Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekCOLOR.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
649.73 Кб
Скачать

3.3. Оцінка сумісності барвників у сумішах.

Барвники вважаються сумісними, якщо задовольняють наступним умовам:

- у фарбувальних ваннах або фарбах для друкування не взаємодіють між собою хімічно або фізико-хімічно;

- швидкість сорбції даним волокнистим матеріалом компонентів фарбувальної системи приблизно однакова;

- не виникає ефекту «блокування», тобто компоненти суміші не перешкоджають сорбції один одного;

- компоненти суміші дозволяють одержувати приблизно однакову стійкість забарвлень на волокні.

Можна припустити, що сумісними повинні бути барвники, що мають в однакових умовах фарбування однакову спорідненість і рівні коефіцієнти дифузії, за умови, що індивідуальні властивості барвників не будуть змінюватися у фарбувальній суміші. Практично підібрати такі барвники важко, тому й підбирають близькі по сумісності барвники методом послідовних забарвлень і методом визначення аддитивности сорбції.

Метод послідовних забарвлень

Метод послідовних забарвлень полягає в тім, що у фарбувальний розчин, що містить суміш барвників і нагрітий до оптимальної температури фарбування, послідовно вносять підготовлені до фарбування зразки волокнистого матеріалу однакової маси. Схема проведення дослідів, тривалість фарбування кожного зразка можуть варіюватися залежно від класу барвників і виду волокна. Після фарбування, промивання й сушіння зразки порівнюють між собою. Зразки, пофарбовані сумішшю сумісних барвників, можуть мати різну інтенсивність забавлення, але однаковий відтінок. Це відбувається тому, що барвники вибираються волокном з однаковою швидкістю, отже мають близькі сорбційні характеристики. Якщо барвники не сумісні, то зразки будуть відрізнятися за кольором.

Оцінити сумісність барвників можна як візуально, так і по спектральних кривих відбиття. У сумісних комбінацій барвників спектральні криві будуть ідентичні за формою, а розрізнятися тільки по ординаті (мал.4, а). Якщо барвники несумісні, то спостерігається зміна форми кривих, зрушення максимумів на кривих по довжинах хвиль, перетинання кривих (мал.4, б).

При виборі барвників для розрахункових методів розробки рецептів сумішей важливо знати, наскільки повно вибираються барвники з фарбувального розчину і як впливають компоненти суміші на вибирання один одного. Ідеально сумісні барвники повинні вибиратися з фарбувального розчину тією самою мірою, що й при фарбуванні окремо.

Метод визначення аддитивности сорбції по спектральним

кривим відбиття

Для цього порівнюють розрахунковий (теоретичний) і експериментальний спектри відбиття. Розрахунковий спектр визначають по спектрах відбиття забарвлень кожним компонентом фарбувального розчину з урахуванням спектральних характеристик субстратів. Експериментальний спектр - це спектральна крива зразка, пофарбованого сумішшю барвників у тих же умовах. Повний збіг експериментального и теоретического відбиття свідчить про аддитивність сорбції, тобто про сумісність барвників.

Для процесу друкування можуть бути використані ці ж методи дослідження сумісності. Замість дослідів по послідовному фарбуванню можна провести досліди з різним терміном запарювання зразків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]