Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_psikhologiya.docx
Скачиваний:
531
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
165.42 Кб
Скачать

57 . Форми переживання почуттів.

Багатство емоційної сфери особистості виражається у різних формах:

Чуттєвий тон. Це — певний емоційний відтінок психічного процесу, який усвідомлюється як властивість предмета, що сприймається суб'єктивно. Наприклад, неприємні переживання супроводжують больові відчуття, певні запахи. Настрій загальний емоційний, що охоплює людину протягом певного періоду часу і надає істотний вплив на її психіку,поведінку,діяльність.Настрій може виникати поступово і повільно,швидко і раптово.Є позит.і негативн.стійкий або тимчасовий.Афект Короткочасний емоційний стан,який швидко виникає і бурхливо протікає.негативно впливає на психіку і поведінку.може виникати раптово.У стані афекту людина не може розумно керувати своєю поведінкою.Стрес сильне і короткочасне емоційне переживання.Стрес виникає тільки при наявності екстремальної ситуації, тоді як афект може виникати з будь-якого приводу.Фрунстрація глибокий емоційний стан що виникає під впливом невдач, що мали місце при завищеному рівні запитів особитості.(озлобленість,досада,апатія)Пристрастьглибокий, емоційний стійкий стан,що що захоплює людину цілком і визначає її помисли,вчинки.Пристрасть може бути пов’язана із задоволенням матеріальних і духовних потреб.

58 . Емоційні стани.

Основні емоційні стани

Різноманітні переживання почуттів зовнішньо виявляються у специфічному виразі обличчя (емоційній масці), позі, інтонації голосу і свідчать про певний емоційний стан людини.

До основних емоційних станів відносять:

Інтерес (як емоція). Це позитивний емоційний стан, який є одним із провідних мотивів навчання і сприяє засвоєнню знань, навичок і вмінь. Суб'єктивно він виявляється в позитивному емоційному тоні, що супроводжує пізнавальний процес, в бажанні глибше ознайомитися з об'єктом і зрозуміти його. Здивування. Це короткочасна емоційна реакція на раптові події, яка не має чітко вираженого позитивного чи негативного забарвлення. У момент виникнення воно гальмує всі попередні емоції і спрямовує увагу на подію, яка його спричинила. Страждання.

Належить до негативних емоційних станів, породжується інформацією про неможливість задоволення найважливіших життєвих потреб, яке до цього часу вважалося можливим

Гнів. Теж є негативним емоційним станом, зумовленим появою серйозної перешкоди на шляху до задоволення важливої потреби, реалізується у формі афекту.Страх.

Цей негативний емоційний стан, виникає у людини при появі уявної або реальної загрози для її життя чи життєвого благополуччя. Залежно від ситуації, ступеня усвідомлення її небезпечності та від індивідуальних особливостей людини він може набувати різної інтенсивності — від легкого побоювання до жаху, що паралізує. При цьому людина відчуває невпевненість, незахищеність.

Сором. Виражається цей негативний емоційний стан в усвідомленні невідповідності власних думок, вчинків і зовнішності не тільки сподіванням оточуючих, а й власним уявленням про належну поведінку і зовнішній вигляд.

Сором може бути пов'язаний з невпевненістю людини у своїх силах, побоюванням можливого неуспіху в роботі, незнанням того, яке враження вона може справити на партнерів по спілкуванню. Переживання сорому проявляється в зміні виразу обличчя, почервонінні, потупленому погляді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]