Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_ns.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
516.61 Кб
Скачать

31

Міністерство освіти і науки україни

Херсонський національний технічний університет

Кафедра енергетики та електротехніки

Перевести лаб. 6-7

Подписать рисунки в них

Методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт з дисципліни

“Нетрадиційні способи видобутку та акумулювання енергії”

для студентів спеціальності

6.090504 „Нетрадиційні джерела енергії”

Херсон 2005

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни "Нетрадиційні способи видобутку та акумулювання енергії" для студентів спеціальності 6.090504 - Нетрадиційні джерела енергії/ О.В. Андронова, В.В.Курак. – Херсон: ХНТУ, 2005. – 22 с.

Укладачі: о.В. Андронова, в.В. Курак

Рецензент: к.т.н., доц. Шутов С.В.

Затверджено на засіданні кафедри енергетики та електротехніки

Протокол № __ від “__” ___________ 200_ р.

Відповідальний за випуск:

к.т.н., доц. Шутов С.В.

Зміст

ВСТУП..................................................................................................................

4

Лабораторна робота №1

Дослідження термоелектричного ефекту..........................................................

5

Лабораторна робота №2

Визначення оптимального опору навантаження термоелектричного перетворювача......................................................................................................

8

Лабораторна робота №3

Визначення коефіцієнту Пельт’є та добротності термоелектричного перетворювача......................................................................................................

11

Лабораторна робота №4

Дослідження характеристик теплових акумуляторів змінної температури...

14

Лабораторна робота №5

Дослідження теплових акумуляторів постійної температури……………….

18

Лабораторна робота №6

Определение температуры и удельной теплоты кристаллизации парафина

22

Лабораторна робота №7

Определение модуля упругости при деформации растяжения

25

Список літератури.....................................................................................

27

Додаток. Правила техніки безпеки при виконанні лабораторних робіт

28

ВСТУП

У багатьох випадках у якості кінцевого виду енергії, що подається споживачу, зручною є електроенергія, оскільки її можна перетворити в інші види енергії з порівняно високим коефіцієнтом корисної дії, а її безпосереднє використання досить безпечне з екологічної точки зору. Однак, традиційні способи отримання електричної енергії, наприклад, на теплових електростанціях, пов’язані з великою кількістю послідовних ступенів перетворення енергії, що призводить до низької ефективності електричних станцій, що працюють за звичайними технологіями. У зв’язку з цим перспективним виглядає розвиток нетрадиційних технологій отримання електричної енергії, які пов’язані з безпосереднім перетворенням первинних видів енергії, зокрема, за допомогою термоелектричних генераторів, що працюють на ефекті Зеєбека.

Важливим моментом використання відновлювальних джерел енергії, зважаючи на їх періодичність та сезонність, без врахування якого навряд чи могла й бути мова про масштабне використання енергії вітру, сонця, приливів, є акумулювання енергії. Серед найбільш поширених на сьогодні акумуляторів, окрім електрохімічних, які широко використовуються у малій енергетиці, побуті та на транспорті, є теплові акумулятори, що являють собою невід’ємну складову частину сучасних установок сонячного теплопостачання.

Методичні вказівки з дисципліни “Нетрадиційні способи видобутку та акумулювання енергії” складаються з чотирьох лабораторних робіт, які пов’язані як з вивченням принципу дії та дослідженням параметрів термоелектричного перетворювача, так і акумуляторів теплової енергії, що працюють при змінній температурі та на фазовому переході. Наприкінці кожної лабораторної роботи наводиться перелік контрольних питань для самоперевірки, а наприкінці методичних вказівок – перелік рекомендованої літератури для поглибленого вивчення теоретичного матеріалу. У додатку містяться правила техніки безпеки при виконанні лабораторних робіт, які складені на основі “Інструкції з охорони праці для студентів при проведенні лабораторних робіт в лабораторіях кафедри енергетики і електротехніки ХНТУ”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]