УАДУ, 2001. – С. 38 – 49.

  4. Цвєтков В.В. Демократія і державне управління: теорія, методологія, практика [Текст]: монографія / В.В. Цвєтков; НАН України, Інститут держави і права ім. В.М. Корецького. − К.: Юридична думка, 2007. – С. 99 – 136.

  5. Чиркин В.Е. Публичное управление: учебник. – М: Юристъ, 2004. – С. 11 − 41.

  6. Шрьодер П. Нове публічне адміністрування або Як досягнути ефективного врядування? / пер. з нім. В.Шведа. − К.: Заповіт, 2008. − 76 с.

Модуль 3. Публічне адміністрування соціальній та економічній сферах

Тема 11. Основні засади публічного адміністрування в соціальній сфері Питання:

1. Держава як гарант соціальної спрямованості ринкової економіки.

2. Основні види соціальної допомоги держави.

3. Забезпечення державою соціальної безпеки людини, громадянина та населення.

4. Забезпечення державою прав та інтересів споживачів.

5. Принципи оцінювання ефективності реалізації соціальної політики.