Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Житл-Ком. Гос-во.doc
Скачиваний:
202
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
14.69 Mб
Скачать

5.5. Режим роботи зовнішнього освітлення і безпека руху

Визначено [75], що відносна небезпека окремих періодів доби, якщо вважати за одиницю день, співвідноситься як 1 (день): 4 (ніч): 23 (ранкові сутінки): 83 (вечірні сутінки). Кафедрою МБ КНУБА розроблена методика, яка дає змогу оптимізувати час ввімкнення (вимкнення) зовнішнього освітлення відповідно до потреб руху в різні періоди доби.

Першим етапом є побудова планограми дорожньо-транспортних пригод (ДТП), яка будується в осях прямокутних координат. Спочатку на осі абсцис відкладаються дні і місяці року (масштаб: 1 день = 2мм), а по осі ординат, починаючи з 16.00 (для міст, що знаходяться приблизно на 50о півн. широти – Київ, Харків та ін.), відкладають хвилини (1 хв = 1мм), з розбивкою цілої доби погодинно, тобто 24х60 = 1240 хвилин.

Далі за обліковими картками ДАІ позначають ДТП, що сталися в цьому місті протягом останніх трьох років. Для кожного року обирають окреме позначення, наприклад кружечок, квадратик, трикутничок. Для цього використовують дані з облікової картки про дату і час ДТП, які і є координатами. Кожній ДТП надається порядковий номер, за яким можна у створеній базі даних визначити місце, причину дорожньої пригоди, чи було ввімкнене ЗО, якщо вона сталася в темний час доби, та інші характеристики ДТП.

Далі на кресленні за астрономічним календарем за допомогою ліній позначають схід і захід Сонця, а також час закінчення вечірніх і початку ранкових цивільних сутінок, що відповідає заходу Сонця за горизонт на кут 6о.

Отримане таким чином креслення називається планограмою ДТП (рис. 5.7).

На другому етапі для кожного місяця року будують графіки питомої небезпеки (рис. 5.8). На осі абсцис відкладають 24 години доби з їхнім поділом на періоди ночі, дня і сутінок, якщо це потрібно. Наприклад (рис. 5.8), у Києві в лютому в проміжку часу з 7.00 до 8.00 години на ніч припадає 1018 хв, на ранкові сутінки – 598 хв і на день – 64 хв, у сумі – 1680 хв, тобто тривалість кожного часового проміжку в лютому становить: 28 днів х 60 = 1680 хв. На осі ординат відкладають тривалість часових проміжків залежно від кількості днів у році. Нижче від цього графіка з планограми ДТП (рис. 5.7) за кожен рік кожної години, а в розбитій на окремі частини годині – в кожній її частині позначають кількість ДТП. У наступному стовпці визначають середньорічну кількість ДТП і далі за формулою обчислюють небезпеку для кожного періоду, що являє собою відношення середньорічної кількості ДТП у цьому часовому проміжку до тривалості цього проміжку і частки інтенсивності руху транспорту в ньому, яка розраховується на основі обстежень для кожного міста окремо. Визначену в такий спосіб питому небезпеку відображають графічно в масштабі під відповідним часовим проміжком.

Рис. 5.7. Планограма ДТП

________ лінія заходу (сходу) сонця - - - - - лінія кінця (початку) сутінків

Рис. 5.8. Графік питомої небезпеки за лютий (Київ; 50,50 п.ш.)

Рис. 5.9. Варіанти режимів експлуатації зовнішнього освітлення

- черговий режим

1 – лінія моментів заходу сонця

2 – лінія моментів сходу сонця

Третій етап. За графіками питомої небезпеки, складеними для кожного місяця року, будують варіаційні графіки небезпеки для кожного періоду доби: день, ніч, ранкові і вечірні сутінки. Ці графіки являють собою ранжовані (від максимуму до мінімуму) гістограми, що об’єктивно відображають картину дійсної небезпеки (відповідно до руху транспорту і пішоходів) у місті в різний час доби. Їх можна застосовувати для визначення моментів увімкнення (вимкнення) ЗО, вирішення питань організації руху, а також планування заходів з профілактики ДТП.

Технічною частиною експлуатації установок ЗО передбачено: ввімкнення і вимкнення; контроль за їхньою роботою; заміну ламп, очищення світильників чи їхню заміну; усунення пошкоджень в електрообладнанні, мережі тощо.

Вуличні освітлювальні установки експлуатують: у вечірньому режимі, коли їх увімкнуто на встановлену потужність; у нічному режимі, коли частина встановленої потужності в період значного зниження інтенсивності руху вимикається. Увімкнення і вимкнення ЗО відбувається за добовим графіком, який змінюється залежно від географічних координат населених пунктів.

