Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нім.мова-методичка для спеціалістів.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
769.54 Кб
Скачать

Text 6. Ваше здоров’я: Секретний "бумеранг" для нашого здоров'я

«ЗАПОРІЗЬКА ПРАВДА», субота, 07 серпня 2010

- Хлопці, давайте жити дружно і… правильно. До девізу кота Леопольда я додала лише одне слово. Бо чи часто ми замислюємося: як живемо? І для чого?

Особисто я почала над цим розмірковувати два роки тому. Я вирішила влаштувати тренажерну кімнату.

На великі витрати йти не довелося. Зняла зі стіни килим і постелила на підлогу. Один тренажер подарував син, інший придбала сама.

Я поставила в кімнаті журнальний столик. На ньому – аромалампа з набором ароматичних олій, соляна лампа та кварцова.

Ось і все. Приміщення підготовлене. Тепер за роботу! Літературу зі здорового способу життя купувати не довелося. Її накопичилося дуже багато, тільки лежала вона в шафі, на горищі, в коморі. У вас, напевне, теж знайдеться. Особливо мені сподобалася книжка Надії Семенової "Людина – сіль землі" (чимало рекомендацій я запозичила з неї).

Ще у столі моїх дітей я знайшла звичайну стару рахівницю з дерев'яними кісточками. Це ж джерело здоров'я! Як відомо, до кистей рук і ступнів ніг "підключені" всі внутрішні органи. Якщо "прокочувати" їх на рахівниці, можна нормалізувати їхнє енергопостачання, і хвороби відступлять. Але робити це треба задля профілактики, а не тоді, коли прийшла біда.

А Чим ми дихаємо? Вихлопними газами міського транспорту. Одного разу я поверталася до міста на літаку. Коли оголосили посадку, Запоріжжя не було видно: самі лише заводські труби зі шлейфами димів чи не всіх кольорів: сірий, жовтий, зелений… Особливо над Павло-Кічкасом.

Коли виникає ядуха, ми біжимо до поліклініки: "Випишіть, будь ласка, таблетки, ті, що дорожчі, щоб швидше допомогло!"

Ні, дорогі мої друзі різного віку – від школярів до пенсіонерів, не туди ми біжимо. Підвівся вранці – вижени з себе все шкідливе! Як? Піднімись на носочки й водночас набери повітря, скільки вміщається в груди, а потім різко, з силою опустись на п'яти й різко видихни усю гидоту. І так разів десять уранці і стільки ж увечері. Через десять днів зроби це вже по 20 разів, а далі додавай, як сам вважаєш потрібним. Якщо хочеться чхнути, не стримуйся, а зроби це гучно, зі звуком, щоб аж скло дзвеніло (звичайно, не в громадських місцях).

Зараз я вже на пенсії, не працюю. І встановила для себе прості правила життя. Ну, наприклад. Якщо не хворий – не валяйся вранці в ліжку. Вставай завжди в один і той же час і шукай собі справу: щось переставити, переробити, комусь листа написати, а чийогось прочитати. Набагато, до речі, краще, ніж: "Алло…" – "Алло…" – "Ну, ти як?" – "Та нічого. А ти?" – "І я нічого…" – "Ну, давай!" – "Давай…" Поспілкувались?!

Жити зараз стало нецікаво. За тебе все робить хтось і щось. Машинка випре, відіжме і висушить. Газети і книги не читаємо, бо є в кутку ота коробка, телевізор. Думати, запам'ятовувати й рахувати теж немає необхідності – для цього є комп'ютери. Навіть готувати не треба. Купив пакетик, залив окропом – і вживай, доки виразку шлунка не наживеш.

Навіщо ми так живемо? А щоб жити 100-120 – треба ходити, бігати, кататися на ковзанах, їздити на велосипеді (а не на машинах) – незважаючи на вік.

Й обов'язково робити зарядку: від тисячі до двох тисяч рухів з голови до п'ят. І частіше спілкуватися з природою, а не з диваном!

