Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_psikhologiya.docx
Скачиваний:
530
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
165.42 Кб
Скачать

72. Свідоме і несвідоме в структурі особистості.

Несвідоме - це ті явища, процеси, властивості і стани, які впливають на поведінку людини, але не усвідомлюються їм. Несвідоме початок представлено практично у всіх психічних процесах, станах і властивості людини. У людини є несвідома пам'ять, несвідоме мислення, несвідома мотивація, несвідомі відчуття тощо. Співвідношення свідомості і несвідомого було вперше розглянуто З. Фрейдом. До несвідомого в особистості людини він відносив такі якості, потреби і інтереси, які людина не усвідомлює, але які знаходять свій вияв у різних його мимовільних діях і психічних явищах. Це можуть бути помилки (застереження, описки і тому подібні явища), мимовільне забування (імен, обіцянок, намірів, подій, фактів), це можуть бути фантазії, мрії, мрії або сновидіння. Помилки виникають в результаті зіткнення несвідомих намірів людини з чітко усвідомлюваної метою дії.До сфери несвідомого належать сновидіння,автоматичні рухи та дії,в яких немає усвідомленної мети,також патологічні явища, що виникають у психіці хворої людини(марення). Свідомість - це вища інтегрована форма психіки, яка складається під впливом суспільно-історичних умов у трудовій діяльності людини та її спілкування за допомогою мови з іншими людьми.Свідомість зберігає те, що є об'єктом уваги (яка може бути мимовільною чи довільною); напружуючи пам'ять, ми виконуємо дію пригадування й усвідомлюємо її; відшукуючи олівець, ми усвідомлюємо дію сприймання тощо. Завдяки свідомості людина пристосовується до навколишнього світу. Об'єктом усвідомлення є те, що потребує певної регуляції нашої поведінки, наших дій з урахуванням реальності. Свідомість людини виявляється в її діяльності. Справа і слово людей є виявом їхньої свідомості.

73. Спрямованість особистості.

Спрямованість особистості - це сукупність стійких мотивів, поглядів, переконань, орієнтувальних людину на певні поведінку і діяльність, досягнення щодо складних життєвих цілей. Спрямованість виявляється у світоглядній, професійної спрямованості, у діяльності.

- Потяг - недостатньо повне усвідомлене прагнення до досягнення чого-небудь. - Схильність - прояв потребностно-мотиваційної сфери особистості, що виражається в емоційному перевазі того чи іншого виду діяльності або цінності; - Ідеал - образ, який є втіленням досконалості і зразком вищої мети в прагненнях індивіда. - Світогляд - система поглядів і уявлень про світ, на ставлення людини до суспільства, природи, самого себе. - Переконання - вища форма спрямованості особистості, що виявляється в усвідомленої потреби діяти у відповідності зі своїми ціннісними орієнтаціями на тлі емоційних переживань; - Позиція - стійка система відносин людини до певних сторін дійсності, що виявляється у відповідній поведінці. ВИДИ спрямованості особистості: особиста, колективістичних і ділова. Особиста спрямованість - створюється переважанням мотивів власного благополуччя, прагненням до особистого першості, престжу.ці особи мають такі риси характеру: - Більше зайняті собою і своїми почуттями, проблемами - Намагаються нав'язати свою волю групі Спрямованість на взаємні дії -визначається потребою в спілкуванні, прагненням підтримувати гарні відносини з товаришами по роботі, навчанні. Люди зі спрямованістю на взаємні дії: - Уникають прямого вирішення проблеми - Поступаються тиску групи Ділова спрямованість - відображає безкорисливе прагнення до пізнання, оволодіння новими навичками і вміннями. Люди з діловою спрямованістю: - Підтримують групу, щоб вона досягла поставленої мети - Беруть у свої руки керівництво, коли мова йде про вибір завдання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]