Початок чи кінець кожного режиму повністю визначають чотири моменти:

m1 – момент увімкнення ЗО увечері;

m2 – момент переходу на нічний режим експлуатації, коли частина світильників вимикається;

m3 – момент переходу на робочий режим у ранкові години;

m4 – момент вимкнення ЗО вранці.

Якщо лінії моментів часу m1 и m4 фіксовані закінченням і початком цивільних сутінків, то моменти m2 и m3 для різних міст визначаються за рішенням місцевих Рад і можуть набувати декількох значень, які зумовлюють п’ять можливих принципових варіантів режиму експлуатації ЗО (рис. 5.9):

а) m2 – постійний протягом всього року (для міст України типовими є такі значення m2: 23-я, 24-а, 1-а година);

m3 – діє тільки в I, II, III, X, XI, XII місяці;

б) m2 – постійний протягом усього року;

m3 – немає;

в) m2 – змінюється протягом року (можуть бути різні варіанти, на рис. 5.9 показано два можливих з них);

m3 – той самий, що й у пункті «а»;

г) m2 – той же, що в пункті «в»;

m3 – немає;

д) m2 и m3 – немає.

Такий режим застосовують у деяких країнах, й очевидно, що у зв’язку зі зростанням інтенсивності руху транспорту в нічний час доби він буде застосовуватися в Україні.

В основу техніко-економічного розрахунку моментів увімкнення (вимкнення) ЗО міст, які потрібно коригувати кожні десять років, може бути покладений принцип визначення ймовірного зменшення збитків народному господарству від ДТП і порівняння їх з витратами на додаткове споживання електроенергії за більш раннього увімкнення і більш пізнього вимкненні ЗО.

Якщо позначити моменти ввімкнення ЗО як t1, t2, t3, де t1 – час, що минув після заходу Сонця, зафіксований у хвилинах, і вибрати ці моменти так, щоб t1 відповідало рівню природної горизонтальної освітленості 30 лк, t2 – 20 лк і t3 – 10 лк, можна вивести формулу розрахунку оптимального моменту ввімкнення ЗО у вечірні сутінки. Оскільки моменти часу t1 змінюються протягом року, потрібно орієнтуватися на середню добу. Наприклад, для населеного пункту, що знаходиться приблизно на широті 50о (Київ, Львів, Івано-Франківськ), моменти часу t1, t2, t3, належать до середньої доби і відповідно дорівнюють 22,7 хв, 25,5 хв, 29,5 хв.

Припустимо, освітлення в місті вмикається за горизонтальної освітленості 10 лк (t3), а ми хочемо перейти на ввімкнення за 20 лк (t2). Цей захід буде доцільним, якщо дотримано умови:

С ≤ S∆t·K·P, (5.7)

де С – вартість додатково витраченої протягом року електроенергії в гривнях визначається за формулою:

С=6,08·∆t·w·d, (5.8)

де 6,08 – перевідний коефіцієнт хвилин в години (для високосного року дорівнює 6,1);

t – різниця між наявним моментом увімкнення освітлення і запропонованим, хв (у цьому прикладі ·∆t = 29,5–25,5=4 хв);

w – встановлена потужність на зовнішнє освітлення в місті, кВт;

d – вартість 1 кВт·год електроенергії в цьому населеному пункті;

S∆t – збитки від ДТП (у грн), що сталися у вечірні сутінки в проміжку часу ∆t за рік, що передує переходу на більш раннє ввімкнення освітлення;

K – коефіцієнт прогнозу, середній за 3–5 років, що відображає тенденцію до зменшення (збільшення) кількості ДТП в проміжку часу ∆t;

P – імовірність зменшення річної кількості ДТП в проміжку часу ∆t у разі запровадження більш раннього ввімкнення освітлення, дорівнюватиме в середньому 0,3.

Перевірка за наведеною формулою засвідчила, що ввімкнення освітлення потрібно здійснювати за горизонтальної освітленості, що дорівнює 20 лк для міст з населенням до 500 тис. чол., а для міст з населенням понад 1,5 млн чол, доцільним є ввімкнення освітлення за 30 лк.

Загалом за чотирипровідної системи мереж ЗО на магістральних вулицях великих і найбільших міст доцільно застосовувати таку послідовність увімкнення (вимкнення) світильників:

  1. Увімкнення світильників, розміщених у найнебезпечніших місцях, у вечірні сутінки за Екр=32 лк;

  2. Увімкнення всіх світильників за Е=25 лк;

  3. Вимкнення 2/3 або половини світильників в черговому режимі (світильники в небезпечних місцях повинні залишатися ввімкненими);

  4. Увімкнення усіх світильників о 6-й годині ранку відповідно до зростання інтенсивності руху транспорту і пішоходів;

  5. Вимкнення 2/3 або половини світильників за Екр = 46 лк;

  6. Вимкнення всіх світильників за Е = 60 лк.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]