Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нім.мова-методичка для спеціалістів.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
769.54 Кб
Скачать

Text 19. Відбулася “Еко-Січ-2010”

«ЗАПОРОЗЬКА СІЧ», 29.10.2010

У Запоріжжі відбувся вже шостий за рахунком спортивно-культурний фестиваль “Еко-Січ-2010”. Він одночасно розпочався в обласному центрі, Мелітополі, Бердянську, Новомиколаївці, Василівці, а також у Києві, де до фестивалю приєдналася громадська організація “Зробимо Київ чистим!”.

“Еко-Січ” – спортивно-мистецький фестиваль на основі спортивного орієнтування, з розважально-пригодницькими елементами. Головною метою заходу є долученя до покращання екологічної ситуації звичайного населення того регіону, в якому проводиться захід: участь беруть команди трудових колективів підприємств, навчальних закладів, громадських організацій.

Кожна команда повинна пройти завданий маршрут, користуючись картою місцевості та виконуючи різні завдання. Але найголовніше, що треба зробити – назбирати по дорозі та принести до фінального пункту щонайменше п’ять мішків сміття. Якщо команда принесе більше, то отримує додаткові бали і може перемогти навіть у разі прибуття останньою. У контрольних точках учасників фестивалю очікували спеціально створені труднощі.

Фестиваль народився з ініціативи громадських організацій “Центр “Запорізький край” і “Козача спецдружина “Січ”. Головна його ціль – пропаганда патріотизму, любові до рідного краю, боротьба за екологію. Цього року фестиваль проходив у рамках заходів, присвячених 65-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Він також присвячений Дню визволення міста від фашистських загарбників і Дню українського козацтва.

Тільки в Запоріжжі у спортивно-культурному заході взяли участь шість команд, загальною кількістю більше ніж 80 чоловік. Проходив він у південній частині так званої “алюмінієвої” балки.

На основі спортивного орієнтування команди пройшли чотирикілометровий маршрут з перешкодами, паралельно очищаючи балку від сміття. (Сергій Петренко)

Lexik zum Einprägen und zum Aktivieren:

1. gesellschaftlich; öffentlich – громадський

2. die Orientierung – орієнтування

3. unterhaltungsabenteuerlich – розважально-пригодницький

4. der Beitritt; die Einbeziehung; die Werbung – долученя

5. die Veranstaltung – захід

6. der Marschweg; die Marschroute; die Wanderroute – маршрут

7. der Sack (Säcke) – мішок

8. der Müll – сміття

9. der Patriotismus – патріотизм

10. widmen – присвячувати

Beantworten Sie die Fragen:

1. Wo und wie wurde das Sportfestival „Eko-Citch -2010“ durchgeführt? 2. Was gehörte zum Programm des Festivals „Eko- Citch -2010“? 3. Was ist das Hauptziel des Festivals? 4. Wer hat am Sportfestival „Eko-Citch -2010“ teilgenommen? 5. Wie konnten die Teilnehmer in diesem Wettbewerb gewinnen? 6. Welche Rolle spielt die Propaganda des Patriotismus? 7. Wie viel Mannschaften haben am Festival teilgenommen?

Text 20. Переробка сміття – один із основних виходів з екологічної кризи

«ЗАПОРОЗЬКА СІЧ», 29.11.2010

Небезпека накопичення сміття очевидна. Гостроту цієї проблеми можна проілюструвати на прикладі води. Так, за даними ЮНЕСКО, кожна людина повинна споживати 20–50 літрів чистої і безпечної води щоденно – для приготування їжі, миття, прання, прибирання та ін. Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (World Health Organization) вважає, що 88 відсотків усіх хвороб виникають саме через відсутність безпечної питної води, неадекватні санітарні умови і погану гігієну. За даними ЮНЕСКО, щодня до джерел прісної води потрапляє 2 мільйони тонн відходів. Ця організація стверджує, що в районах, де джерела води забруднені, рівень дитячої смертності в 10–20 разів вищий, ніж у районах зі схожими природними умовами, де, проте, є чиста вода.

За оцінками ООН, забруднення сміттям та іншими відходами прибережних вод призводить до численних захворювань населення, що коштує світовій економіці 12,8 мільярда доларів на рік (оцінка 2008 року). Щорічно пластмасове сміття, котре викидають у море і річки, вбиває до 1 мільйона птахів, 100 тисяч морських тварин і незліченну кількість риб. Одночасно приблизно половина людства залежить від моря як від основного джерела споживаного ним продовольства.

