Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нім.мова-методичка для спеціалістів.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
769.54 Кб
Скачать

Text 3. Мистецтво: Московське "Соло" театру "Vie"

«ЗАПОРІЗЬКА ПРАВДА», субота, 20 листопада 2010

Свій "щасливий квиток" у столицю Росії Запорізький муніципальний театр-лабораторія "Vie" витяг майже випадково. В Інтернеті натрапили на анонс Міжнародного фестивалю моновистав "Соло" – і навмання відправили до відбіркової комісії відео трагіфарсу "Все, нарешті!"

На що тільки сподівалися?! Маленький театр з української провінції, без протекції… А тут – серйозний двотижневий фестиваль, який проводять Спілка театральних діячів Російської Федерації, московський театральний центр "На Страсному" і Російський національний центр Міжнародного інституту театру. Кажуть, президент оргкомітету, художній керівник театру "Сатирикон", народний артист Росії Костянтин Райкін особисто переглядав відеозаписи вистав-претендентів

Зрештою, серед учасників "Соло" виявилися видатний грецький режисер Теодорас Терзопулос, знаменитий театр "Габіма" з Ізраїлю, відомі актори Італії, Німеччини, Литви… Не кажучи вже, що культову виставу "Контрабас", удостоєну головної російської театральної премії "Золота маска", показав сам Костянтин Райкін.

А Україну представляв театр-лабораторія "Vie". На такий рівень експериментальному запорізькому колективу підніматися ще не доводилося!

- Ми приїхали на день раніше, щоб оглянути сценічний майданчик, - розповідає художній керівник театру Віктор Попов. - У нашому приміщенні на острові Хортиця - менше ста місць, а в театральному центрі "На Страсному" – 450. Там не можна грати прямо перед глядачами, "об'єднуючи" сцену із залом. Це стало для нас випробуванням. Але перша ж репетиція показала: штат театрального центру дуже кваліфікований. Він допоміг подолати труднощі. Решту зробив Сергій Детюк, який грає героя трагіфарсу "Все, нарешті!" Ще ніколи, по-моєму, вистава не проходила так цікаво.

Хоча у Москві щовечора відчиняють двері мало не двісті професійних театрів (а паралельно із фестивалем "Соло" відбувався престижний фестиваль, присвячений К. Станіславському), але постановка запоріжців викликала інтерес. Зал був майже повний, обізнані столичні глядачі аплодували щедро, а на традиційній прес-конференції після вистави наші земляки почули чимало компліментів.

Для театру з острова Хортиця листопад виявився досить бурхливим. Вони, можна сказати, пересіли з одного поїзда на інший: ледь повернулися з Москви, як відправилися на фестиваль "Золота валіза" в Суми.

Цього разу театр-лабораторія "Vie" повіз одразу дві вистави "в одній упаковці". Театральний проект "На краю" складається з трагіфарсу австрійського драматурга Петера Турріні "Все, нарешті!" у виконанні Сергія Детюка і поеми у прозі "Місячна соната" грецького автора Янніса Ріцоса у вустах Ольги Максимішиної.

За словами організаторів, "Золота валіза" має довести, що "місцеві театри такого ж високого рівня, як столичні". З цієї точки зору участь у ньому Запорізького муніципального театру-лабораторії досить показова. Його проект викликав високі оцінки і трепетне ставлення. Хоча грати було ще важче, ніж у Москві: у битком набитому великому залі з ложами та ярусами. "Приїзд театру із Запоріжжя залишив незабутні враження", - визнала публіка і члени експертної ради фестивалю. (Віталіна Московцева)

Lexik zum Einprägen und zum Aktivieren:

1. der Verein (-e) – спілка

2. der Bewerber – кандидат, претендент

3. Hindernisse überwinden – долати труднощі

4. beweisen vt; bewähren vt – доводити, підтверджувати

5. der Standpunkt – точка зору

6. aufschlussreich; kennzeichnend – показовий

7. Das Theater ist bis auf den letzten Platz besetzt – битком набитий

8. anerkennen vt; die Anerkennung finden – визнати

Beantworten Sie die Fragen:

1. Wie hat das Theater die Chance bekommen, in Moskau an einem Internationalen Festival teilzunehmen? 2. Was gab es Neues und Ungewöhnliches für die ukrainischen Teilnehmer im neuen Theater? 3. Hat die Aufführung Erfolg gehabt? 4. Was sollten die Teilnehmer des Festivals „Der goldene Koffer“ beweisen? 5. Welchen Eindruck hat das Theater „Vie“ auf dem Festival „Der goldene Koffer“ auf das Publikum gemacht? 6. Haben Sie schon die Aufführungen dieses Theaters besucht? Welchen Eindruck hat das Theater auf Sie gemacht?