Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekCOLOR.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
649.73 Кб
Скачать

8. Характер художньо-колористичного оформлення текстильних матеріалів різних видів

8.1. Групи текстильних виробів.

8.2. Бавовняні тканини. 8.2.1.Ситець. 8.2.2.Батист, маркізет, майя. 8.2.3. Бязь. 8.2.4.Сатин. 8.2.5. Фланель, бумазея, байка. 8.2.6. Вельвет.

8.3.Тканини із суміші бавовни із синтетичними й штучними волокнами.

8.4.Група лляних тканин.

8.5.Тканини з натурального шовку.

8.6.Тканини з хімічних ниток.

8.7.Вовняні тканини.

8.8. Трикотажні полотна.

8.9. Неткані полотна.

8.1. Групи текстильних виробів. Художественно-колористическое оформлення різних тканин, нетканих полотен, трикотажних полотен залежать від призначення виробу, його сировинного складу, можливостей виробництва й сучасного модного напрямку в оформленні костюма й інтер'єра.

Всі текстильні вироби можна підрозділити на дві великі групи.

До першої групи ставляться тканини зі сформованим традиційним оформленням. В основному це тканини з натуральних волокон: бавовни, льна, вовни, шовку.

До другої групи ставляться тканини, трикотажні й неткані полотна зі штучних, синтетичних і сумішей волокон, характер оформлення яких складається й ще не має певних рис.

Розглянемо особливості художньо-колористичного оформлення тканин окремих видів.

8.2. Бавовняні тканини. 8.2.1.Ситець – бавовняна тканина полотняного переплетення, призначена для жіночого, дитячого й молодіжного одягу, білизни, постільних приналежностей. Ситець друкується на машинах з ротаційними циліндричними шаблонами й машинах із гравірованими валами.

Малюнки для ситцю дрібного й середнього масштабу, без більших ділянок вільного тла. Орнаментні форми відрізняються ретельним проробленням, чіткими деталями орнаменту. Малюнки для ситцю тяжіють до традиційного рішення.

Класичний орнамент традиційного характеру (горох, смуга, клітина, штампики) має на ситці невеликий масштаб і виконується невеликою кількістю кольорів.

Колористичне рішення малюнків для ситцю будується переважно на контрастних колірних сполученнях з перевагою одного із кольорів.

Для ситців білизняної групи й дитячих, призначених для самих маленьких, розробляють біло-земельні малюнки або малюнки по слабозафарбованому тлу.

Ситець плательного призначення оформляють переважно ґрунтовими малюнками для прямого друкування. На ситці іноді виробляється витравне й резервне друкування.

8.2.2. Батист, маркізет, майя – бавовняні тканини полотняного переплетення, призначені для пошиття білизни, легких суконь, блузок. Ці тканини значно тонше ситцю.

Малюнки для цих тканин відрізняються романтичним настроєм, тонкістю розробки, добірністю ліній у сполученні з легкою по кольору плямою. Масштаб форм дрібний і середній. Мотиви орнаменту для маркізету й батисту в більшості випадків мають рослинний характер, часто сполучаються з формами, вирішеними в характері мережив, із класичним орнаментом.

Друкування виробляється на машинах з ротаційними циліндричними шаблонами й машинах із гравірованими валами.

Малюнки виконуються для прямого друкування по білому або пофарбованому у світлі кольори тлу.

8.2.3. Бязь - бавовняна тканина полотняного переплетення з більше товстої пряжі, чим ситець. Бязь використовують для жіночого одягу, виробів, призначених для літнього відпочинку, постільних приналежностей. Трохи грубувата поверхня диктує перевагу пятнового рішення в малюнках, а деяка зовнішня подібність із домотканими полотнами - оформлення малюнками в характері народного орнаменту. Малюнки для бязі значно більшого масштабу, чим для ситцю, будують їх по схемах як сітчастого, так і лінійного раппорта. Візерунки на бязі не багатобарвні, вирішуються в 1-3 кольори по білому або пофарбованому у світлі кольори тлу. Найбільше традиційно колорирування малюнків на базі основних кольорів спектра, контрастних стосовно тла. Площа, що залишається під тлом, незначна.

Бязь, як і інші бавовняні тканини друкують на машинах з ротаційними циліндричними шаблонами й машинах із гравірованими валами прямим друкуванням.

8.2.4. Сатин – бавовняна тканина сатинового переплетення. Зі сатинов шиють одяг різного характеру й призначення.

