Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
521.04 Кб
Скачать

Цивільне право

  1. Поняття і предмет цп

ЦП – система норм права, що регулює особисті немайнові та майнові відносини, які виникають між суб'єктами (фізичними чи юридичними особами) і засновані на юридичній рівності, вільній волевиявленні й майновій самостійності їх учасників.

Предмет – це особисті майнові і немайнові відносини. Особисті немайнові відносини – виникають між суб'єктами Ц. П. з приводу нематеріальних благ і при цьому тісно пов'язані з особистістю його власника. (- пов'язані з майновими. Це відносини, об'єктом яких є твори науки, літератури, мистецтва, винаходи, раціоналізаторські пропозиції й т.д. (ст.420 ЦК України) Зв'язок з майновими відносинами визначається, можливістю одержання винагороди за використання цих творів; - не пов'язані з майновими Вони містять у собі захист честі, достоїнства, ділової репутації й деякі інші відносини); Майнові відносини – виникають між суб'єктами Ц. П. з приводу матеріальних благ. (У статиці:А) право власності;Б) права на чужі речі (сервітут, эмфитевзис, суперфиций);В) інші відносини, пов'язані зі знаходженням матеріальних благ у певного суб'єкта Ц.П.; У динаміці:А) зобов'язання (договірні, позадоговірні);Б) спадкування;В) інші відносини, пов'язані з переходом матеріальних благ від одного суб'єкта Ц.П. до іншого)

Майно: Речі – предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов'язки; Гроші та цінні папери. Їхня цінність у цивільному обороті обумовлена номінальною вартістю; Майнові права вимоги. Наприклад, право вимоги внеску у кредитну установу.

  1. Метод цивільного права, його особливості.

Метод ЦП - комплекс способів, засобів та прийомів, за допомогою яких право здатно впливати на особисті немайнові та майнові відносини.

Елементи: Юридична рівність учасників – один суб'єкт не повеліває іншим, вони майново незалежні і самостійні, для них існує рівність міри цивільно-правової відповідальності; Диспозитивність – можливість для учасників самостійно та вільно, без сторонніх вказівок здійснювати свої цивільні права, вибирати вид правовідносин та умови участі у них, контрагентів тощо;

Ініціативність у формуванні і реалізації цивільних правовідносин цивільні правовідносини встановлюються, здійснюються, розвиваються, перш за все, через бажання самих учасників, які виявляють зацікавленість у цьому встановленні, розвитку і здійсненні; Майновий характер мір юридичної відповідальності полягає у тому, що невигідні наслідки у разі настання цивільно-правової відповідальності зазнає не особисто боржник, а дія направлена на його майно або на майно інших осіб (наприклад, опікуна); Компенсаційний характер відповідальності припускає, що за заподіяний збиток наступає повна компенсація, покликана відновити невигідні наслідки потерпілого; Захист цивільних прав здійснюється, переважно, в судовому порядку полягає в наданні можливість кожному звернутися до суду за захистом особистого немайнового або майнового права чи інтересу

Наявність самостійного предмету й методу дозволяє стверджувати, що цивільне право є галуззю права, а крім цього - відмежувати цивільне право від інших галузей права. Галузь права — відносно самостійна сукупність юридичних норм, яка регулює якісно однорідну сферу (рід) суспільних відносин специфічним методом правового регулювання.