Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нім.мова-методичка для спеціалістів.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
769.54 Кб
Скачать

Text 5. Факти, події, коментарі: Старенький "Запорожець": із минулого - з любов'ю

«ЗАПОРІЗЬКА ПРАВДА», вівторок, 20 липня 2010

На "АвтоЗАЗі" відбулося урочисте відкриття зльоту шанувальників першого вітчизняного авто "Запорожець-965". Власники "народного автомобіля", а їх зібралося 112 екіпажів, близько 250 учасників, з'їхалися на своїх "горбатих" і "вухатих" раритетах з шести країн, щоб відзначити його 50-річний ювілей: саме в ці дні 1959 року з експериментального цеху підприємства вийшов перший радянський мікролітражний автомобіль. Восени 1960 року розпочався його серійний випуск і тривав до 1967 року. Дорогами нашої країни й за кордоном (експортний варіант відправляли в Австрію і Фінляндію) бігали понад триста тисяч авто.

Під бадьорі звуки маршу на трек автозаводу в'їжджає колона "Запорожців". Оплески й вітання глядачів свідчать про те, що "горбатого" пам'ятають і ставляться до нього, як до старенького улюбленого родича, як до чудової іграшки далекого дитинства. "Запорожці" в колоні найрізноманітніші за кольорами, з переробленими кузовами, бамперами. Одна симпатична жіночка пофарбувала свого "коня" у рожевий гламурний колір і сама сидить за кермом у рожевій сукні й такому ж капелюшку. А ось "народний авто" перероблений у жовто-чорний кабріолет. Екіпаж його – четверо хлопців у чорних майках і під піратськими чорними прапорами. Двигуни в більшості авто замінені, та й узагалі в середині мало чого залишилося від колишніх "Запорожців".

Втім, що б там не було під капотом, зовні – це милі, рідні автомобілі, які свого часу відповідали дуже скромним стандартам соціалістичного способу життя. Вартість "старенького" була спочатку 2000 рублів. А ці, сьогоднішні, через рік за європейськими стандартами стануть антикваріатом, отже, їхня ціна зростатиме.

На трек, нарешті, в'їхали всі учасники дійства. Одразу ж на заводській площі розпочався мітинг, який відкрив голова правління ЗАТ "ЗАЗ" Микола Євдокименко. Він привітав гостей, подякувавши їм за те, що віднайшли час приїхати в Запоріжжя. Пообіцяв, що колектив підприємства продовжуватиме славні трудові традиції тих, хто виготовляв перший "народний автомобіль".

Той факт, що через 50 років на найдовшому проспекті Запоріжжя пройшла найдовша колона "народних авто", буде занесений до Книги рекордів України.

З великою увагою учасники свята слухали привітання колишнього директора автозаводу Степана Кравчуна, який приїхав на такому ж "горбатому" на цей зліт, а також ветеранів, яким довелося працювати над складанням "Запорожців". Потім капітанам екіпажів були вручені почесні грамоти автозаводу. Тут визначилася географія, яку склали учасники свята: Луцьк і Харків, Львів і Донецьк, Рівне й Одеса, Золочів і Єнакієве, Севастополь і Білорусь, Запоріжжя і Литва, Польща й Німеччина. Об'єднав їх усіх наш "горбатий" дідусь.

Потім гостям показали, як нині складаються й фарбуються сучасні автівки за допомогою роботів. Відбулася прес-конференція, під час якої на запитання журналістів відповідав Микола Євдокименко.

Відтак колона "Запорожців" відправилася на площу Фестивальну, де зібрала городян. Люди підходили до водіїв, знайомилися, запитували, звідки і яким чином вдалося доїхати сюди на таких стареньких автівках. Було багато підлітків і молоді. Після таких своєрідних прес-конференцій гості поїхали на Хортицю, де їхній зліт тривав ще два дні. (Лідія Платонова)

Lexik zum Einprägen und zum Aktivieren:

1. der Verehrer – шанувальник

2. vaterländisch, national – вітчизняний

3. der Kleinwagen – малолітражний автомобіль

4. der Beifall – оплески

5. die Karosserie (-rien) – кузов

6. die Stoßstange; der Stoßfänger – бампер

7. am Steuer – за кермом

8. die Motorhaube; der Motorraumdeckel; die Motorschutzhaube – капот

9. die Kundgebung – мітинг

10. der Vorstandsvorsitzende – голова правління

11. das Buch der Rekorde / Spitzenleistungen – книга рекордів

12. die Ehrenurkunde – почесна грамота

Beantworten Sie die Fragen:

1. Was hat man im Betrieb „AutoZAZ“ gefeiert? Wo und wie wurde gefeiert? 2. Wie findet man jetzt den Zaporozhez? 3. Welches Auto ist der Journalistin sofort aufgefallen? 4. Was hat der Vorstandsvorsitzende von „AutoZAZ“ versprochen? 5. Warum ist dieses denkwürdige Ereignis unvergesslich? 6. Womit ist der ehemalige Direktor des Betriebes gekommen? 7. Wie wurden die Autos getunt? Wodurch ist das Tuning dieser Autos gekennzeichnet? 8. Wer hat an diesen Feierlichkeiten teilgenommen?