Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив. право Том 1.doc
Скачиваний:
447
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
3.98 Mб
Скачать

3. Цивільне законодавство

Домінуюче місце у системі джерел цивільного права належить законам та іншим правовим актам, які отримали назву цивільне законодавство.

Терміни „цивільне законодавство” чи «позитивне право» розглядаються у широкому і у вузькому сенсі. В вузькому охоплюють лише ті нормативні акти, які називаються законом. Вони є домінуючими за обсягом у правовій державі. В широкому сенсі це – всі писані і прийняті у встановленому порядку й підтримувані примусовою силою держави різні за силою нормативні акти.

В ст. 4 ЦК вказано, що основу цивільного законодавства України становить Конституція України. До актів цивільного права віднесено як ЦК, інші закони України, які приймаються відповідно до Конституції України та ЦК, правові акти Президента України, постанови КМ, нормативно-правові акти інших органів державної влади України.

Конституція України проголосила принцип верховенства права: право є первинним, а закон – похідним від права. Якщо закон суперечить праву, то він повинен бути визнаний неконституційним, а порушене на підставі такого закону право – поновлене.

Норми цивільного права за їх юридичною силою складають певну ієрархію. Чим більше юридична сила нормативного акту, тим вище його місце у цій ієрархії. Його норми превалюють над аналогічними за змістом нормами нижчих за юридичною силою нормативних актів. При колізії норм права, які регулюють одні і ті ж самі відносини, застосовується норма більш вищого за силою нормативного акту.

Норми цивільного законодавства є диспозитивними та діють постільки поскільки учасники правовідносин не внесли в них певні корективи та врахували: власний охоронюваний законом інтерес, свої волевиявлення у формі договору або іншого правочину, довірчі стосунки між ними, застосували підвищені гарантії охорони їх прав, ускладнили їх додатковими умовами. Це стосується правочинів і насамперед договорів. Водночас, диспозитивна норма має застереження (клаузулу) “якщо договором або законом не встановлене інше”. Це дозволяє ускладнювати чи спрощувати відносини.

Наявність у законодавстві імперативних норм стабілізує правовідносини, надає однозначності правовому режиму його об’єктів, визначеності правового становища їх учасників, єдності застосування наслідків порушення вимог норм цивільного права.

Чинне цивільне законодавство побудоване на ідеї деталізації врегульованих ним правовідносин. Якщо в Конституції України ці відносини визначено в загальному ембріональному рівні, то в ЦК вони змодельовані більш чіткіше, а в спеціальним нормативним актах конкретизовані та деталізовані. Тож якщо є загальна і спеціальна норма – застосовується саме спеціальна.

При визначенні сутності цивільного законодавства виходять з його системності і того, що воно є системою нормативних актів. В системі цивільного законодавства слід розрізняти два блоки нормативних актів: закони і підзаконні акти. До перших відносяться лише ті з них, які прийняті у встановленому порядку ВР України, або їм через імплементацію в національне законодавство надана форма закону. Це Конституція України, кодифіковані закони, поточні закони, ратифіковані закони, екстраординарні акти законодавчого рівня. Так, ЗУ від 19 грудня 1992 р. КМУ були делеговані повноваження видавати декрети у сфері законодавчого регулювання відносин власності, підприємницької діяльності, кредитно-фінансової системи

Підзаконні акти як елементи структури цивільного законодавства характеризуються їх ієрархічною залежністю від законів і органу, який їх прийняв, явною чи скритою відомчою позицією та інтересом.

В цивільному праві розрізняють загальний (генеральний) кодекс – ЦК як основний акт цивільного законодавства (п.1 ч.2 ст.4 ЦК), та підгалузеві кодекси, що врегульовують окремі відносини комплексного характеру: Житловий, Земельний, Повітряний, Сімейний, Кодекс торгівельного мореплавства. У зв’язку з цим важливо пам’ятати золоте правило: “Якщо одні і ті ж відносини врегульовано загальною і спеціальною нормою права, то застосовується спеціальна”. Якщо ж спеціальної норми нема, а є лише загальна, то застосовується загальна норма. Якщо загальна норма більш прогресивна чим спеціальна і прийнята пізніше, то застосовується загальна норма. Інколи виникає необхідність застосування загальної і спеціальної норми права одночасно. У такому разі прийнято говорити про субсидіарне застосування норм права.

При застосуванні норм права слід мати на увазі, що склалось так, що приватне право України стало дуалістичним: поряд із ЦК прийнято ГК, яким особливо врегульовані приватні відносини у сфері господарювання. Навіть при тому, що у ГК України вказано на господарські правовідносини все одно більшість з них є майновими.