За даними Мінжитлокомунгоспу, нині в Україні налічується 776 сховищ твердих побутових відходів, кожне четверте з яких - у незадовільному стані. Та найбільше насторожує стрімке збільшення кількості несанкціонованих сміттєзвалищ, переважно на пустирях, у місцях масового відпочинку – у гаях, перелісках, обабіч залізничних колій та ін. Якщо позаторік вони були помічені у 5 тисячах місць, то вже минулого року таких стало майже втричі більше. На жаль, Запоріжжя не є винятком. За даними СЕС, дно річки Дніпро в межах міста дуже засмічене пластиковим сміттям, що негативно впливає на санітарний стан води і рекреаційних зон та становить загрозу здоров’ю населення міста.

З іншого боку, сміття традиційно було не тільки прокляттям для людства, але й джерелом його доходу. Нині відходи все частіше і все успішніше переробляють.

Останніми роками “сміттєвий ринок” набув значних розмірів. Так, за даними державної організації Federal Environmental Executive, у США в сфері збору і утилізації сміття працюють близько 1,5 мільйона осіб. У цій сфері діють близько 56 тисяч підприємств, річний оборот яких складає більше 236 мільярдів доларів.

Бізнес у сфері поводження з відходами буває різним. Можна, наприклад, разом із картопляними обчистками та позавчорашнім борщем вивозити з міста ресурсно-цінні відходи, аби просто заривати їх на полігоні, забруднюючи тим самим довкілля на довгі роки. Можна по-іншому – вилучати ресурсно-цінні матеріали ще до того, як вони потраплять у контейнер для сміття. Саме в другому варіанті цей бізнес є не тільки економічним, а й екологічним і суспільно значущим водночас. Причому під економічністю мається на увазі не стільки вигода для самих підприємців (хоча і не без того), скільки те, що ресурсно-цінні матеріали, які не потрапили в сміття, йдуть на повторну переробку. Таким чином виробники, а відтак і держава, можуть економити, в тому числі такі недешеві енергоресурси. Свій обігрів – і економічно, і практично.

Міні-котельня німецького виробництва, придбана з ініціативи й на кошти німецьких партнерів – компанії “Ремондіс”, опалює всі виробничі й адміністративні приміщення підприємства, електроніка працює без втручання персоналу. Автоматичне устаткування котельні фіксує споживання природного газу залежно від погодних умов.

Стосовно проблем, то одна з найбільших на сьогодні – знищення сміттєвих контейнерів. Директор “Ремондіс-Запоріжжя” говорить, що на жаль, вандали завдають великих збитків підприємству, спеціалісти якого довго пояснювали населенню, що такі контейнери не горять, але чомусь бажаючих їх підпалювати не зменшилося. Багато хто розуміє, що поліпшення екології починається з їхнього двору.

Побувавши на виробничій базі “Ремондіс-Запоріжжя”, в одному з цехів можна побачити відсортовані за виробниками напоїв пляшки – їх готують для відправки представникам торговельних марок. В іншому місці – спресовані для зменшення об’єму та стюковані для відправки баночки з-під пива, пластикові пляшки, макулатура, мішки з битим склом. Все це добро відправляється на переробку: макулатура – на целюлозно-паперові комбінати, бите скло – на склотарні заводи, пластикові пляшки – на завод з переробки полімерної продукції, баночки з-під пива – на завод з переробки алюмінієвої тари. (Іван Ощипко)

Lexik zum Einprägen und zum Aktivieren:

1. die Verarbeitung des Mülls – переробка сміття

2. die Speicherung; die Anhäufung – накопичення

3. das Süßwasser; das Frischwasser – прісна вода

4. der Abfall (Abfälle) – відходи

5. der Kunststoff (-e) – пластмаса

6. abhängen von (D.) – залежить

7. nicht genehmigt – несанкціонований

8. die Ablagerung; der Müllabladeplatz – сміттєзвалище

9. unbebauter Platz – пустир

10. der Fluch (-e) – прокляття

11. verarbeiten – перероблять

12. die Abfallverwertung – утилізація відходів

13. die Wiederverarbeitung – повторна переробка

14. der Kesselraum – котельня

15. der Müllkasten; die Mülltonne – сміттєвий контейнер

16. aussortiert; ausgelesen – відсортований

17. kompakt; (zusammen)gepresst – спресований

18. das Altpapier – макулатура

Beantworten Sie die Fragen:

1. Warum ist es sehr gefährlich, den Müll abzulagern? 2. Wie viel Liter Wasser braucht der Mensch täglich? 3. Warum kann das Trinkwasser für die Gesundheit schädlich sein? 4. Welche Folgen hat die Ablagerung des Plastikmülls? 5. Was bedeutet der Müll-Markt? 6. Wie verarbeitet man Müll? 7. Welche Umweltschutzprobleme sollen heutzutage gelöst werden?