Обов'язково любіть себе, захоплюйтеся собою (але не на людях, а перед дзеркалом, на самоті). Коли важко вилізти з-під ковдри, скажіть собі, як кажу я: "Вставай, серденько, вставай, бережи своє здоров'я!" Допомагає.

Сонечку я промовляю: "Доброго ранку!" Вітаюся з водичкою з-під крана, далі з пташками, які щебечуть за вікном. А якщо заболить голова – приліплюю до підошов гірчичник, а не ковтаю анальгін. Немов рукою знімає!

Життя – немов бумеранг. Завжди повертається з тим, із чим його послав. Що вкладеш – те одержиш у відповідь.

Ось, скажімо, дуже важливо навчитися правильно харчуватися. Це одна з найголовніших умов довголіття. Літератури щодо цього безліч. Але… Вважаю, треба вибрати те, що підходить твоєму організму. І не змішувати "грішне з праведним", бо не всі продукти сполучаються.

Продукти першої групи: м'ясо, яйця, баклажани, горіхи, насіння, сочевиця, квасоля, горох, гриби. Їх можна вживати з продуктами другої групи: овочі (окрім картоплі), фрукти, сухофрукти, ягоди, соки. А третю групу: хліб, крупи, цукор (сиропи, варення, солодкі напої), картоплю, мед – можна їсти з другою. Жири входять до всіх груп. А от сполучати продукти першої та третьої небезпечно. І нехай нам важко уявити м'ясо без хліба, але саме такий принцип правильного харчування.

Чай краще замінити настоєм з листя лісової суниці (не полуниці). Воно містить кремній, який "приліплює" до себе віруси, шлаки, солі, токсини, холестерин, тромби, радіонукліди, хвороботворні мікроби – й виводить їх з організму.

Одне слово, я чітко запам'ятала і дотримуюся простого правила: їсти треба для того, щоб жити, а не жити для того, щоб їсти. (Людмила Божкова)

Lexik zum Einprägen und zum Aktivieren:

1. geheim; versteckt – секретний

2. das Motto – девіз, лозунг

3. über etw. nachdenken – замислюватись над чимось

4. sich anhäufen – накопичуватись

5. das Dachgeschoss – горище

6. das Rechenbrett – рахівниця

7. die Energieversorgung – енергопостачання

8. die Prävention; die Vorbeugung – профілактика

9. das Abgas (-e) – вихлопний газ

10. die Atemnot; die Erstickung – ядуха

11. die Tabletten / die Arznei verschreiben – виписати таблетки

12. gesundheitsschädlich – шкідливий для здоров`я

13. vertreiben – вижинати

14. auf den Zehenspitzen – на носочки

15. die Ferse – п'ята

16. niesen – чхати

17. sich (D.) ein Magengeschwühr zuziehen – нажити виразку шлунку

18. das Leitungswasser – водa з-під кранa

19. ein Senfpflaster auflegen – ставити гірчичник

20. schlucken – ковтати

21. sich gut / gesund ernähren – правильно харчуватися

22. die Aubergine [obɛr'ʒi:nə] (-s); die Eierfrucht – баклажан

23. die Linse (-n) – сочевиця

24. die Bohne (-n) – квасоля

25. die Erbse (-n) – горох

26. die Erdbeere (-n) – суниця

27. das Silizium (-s) – кремній

Beantworten Sie die Fragen:

1. Wie hat die Autorin ihr Zimmer ausgestattet? 2. Was schadet der Gesundheit? 3. Was muss man tun, um gesund zu bleiben? Was empfiehlt die Autorin? Womit hat sie selbst begonnen? 4. Wie kann man alles Gesundheitsschädliche aus dem Organismus vertreiben? 5. Wie kann man die Morgenzeit besser ausnutzen, um immer gesund zu bleiben? 6. Worauf muss man ständig achten, um ein gesundes langes Leben zu führen?