Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нім.мова-методичка для спеціалістів.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
769.54 Кб
Скачать

Text 16. Вперше в Україні презентовано інтерактивну Еко-гру

«ЗАПОРОЗЬКА СІЧ», 29.10.2010

26 жовтня в рамках Міжнародного форуму-виставки “Довкілля-2010” було презентовано інтерактивну дитячу гру “Життя в стилі Еко”. Всеукраїнська громадська організація “Жива планета” спільно з міжнародним фондом “Скорочення ризиків” реалізовують новий за формою та змістом просвітницький проект з питань охорони довкілля, що базується на інтерактивному методі навчання.

На думку екологів, кінцевою метою інформаційно-просвітницьких заходів має бути зміна моделі поведінки. Інформаційні повідомлення формулюються так, щоб пояснити учням важливість їхньої участі та співпраці у питаннях щодо вирішення екологічних проблем. Та головне - інформація надається в інтерактивному форматі, а не у вигляді пасивних тверджень.

Гра покликана розкрити “побутовий” напрям екологічного виховання в середній школі та надає можливості опанування учнями необхідних природоохоронних знань, допомагає формувати відповідні риси особистості. Сконструйована та оформлена так, що використовувати її можна не тільки на уроці, а й розмістити у вільному доступі для учнів. Тобто учні можуть грати без допомоги вчителя.

Lexik zum Einprägen und zum Aktivieren:

1. die Gesellschaftsorganisation (-en) – громадська організація

2. die Stiftung (-en), der Fonds (-) – фонд

3. die Maßnahme (-n) – захід

4. entsprechend – відповідний

5. der Zug (Züge) – риса

6. der Zugang – доступ

Beantworten Sie die Fragen:

1. Was wurde am 26. Oktober veranstaltet? 2. Was für ein Projekt wurde von der Gesellschaftsorganisation „Lebendiger Planet“ und dem Internationalen Fonds „Eindämmung der Risiken“ realisiert? 3. Welche Methode liegt dem Spiel zu Grunde? 4. Was ist das Ziel solcher Veranstaltungen? 5. Wie kann man an diesem Spiel teilnehmen?

Text 17. Час для негайних дій – настав!

«ЗАПОРОЗЬКА СІЧ», 19.04.2010

Указом Президента України від 6 серпня 1998 року в Україні встановлено День довкілля, який проводиться щороку в третю суботу квітня. Цього року цей день відзначається 17 квітня.

День довкілля було встановлено з метою розвитку діяльності, започаткованої Всеукраїнською акцією “Дерево– Життя”, на підтримку ініціативи громадських організацій, молоді України щодо залучення населення до впорядкування та озеленення населених пунктів, пам’ятних місць та враховуючи рекомендації міжнародних екологічних форумів. Цією акцією передбачено проведення комплексу заходів, спрямованих на поліпшення стану довкілля, озеленення, благоустрій населених пунктів та прилеглих до них територій, зокрема, впорядкування дитячих та спортивних майданчиків, створення нових зелених зон, скверів, висаджування саджанців дерев, очищення водних джерел, збереження природно-заповідних та інших особливо цінних об’єктів, поширення екологічних знань шляхом проведення у навчальних закладах науково-практичних конференцій, “круглих столів”, виставок, конкурсів тощо.

Тенденції останніх десятиліть наочно переконують, що сучасний світ опинився на межі катастрофи планетарного масштабу. Руйнівні урагани, повені, буревії, забруднення повітря, ґрунту та води, винищення величезної кількості представників тваринного та рослинного світу та цілих екосистем, нарешті загрозлива тенденція кліматичних змін – все це говорить про те, що людство постало перед дилемою: або воно змінить своє ставлення до природи, або незабаром перестане існувати. Щоб пробудити приспану пильність homo sapiens, спонукати його до негайних дій було започаткувано Всесвітній День довкілля.

День довкілля – це подія з різноманітними акціями: вуличні ралі, велосипедні паради, зелені концерти, конкурси творів та плакатів у школах, висадка дерев, а також прибирання територій та збір сміття. У багатьох країнах ця щорічна подія підсилює політичну увагу та діяльність на захист довкілля.

У країнах, що переймаються проблемами довкілля, президенти, прем’єр-міністри, міністри охорони навколишнього природного середовища та губернатори не лише проголошують заяви, в яких зобов’язуються піклуватися про довкілля, але й підкріплюють свої слова конкретними діями.

Особливо це актуально для України, яка зазнала найстрашнішої в світі Чорнобильської катастрофи, і в якій через людську недбалість та злочинну бездіяльність залишилося лише 6 відсотків відносно чистої території.

Тож в Україні давно назріла необхідність робити більш серйозні, принципові кроки в напрямку збереження довкілля, аніж проголошувати чергові декларації.

Саме так вирішили у Запоріжжі, де відбувається міська молодіжна акція до Дня навколишнього середовища

“Чисте місто – здорові ми!”

Міська молодіжна акція під гаслом “Чисте місто – здорові ми!” проводиться з метою виховання громадської активності молоді, для залучення молодих городян до важливої справи – збереження навколишнього середовища, наведення чистоти й порядку в нашому місті, – вважають організатори. (Олексій Петренко)

Lexik zum Einprägen und zum Aktivieren:

1. festlegen; feststellen; einführen; festsetzen – встановлювати

2. verwirklichen; veranstalten; durchführen; stattfinden – проводитись

3. die Anlage (-n) – сквер

4. der Setzling (-e); der Pflänzling; die Jungpflanze – саджанець

5. der Orkan (-e) – ураган

6. die Überschwemmung (-en) – повінь

7. der Schneesturm – буревій

8. die Katastrophe (-n) – катастрофа

9. die Nachlässigkeit – недбалість

10. die Untätigkeit – бездіяльність

Beantworten Sie die Fragen:

1. Wann feiert man den Umweltschutztag? 2. Warum wurde der Umweltschutztag eingeführt? 3. Was macht man am Umweltschutztag? 4. Warum ist dieser Festtag für die Ukraine sehr wichtig? 5. Wie feiert man den Umweltschutztag in Zaporozhye?