Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_ns.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
516.61 Кб
Скачать
  1. Загальні положення

Причинами нещасних випадків найчастіше є недотримання правил з охорони праці та неуважне або безвідповідальне ставлення до роботи, що виконується.

1.1. Дана інструкція розроблена для студентів у відповідності з "Положенням про розробку інструкцій у ХДТУ" і діє в лабораторіях кафедри енергетики і електротехніки при виконанні лабораторних робіт.

1.2. Викладач (лаборант або інженер) зобов'язаний перед початком виконання лабораторних робіт ознайомити студентів з даною інструкцією, про що має бути зроблено запис у "Журналі реєстрації інструктажу з охорони праці", завірений підписом кожного студента і підписом особи, що проводила інструктаж. Особи, що не пройшли вступний та первинний інструктаж не допускаються до виконання лабораторних робіт.

1.3. Робоче місце повинне бути чистим і вільним від зайвою інструменту, матеріалів, портфелів, сумок.

1.4. Перед виконанням лабораторної роботи викладач зобов'язаний ознайомити студентів з методами правильної і безпечної роботи на робочому місці, указати небезпечні зони працюючих приладів та обладнання.

1.5. При роботі з нагрівальними приладами слід дотримуватись заходів протипожежної і електробезпеки.

1.6. Забороняється зберігати, приймати їжу, палити, використовувати косметику у лабораторіях кафедри.

1.7. Не дозволяється працювати в одязі з широкими і довгими рукавами, а також працювати з хімічними речовинами без засобів індивідуального захисту (халати, нарукавники, гумові рукавички, захисні окуляри, респіратори).

  1. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Усі питання, що пов'язані з роботою у лабораторії, необхідно вирішувати з викладачем, інженером або лаборантом, чітко визначати порядок і правила безпечного проведення дослідів. Будь-які роботи виконуються тільки в присутності викладача або інженера (лаборанта).

2.2. Забороняється перебування студентів у лабораторіях і службових приміщеннях кафедри фізичної електроніки та енергетики без викладача або інженера (лаборанта).

2.3. Всі прилади, інструменти, хімічні речовини і реактиви, необхідні для виконання поточної лабораторної роботи, студентам видає завідувач лабораторією або старший лаборант в кількостях, необхідних для виконання цієї роботи.

2.4. Перед включенням обладнання необхідно прибрати будь-які речі та інструмент, що може заважати його роботі.

2.5. Включення приладів та обладнання студентами допускається тільки з дозволу викладача або інженера (лаборанта), під керівництвом і постійним наглядом за виконанням роботи студентами.

2.6. Використання хімічних речовин та реактивів студентами допускається тільки з дозволу викладача або інженера (лаборанта), під керівництвом і постійним наглядом за виконанням роботи студентами.

2.7. У випадку порушення вище згаданих вимог повідомити завідувача лабораторією або інженера (лаборанта).

2.8. Про виявлені недоліки або несправності в роботі обладнання, витік хімічних реактивів, газів тощо, негайно доповідайте викладачу або інженеру (лаборанту).

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1. Необхідно виконувати лабораторну роботу тільки у тій послідовності, яка викладена в затверджених належним чином методичних вказівках до даної роботи.

3.2. Під час роботи на епітаксійних печах, установках вакуумного осадження, термокомпресійного зварювання, фотолітографії, лазерах, користування вимірювальними приладами тощо, викладач повинен ознайомити студентів з небезпечними зонами цих установок, якими можуть бути: теплові труби, нагрівальні елементи, струмоведучі частини, джерела когерентного випромінювання, а також ємності зі зрідженими та стисненими газами, вакуумні камери, шланги та місця їх з‘єднання.

3.3. Студентам не дозволяється самостійно користуватись балонами зі зрідженими та стисненими газами, а також установками, що працюють з використанням цих газів.

3.4. Забороняється користуватись несправними інструментами та вимірювальними приладами.

3.5. Забороняється використовувати електрообладнання відкритого типу а також не промислового виготовлення.

3.6. Забороняється використовувати електрообладнання, що не має захисного заземлення або занулення. При виявленні їх відсутності негайно доповідайте викладачу або інженеру (лаборанту).

3.7. Забороняється класти на електричні прилади особисті речі та одяг.

3.8. Забороняється дивитись у вихідні отвори лазерних резонаторів.

3.9. Під час роботи з обладнанням, яке містить скляні деталі, або з виробами зі скла необхідно:

- користуватися скляними трубками, що мають оплавлені краї;

- використовувати скляні деталі та посуд без тріщин;

- не допускати різких змін температури і механічних ударів.

3.10. Всі роботи з хімічними реактивами та речовинами (переливання, змішування, травлення, кип‘ятіння, будь-які хімічні реакції) студенти повинні проводити тільки у витяжній шафі з працюючою вентиляцією під наглядом викладача або інженера (лаборанта). При цьому обов‘язковим є використання засобів індивідуального захисту (халати, нарукавники, гумові рукавички, захисні окуляри, респіратори).

3.11. Використання будь-яких хімічних речовин та реактивів дозволено тільки за умов виконання правил безпечної роботи з конкретним типом хімічної речовини.

3.12. При виявлені несправностей обладнання, іскріння електродротів, витоку газів, запаху гарі, диму тощо слід негайно повідомити викладача або інженера (лаборанта).

3.13. Студентам категорично забороняється самостійно усувати будь-яку несправність обладнання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]