Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_s_OPрр.docx
Скачиваний:
103
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
274.78 Кб
Скачать

16.Покажіть основні види інструктажів які ви проходили в коледжі, показання одо їх проведення

Порядок проведення інструктажів для вихованців, учнів і студентів

Вступний інструктаж проводиться на початку занять працівником служби охорони праці, а за відсутністю такого — особою, на яку наказом керівника закладу освіти покладено ці обов'язки. Програма вступного інструктажу розробляється служ­бою охорони праці закладу освіти або призначеною особою і затверджується керівни­ком закладу освіти. Орієнтовний перелік питань вступного інструктажу наведений у додатку до Типового положення. Запис про проведення вступного інструктажу ро­биться в журналі реєстрації вступного інструктажу, який зберігається в службі охоро­ни праці або в працівника, що відповідає за проведення вступного інструктажу.

Первинний інструктаж проводиться з групою вихованців позашкільних за­кладів освіти, учнів середніх та професійно-технічних закладів освіти чи студентів вищих закладів освіти. Тематика інструктажу та порядок його проведення визнача- ються відповідними положеннями Міністерства освіти та науки України.

Позаплановий інструктаж проводиться при виявленні порушень вимог без­пеки вихованцями, учнями, студентами підчас навчально-виховного процесу, при зміні умов виконання навчальних завдань з професії, лабораторних робіт, інших видів занять, передбачених навчальними планами.

Цільовий інструктаж з питань охорони праці проводять з групою вихован­ців, учнів, студентів. Обсяг і зміст інструктажу визначаються залежно від виду масових заходів. Облік проведення цільових інструктажів здійснюється відповідно до чинних положень Міністерства освіти та науки України в журналах обліку теоретичного і виробничого навчання.

Первинний, позаплановий, цільовий інструктажі проводять відповідні вчителі, вихователі, керівники гуртків, інструктори, тренери, майстри виробничого навчання або завідувачі кабінетів (лабораторій) за відповідними інструкціями чи програмами. Відмітка про проведення первинного та позапланового інструктажів робиться в журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці.

17 .Поясніть порядок дій під час виникнення пожежі в навчально-виховному закладі( з неяких причин загорілися штори).

Пожежа — це неконтрольований процес горіння, супро­воджуваний загрозою життю людей та знищенням ма­теріальних цінностей.

План дій:

подзвонити за номером телефону «101»; вивести дітей та працівниківвіку з приміщення, де виникла пожежа; лише потім починати,гасити полум'я власними силами до приїзду пожежної команди. Справа в тому, що ситуація під час загоряння часто вихо­дить з-під контролю та розвивається за такою схемою:  у першу хвилину пожежу можливо загасити склянкою води,  у другу — відром води,  у третю — лише за допомогою пожеж­ного рукава. Якщо у вас немає вогнегасника, підручними засобами можуть бути: щільна тканина (краще мокра) та вода  штори, які загорілися, необхідно зірвати та затоптати або кинути у ванну, заливаючи їх водою,  таким же чином можна гасити ковдри та подушки  не спід відчиняти вікна, тому що кисень, який надходить зі свіжим повітрям, лише підсилить вогонь кімнату, де сталася пожежа, слід обережно відкрити, бо по­лум'я може полихнути вам назустріч щоб уникнути уражен­ня струмом, відімкніть електрику, якщо загорілася провод­кА якщо вам вдалося справитися з основним джерелом за­горяння, обов'язково слід впевнитися, що ніде не лишилося тліючих предмета. під час гасіння вогню всіма засобами захищайте органи дихання від диму тому що під час пожежі люди гинуть в основному не від полум'я, а від отруєння ди­мом, втрачаючи свідомість якщо ліквідувати пожежу власними силами не вдається, негайно покиньте квартиру. Виходити з неї можна, лише впевнившись, що там нікого не залишилося особливо треба слідкувати за дітьми: від вогню та диму вони ховаються у шафах, під столами, ліжками, у туалетах, ванних кімнатах і частіше всього не відгукуються пересуваючись задимленою квартирою, дихайте крізь мокру ганчірку, якщо у вас немає респіратора чи протигаза. Однак слід пам'ятати, що кількість кисню у приміщенні швидко знижується, і навіть у протигазі можна втратити СВІДОМІСТЬ.  По задимлених коридорах пересувайтеся на колінах або повзком — внизу менше диму. Щільно зачиняйте за собою двері. Відправляючись на пошуки людей, обв'яжіться дро­том — хтось має вас страхувати. Викликаючи пожежних, необхідно чітко відповідати на за­питання телефоніста служби «101»: адреса, що саме горить, номер свого телефону та прізвище, скільки поверхів у бу­динку, як до нього дістатися тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]