Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Житл-Ком. Гос-во.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
14.69 Mб
Скачать

Номенклатура структурних елементів території комплексної зеленої зони міста

Основні

структурні

елементи

території

Складові структурних елементів

Функціональна

належність

Територія забудови у межах міста

Ландшафтно-

рекреаційні

території:

загально-

міські

житлових

районів

Міські сади і парки, спеціалізовані парки – дитячі, спортивні, виставкові, зоологічні та ін., ботанічні сади, сквери, бульвари.

Парки і сади житлових районів і міжквартальні сквери, бульвари, пішохідні зв’язки

Загального

користування

Те саме

Вулиці,

дороги,

площі

Ділянки зеленого будівництва і господарства швидкісних доріг, магістральних вулиць і доріг, вулиць місцевого призначення, периметрального обсадження площ, ділянки зеленого будівництва і господарства транспортних розв’язок й автостоянок.

Спеціального

призначення

Житлові

квартали

Ділянки зеленого будівництва і господарства в житлових кварталах і мікрорайонах без споруд, проїздів, майданчиків і фізкультурних майданчиків

Обмеженого

користування

Промислові

території,

санітарно-

захисні зони

Ділянки зеленого будівництва і господарства на промислових, комунально-складських територіях, санітарно-захисні зони

Обмеженого

користування і спеціального

призначення

Інші

території

Ділянки зеленого будівництва і господарства установ і підприємств обслуговування (дитячі дошкільні установи, загальноосвітні школи, навчальні заклади, установи охорони здоров’я, будинки-інтернати для людей похилого віку та інвалідів, фізкультурні і спортивні споруди, установи культури й мистецтва, підприємства торгівлі, громадського харчування й побутового обслуговування

Те саме

Закінчення табл. 2.1

Основні

структурні

елементи

території

Складові структурних елементів

Функціональна

належність

Територія за межами забудови в межах міста

Ландшафтно-

рекреаційні

території

Лісопарки, лугопарки, гідропарки

Загального

користування

Міські ліси

Лісові масиви в місті

Те саме

Інші

території

Ділянки зеленого будівництва і господарства санаторно-оздоровчих установ, спортивних споруд, кемпінгів, будинків для людей похилого віку, смуг відведення автомобільних доріг і залізниць тощо.

Обмеженого користування

Збереження й удосконалення ландшафту міст з метою оздоровлення й збагачення природного середовища полягає у створенні парків і лісопарків, розширенні наявних і закладанні нових розсадників у крупних містах, які забезпечують виконання робіт шляхом об’єднання розрізнених озеленених масивів, окремих садів і парків у взаємопов’язану систему, що охоплює місто і приміські райони; у роботах з благоустрою, інженерного обладнання територій, що використовуються для приміського відпочинку населення, створення під’їзних шляхів і транспортних зв’язків, виконання підготовчих інженерно-технічних, гідромеліоративних і лісовідбудовних заходів в районах рекреаційного будівництва.

Досить раціонально організовано систему зелених насаджень Севастополя і прилеглої території, передбачену генеральним планом розвитку міста на період до 2025 року.

Територія в адміністративних межах міста (з прилеглою територією) становить 86,4 тис. га; у тому числі приміської зони – 77,3 тис. га, або 89,4 %, з них територія лісів (держлісфонду) – 35,3 тис. га, або 40,9 %. Для Севастополя притаманна наявність великих за площею цілісних природних комплексів: лісових і гірсько-лісових масивів, гірських вершин, скель, мальовничих долин, зокрема заповідників і заповідних територій.

Передбачається формування екологічного каркасу міста і регіону, територіально-просторовий взаємозв’язок забудованих й озеленених територій, охорони довкілля, збереження (майже 78% території) унікального природного потенціалу. Будуть здійснені великомасштабні заходи з формування зовнішнього захисного поясу міста на основі мережі національних і регіональних парків, лісопарків, заказників, приміських лісів та інших озеленених територій, що виконують природоохоронні, рекреаційні, санітарно-гігієнічні та інші функції. Гірсько-лісові заказники «Байдарський», «Мис Айя», пам’ятки природи, археології, привабливі лісові угіддя є основою для створення на площі 27 га Національного природного парку.

Севастополь вирізняється вигідним положенням відносно циркуляційних потоків повітря. Планується розвиток озеленення і благоустрою територій з переважним використанням масивів зелених насаджень, збереження зелених «продухів», що проходять через балки. Це узгоджується з принципами гірсько-долинної аерації для пропускання морських бризів, поєднаних з парками, скверами, лісопарками і лісами міста і приміської зони. Передбачається збільшення площі зелених насаджень загального користування в місті з 10 м2 до 25 м2 на одного жителя з використанням лісових і інших зелених масивів, створення нових парків і скверів. Формувати міські зелені насадження пропонується також за рахунок балок, збереження приміських фруктових садів і виноградників, організації зелених бульварів вздовж радіальних магістралей і нових великих об’єктів зеленого будівництва. Позаміські лісопарки, які вклинюються в міську територію, частково будуть впорядковані і переведені в міські.

Згідно з ДБН 360-92 ** «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень» питома вага озеленених територій різного призначення в межах забудови міст (рівень озеленення території забудови) повинна мати не менше 40% для районів II В, 45% - III В,Б і 50% - IVВ2. У містах з теплоелектроцентралями і котельними, підприємствами хімічної, металургійної, нафтопереробної промисловості і I класу санітарної шкідливості рівень озеленення території забудови треба збільшувати не менш як на 15%. Площу озеленених територій загального користування (парків, садів, скверів, бульварів) на території забудови міст треба визначати відповідно до табл. 2.2.

Таблиця 2.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]