Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нім.мова-методичка для спеціалістів.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
769.54 Кб
Скачать

Text 7. Ваше здоров’я: Квіти в нашому житті: як мало ми знаємо

«ЗАПОРІЗЬКА ПРАВДА», вівторок, 07 вересня 2010

Квіти – незамінна за своєю універсальністю річ. По-перше, це гарантований спосіб підняти настрій. Майже як шоколад, тільки без ризику для фігури. По-друге, букет завжди буде приємним і доречним подарунком. Та й кращої прикраси, ніж квіти, треба ще пошукати.

Холодною зимою, коли навколишній світ здається сірим і тьмяним, яскравий букет додасть життєвої енергії. А вже літо й зовсім втратило б половину своєї привабливості, не будь у ньому квітів.

Пишні садові квіти захоплюють своєю вишуканою красою, а розсипи польових радують око справжнім вихором фарб і відтінків.

Проте не всі здогадуються, що багато квітів, навіть таких звичних нам ромашок і незабудок, окрім краси, можуть бути корисними для здоров'я.

Та ж ромашка, наприклад, просто незамінна в народній медицині. Навіть проста прогулянка біля клумб із ромашкою благотворно впливає на організм – її терпкий аромат знімає головний біль і нормалізує тиск.

Польові квіти всіх відтінків блакитного, синього і фіолетового – незабудки, іриси, дзвіночки, волошки – корисні для зору. Милуючись розсипами синіх квітів, особливо на тлі смарагдової трави, ви допомагаєте очам зняти стомлення і напругу.

А садова герань, що починає квітнути ранньою весною й закінчує лише з першими заморозками, є прекрасним антисептиком і допомагає при запаленнях. Крім того, її аромат допомагає подолати безсоння й заспокоює нервову систему.

Ще один прекрасний протизапальний засіб – фіалка. Чай з її квіток допоможе при роздратуваннях шкіри й дерматитах.

Квітуючий у середині літа звіробій – майже панацея при шкірних захворюваннях, ранах і опіках. Настоянка з квіток звіробою допоможе зупинити кровотечу, зніме запалення, захистить від зараження й прискорить загоєння рани.

Проте не варто забувати, що багато дерев за своїми корисними якостями нітрохи не поступаються квітам. Так, божественний аромат цитрусових має яскраво виражену протимікробну дію.

Разом із тим, квіти – це ще одне нагадування, наскільки підступною може бути краса. Наприклад, амброзія – дуже й дуже невибаглива рослина, зацвітає в серпні. Невеликі біло-жовті квітки зібрані в кетяги й на великому кущі виглядають досить симпатично. Відомі навіть випадки, коли через незнання амброзію висаджували на клумбах у школах і дитячих садках. Під час цвітіння амброзія утворює хмари пилку, який є надзвичайно сильним алергеном, проти якого немає антиалергену. Сама амброзія – бур’ян, занесений з Північної Америки. Через свою непримхливість добре росте в зонах, яких "торкнулася рука людини", - уздовж транспортних магістралей, залізниці, на пустирях, покинутих полях.

Квіти полонять нас своєю красою настільки, що ми деколи навіть не здогадуємося, як мало ми знаємо про них. Хоча вони зовсім не приховують своїх секретів від тих, хто захоче дізнатися про них більше. Спершу слід просто розібратися, з якими квітами варто "дружити", а від яких – триматися подалі. Адже це не лише збагатить нас новими знаннями, а й допоможе провести літо набагато приємніше й корисніше. (Наталя Дмитренко)

Lexik zum Einprägen und zum Aktivieren:

1. trübe – тьмяний

2. die Attraktivität; die Anziehungskraft – привабливість

3. das Feld – розсипи

4. der Farbton – відтінок

5. die Kamille (-n) – ромашка

6. das Vergissmeinnicht – незабудка

7. das Beet (e) – клумбa

8. der Blutdruck – тиск

9. die Spannung (-en) – напруга

10. die Geranie [-nǐe], -nien [-nǐen] – герань

11. der Morgenfrost; der Frühfrost – перші заморозки

12. die Entzündung – запалення

13. die Schlaflosigkeit – безсоння

14. das Veilchen – фіалка

15. die Hautentzündung – дерматит

16. das Johanniskraut; das Hartheu – звіробій

17. das Allheilmittel – панацея

18. die Tinktur – настоянка

19. die Wundheilung – загоєння рани

20. das Traubenkraut – амброзія

21. das Unkraut – бур’ян

Beantworten Sie die Fragen:

1. Welche Rolle spielen Blumen in unserem Leben? 2. Auf welche Weise kann Kamille auf die Gesundheit einwirken? 3. Was ist für die Augen gesund? 4. Welche Eigenschaften haben Geranien, Veilchen und Johanniskraut? 5. Warum ist das Traubenkraut für die Gesundheit schädlich und wo wächst es?