Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekCOLOR.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
649.73 Кб
Скачать

9. Характер художньо колористичного оформлення (хко) текстильних матеріалів різних видів.

ОСОБЛИВОСТІ ХУДОЖНЬО КОЛОРИСТИЧНОГО ОФОРМЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО ОДЯГУ.

9.1. ХКО полотен і штучних виробів для дитячого і молодіжного одягу.

9.2. ХКО тканин, трикотажних і нетканих полотен для

повсякденного жіночого одягу.

9.3. ХКО полотен для чоловічих сорочок.

9.4. ХКО тканин, трикотажних і нетканих полотен для ошатного одягу й одягу для відпочинку.

9.5. ХКО штучних текстильних виробів.

9.6. ХКО декоративних тканин і штучних виробів для житлового інтер'єра.

9.7. Особливості ХКО українського одягу. 9.7.1. Колір та його символіка, барвники, способи фарбування. 9.7.2. Способи орнаментації тканини. 9.7.3. Орнаментальні мотиви то колорит оздоблення. 9.7.4. Розташування декору.

9.1. ХКО полотен і штучних виробів для дитячого і молодіжного одягу

До текстильних виробів для дитячого одягу пред'являються певні гігієнічні, естетичні й фізико-механічні вимоги.

Для самих маленьких дітей частіше використовують легкі бавовняні тканини (ситець, батист, маркізет), бавовняні тканини з начосом (фланель, бумазею, байку), трикотажні й неткані полотна з бавовни, шовку, вовни. Вони можуть бути гладкофарбовані й з малюнком. Для гладкого фарбування підбирають ніжні, пастельні кольори. Надруковані тканини колористично вирішуються у світлій і середньонасиченій колірній гамі.

Тканини й полотна для дітей ясельного віку оформлюють малюнками дрібного масштабу на чистому, світлому й средньонасыченому тлі. Малюнок потрібно вирішувати таким чином, щоб тканина мала загальний колір. Орнаменти нескладні за мотивами, ритмічному ладу, схемам побудови. Їхніми мотивами можуть служити прості геометричні форми, форми рослинного й тваринного світу. Колорит малюнка повинен викликати у дитини позитивні емоції.

Діти дошкільники ( 3-7 років) дуже допитливі, рухливі. Одяг повинний сприяти їхньому розвитку, створювати радісний настрій. У цьому віці дітей залучають тканини з малюнками предметів навколишнього світу. За силуетом предметний мотив може бути досить складним, але в цілому малюнок потрібно вирішувати умовно, орнаментально, а не образотворчо. Малюнку необхідний домінуючий колір, що краще давати у вигляді тла, що переважає по площі (ґрунтовий малюнок). Це завдання можна вирішити й за допомогою виділення групи родинних кольорів у білоземельному малюнку. Більшу частину малюнків для тканин і текстильних полотен для дітей дошкільників краще будувати на сполученні 2-4 основних кольорів спектра (так званих кольорів-прапорів) - червоному, зеленому, синьому і жовтому, причому один з них повинен домінувати по площі. Деякі кольори, такі як, пурпурний, темно-коричневий, темно-сірий рекомендується використовувати обмежено, тому що їхня перевага створить у малюнку враження ваги, смутності. Колористичне рішення тканин для дошкільників повинне залишати враження радості, свіжості, образа весняної квітучої природи або веселої гри.

Групу малюнків для дітей молодшого шкільного віку ( 7-11 років) колористично можна вирішувати по різному, але неодмінною умовою повинне бути збереження домінуючого кольору й виключення з палітри важких, невиразних кольорів.

У малюнках текстильних полотен для хлопців від 11 до 14 років починає позначатися вплив «дорослої» моди. Колористическая гама трохи піднята за кольором або прояснена. Завжди з успіхом використовуються основні кольори колірного кола.

Підлітки 14-18 років носять одяг, по силуеті й крою близький до молодіжного одягу. Малюнки цих тканин повинні бути декоративними, сміливими за формою й колірними відносинами. Для підлітків привабливі текстильні вироби із сюжетно-тематичним малюнком: зображенням спортивної емблематики, пейзажу, предметними зображеннями екзотичної флори й фауни, темами подорожей і т.п.

Слід зазначити, що колористчно малюнки потрібно вирішувати не тільки відповідно до вікової групи, але й відповідно призначенню тканини: перевага насичених і середньонасичених кольорів в одязі для відпочинку й спорту, світлих, м'яких, легких, природних кольорів в ошатному одязі, в одязі для праці спокійного стриманого колориту.

9.2. ХКО тканин, трикотажних і нетканих полотен для

повсякденного жіночого одягу

Повсякденний одяг насамперед призначається для роботи й вулиці. Тому колористичне рішення костюма повинне бути досить стриманим, у родинних або родинно-контрастних кольорах, єдиній колірній гамі. Найбільш активні кольоросполучення й великий масштаб малюнка використовують для аксесуарів: шарфів, хусток, косинок.

Для повсякденного одягу вибирають тканини й полотна, що володіють малою зминальністю, гігроскопічністю й повітропроникністю. Найбільшою мірою цим вимогам відповідають тканини з бавовни, натурального шовку й вовни, віскози, а також целюлозно-поліефірні. Друкований малюнок на тканинах для повсякденного одягу різноманітний по тематиці й характеру зображення. Загальні вимоги, пропоновані до цих малюнків, полягають у тому, що:

1.Вони повинні бути дрібного або середнього масштабу.

2.Повинні мати обмежену динаміку й домінуючий колір.

3. Малюнок тканини для повсякденного одягу не повинен бути активний по відношенню до форми костюма.

4. Для повсякденного одягу актуальне створення груп тканин-компаньйонів, об'єднаних характером орнаменту, його масштабним узгодженням, колористическим рішенням.

5. Модний напрямок у малюнках тканин для повсякденного одягу проявляється головним чином у виборі модної колірної гами, ритмічного ладу й масштабу малюнка.

6. Орнамент у малюнках тканин для повсякденного одягу зважується на родинних колірних сполученнях, у малюнках переважають світлостні контрасти, а не колірні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]