Для сатинів розробляються малюнки найрізноманітнішого характеру: класичні, традиційні, сучасні. На сатинах, що мають приємний блиск, добре виглядають малюнки й лінеарного й пятнового характеру, дуже чітко виходять малюнки з пико й растром, з порівняно більшим гладким тлом і розробкою тла штрихами, дрібними орнаментними формами. І все-таки переважають малюнки традиційного й класичного характеру. Класичні форми орнаменту щонайкраще підкреслюють характер сатину, його місце в сучасному костюмі. Художники прагнуть різними художніми прийомами підкреслити блиск сатину, його шовковистість. На сатині можна здійснити накладне, резервне й витравне друкування, одержувати надзвичайно тонкі в технічному виконанні малюнки. Друкування по пофарбованому тлу дозволяє одержувати цікаві, насичені в колірному відношенні візерунки.

8.2.5. Фланель, бумазея, байка – бавовняні тканини демісезонної групи. Бумазея має однобічний начіс, переплетення - полотняне або саржеве. Фланель виробляється частіше саржевим переплетенням із двостороннім начосом. Байка - найбільш важка з бавовняних тканин з начосом. Призначення тканин – дитячий, жіночий і чоловічий демісезонний й зимовий одяг.

Тканини з начосом оформляють малюнками пятнового характеру середнього масштабу. Лінеарний малюнок дуже рідко застосовується в оформленні цих тканин. Основні мотиви орнаменту - рослинні й геометричні. Рослинні мотиви трактують дуже умовно в 2-4 кольори, часто по попередньо забарвленому тлу, щоб додати малюнкам більшу цілісність, спокій. У цій групі тканин переважають малюнки для прямого друкування.

Тканини з начосом колорируют залежно від призначення: для дітей молодшого віку вони мають пастельні, чисті колірні тони, для школярів і підлітків - кольори більше насичені, контрастні з перевагою одного із кольорів. Для жіночого одягу тканини з начосом оформляють малюнками в м'якій колірній гамі, побудованої на родинних або родинно-контрастних відносинах середньої насиченості й світлості.

8.2.6. Вельвет - бавовняна тканина, вироблювана складним уточно-ворсовим переплетенням. Його використовують для пошиття костюмів, курток, дитячого одягу.

Залежно від призначення малюнок може мати форми різного масштабу, але звичайно перевагу віддають малюнкам дрібного масштабу, що не забиває структуру тканини. Тому що в цей час малюнки по вельветі здійснюються по пофарбованому тлу, використовують форми лінеарного заповнення або невеликого розміру - плямові. Невдало виглядають на вельветі малюнки застилистого характеру, що дроблять тло на дрібні ділянки. Глибокі, насичені кольори на ворсовій тканині із друкованим малюнком сприймаються краще, ніж м'які ненасичені.

Тематика малюнків різноманітна, але перевагу віддають тим малюнкам, які вирішені дуже умовно.

Вельвет оформляють прямим друкуванням по пофарбованому у світлий або середній цвіт тлу й витравним друкуванням по темному тлу.

8.3. Тканини із суміші бавовни із синтетичними й штучними волокнами. Тканини побутового призначення в цей час нараховують більше 600 артикулів. Подальший їхній розвиток пов'язане з розширенням асортиментів тканин із суміші бавовни із синтетичними й штучними волокнами. Ці тканини мають малюнки сучасного характеру, різноманітних мотивів. На жаль, рідко нові артикули мають своєрідні риси художньо-колористичного оформлення. В основному вони відрізняються призначенням і фактурою полотна.

8.4. Група лляних тканин. У цей час розширюється група лляних тканин. Це відбувається за рахунок збільшення тканин із сумішей льону з іншими волокнами. Додавання бавовни робить тканини більше тонкими, пластичними, а додавання хімічних волокон надає їм незминальність. Лляні тканини використовуються для костюмного асортименту одягу. Лляні й напівлляні тканини із друкованим малюнком частіше використовують у якості декоративних. Лляні тканини традиційні для України. І зараз найкращим рішенням при виборі малюнка для лляних тканин залишається традиційне - орнамент у характері ручної набійки, мотиви, навіяні народною вишивкою, мереживоплетінням. Рослинні мотиви для оформлення лляних тканин дуже лаконічні, декоративні, без внутрішнього детального пророблення. Переважає плямове рішення малюнка з виразним силуетом.

8.5. Тканини з натурального шовку (крепдешин, крепжоржет, шифон) використовуються для пошиття платтів, блузок.

Поверхня цих тканин дуже цікава, креповий ефект виявляє мерехтіння шовкових ниток, м'який приглушений блиск. Пластика й ритм малюнка повинні підкреслювати м'якість, легкість, прекрасну драпируемість натурального шовку.

На крепдешині найкраще сприймаються малюнки з рослинними мотивами, розташованими на вільному від орнаменту тлі, геометричні форми орнаменту, вирішені мальовничо в сполученні із гладким тлом, малюнки класичного характеру.

Крепдешин оформляють фотофильмдрукуванням на плоских друковальних машинах із сітчастими шаблонами.

При колорируванні малюнків для крепдешину, шифону, крепжоржету не можна допускати їх колірний дробности. Найбільше цільно сприймаються малюнки, побудовані на родинних відносинах кольорів, колірні й світлостні контрасти вводяться в невеликій кількості як акценти. На крепдешині добре виходять глибокі темні кольори тла, у тому числі й чорний.

8.6. Тканини з хімічних ниток. Асортименти тканин з хімічних ниток, використовуваних під набивання, дуже широкий. Ці тканини різноманітні за структурою, поверхневою щільностю, характером поверхні, призначенням.

Віскозні штапельні тканини становлять інтерес для споживачів, тому що це легкі, гігієнічні й недорогі тканини. Їх оформляють різноманітними по тематиці й графічних засобах зображення малюнками. Масштаб малюнків дрібний і середній.

Лаконічні, декоративні, вирішені в 1-3 кольори або багатобарвні, з ювелірним проробленням форм малюнки завоювали популярність у молоді. Вони виконуються насиченими контрастними квітами на тлі чорного, глибокого червоного, синього кольору. Пожвавлює такі малюнки присутність білого кольору, що частіше бере участь в орнаменті у вигляді форм, а не тла.

На віскозному штапельному полотні виконують і витравні малюнки по темному кольоровому тлу. У вытравных малюнках головними мотивами є рослинні мотиви й мотиви класичного характеру дрібного масштабу.

Тканини з ацетатних, триацетатних, поліамідних і поліефірних ниток оформляють малюнками сучасного характеру в модній колористичній гамі й графічній розробці.

8.7. Вовняні тканини.

Вовняні тканини плательного призначення в невеликій кількості оформляють друкованим малюнком.

Основні мотиви малюнків для таких тканин виконують у характері павловских хусток - троянди й дрібні насичені по кольору квіткові мотиви на контрастному світлому або темному тлі, використовують класичні форми східних «огірків», що мають загальний м'який теплий колорит, що підкреслює характер тканини, мотиви традиційного орнаменту.

8.8. Трикотажні полотна.

Трикотажні полотна з хімічних ниток, бавовняно-віскозні, бавовняно-лавсанові, віскозно-капронові й ін. мають різне призначення: для білизни, для блузок і платтів, спортивного одягу.

Тонкі полотна оформляють легким витонченим малюнком романтичного стилю в колориті, пропонованому модним напрямком.

Полотна для молодіжного одягу можна оформлювати малюнком гостро модного рішення, але такі полотна потрібно випускати невеликим тиражем.

Трикотажні білизняні полотна повинні мати загальний колірний тон і зв'язаний зі структурою полотна малюнок, тому для них доцільно розробляти біло-земельні й ґрунтові малюнки в 1-3 кольори.

Більше щільні трикотажні полотна переважно оформлювати малюнками класичного характеру з використанням модної колірної гами, малюнками імітаційного характеру із цікавими фактурними, мальовничими ефектами.

Колорит трикотажних полотен для спортивного одягу будується на колірному або світлостному контрасті.

Трикотажні полотна для дітей молодшого віку оформлюють малюнками дрібного й середнього масштабу із включенням сюжетно-тематичних мотивів. Орнаментальні мотиви повинні бути прості по ритму, у них повинен переважати один ведучий колір.

Друкування трикотажних полотен виробляється на плоских друкувальних машинах із сітчастими шаблонами, ротаційних машинах із циліндричними шаблонами й методом перекладного друкування.

8.9. Неткані полотна.

Неткані полотна дуже різні за способами одержання, призначенням, структурою й фактурою, художнім оформленням.

Неткані полотна, призначені для оформлення друкованим малюнком, можна обробляти на оздоблювальних підприємствах, оснащених машинами із плоскими сітчастими шаблонами для фотофільмдрукування або ротаційними машинами із циліндричними шаблонами.

Крім друкування візерунок на нетканих полотнах можна одержати різними прийомами до моменту формування полотна: використовуючи пофарбовані нитки або волокна, осаджуючи розплав на візерункову сітку, випалюючи малюнок кислотою.

Неткані полотна повинні мати власний, співзвучний з їхніми особливостями характер оформлення, свої особливі риси, неповторні в інших видах текстилю.

Лекція №9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]