Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
002_IR2.doc
Скачиваний:
391
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Зміст програми курсу «екологія»

ВСТУП

Необхідність формування нової екологічної ідеології на сучасному етапі розвитку людства. Роль та значення екологічної освіти та виховання. Формування екологічної етики та моралі. Екологічна культура.

Тема 1 Предмет, завдання та значення екології

Визначення, предмет, завдання і значення екології. Історичний нарис виникнення, становлення та розвитку екології як науки. Сучасний стан та структура екології, її зв’язок з іншими дисциплінами, роль у житті суспільства.

Основні методи та напрями екологічних досліджень.

Основа сучасної екології – вивчення модельної системи «Людина – економіка – біота – середовище». Системні закони макроекології та їх зв’язок із постулатами Б. Коммонера.

Тема 2 Наукові засади раціонального природокористування

2.1. Основні терміни та поняття екології

Екологічні фактори та їх класифікація. Характеристика абіотичних і біотичних факторів. Пристосування живих організмів до змін умов НПС.

Поняття і структура популяції. Статева, вікова, генетична, просторова та екологічна структури. Розмір і динаміка чисельнос­ті популяції. Популяція як об’єкт використання, моніторингу та управління.

2.2. Угруповання та екосистеми

Синекологія – наука про екосистеми.

Визначення екосистеми. Склад і функціональна структура екосистем: автотрофи та гетеротрофи. Основні процеси в екосистемі. Харчові ланцюги та трофічні рівні. Потоки речовини та енер­гії в екосистемах. Стабільність і розвиток екосистем.

Біосфера. Основні функції біосфери: газова, концентраційна, окислювально-відновлювальна та інформаційна. Потоки енергії у біосфері. Правило 10-ти % та 1-го %. Біотичний круг.

Вчення В.І. Вернадського про біосферу. Етапи еволюції біосфери.

Основні екологічні закони.

2.3. Поняття про природокористування

Періоди антропогенного впливу на НПС. Взаємозв’язок мак­роекономіки та макроекології: залежність економіки від ресурсів біосфери. Природні ресурси та їх класифікація. Принципиприродокористування. Основні джерела забруднення довкілля. Глобаль­ніекологічні проблеми сучасності.

ТЕМА 3 ЕКОЛОГІЧНИЙ МОНІТОРИНГ І СИСТЕМА ЕКОЛОГІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

Екологічна безпека територій, екосистем та людини: поняття та принципи. Екологічно прийнятний ризик: оцінка, зіставлення та управління.

Основні види екологічного моніторингу. Збір, накопичення та аналіз екологічної інформації.

Поняття про екологічне нормування. Нормативні показники забруднення повітряного середовища, водних об’єктів та земельних ресурсів (ГДК, ГДВ, ГДС, ГДЕН, ТПВ, ТПС, МДР, ОБРВ). Санітарно-захисні зони. Кризисні екологічні ситуації.

Тема 4 Техноекологія. Сучасні види науково-практичної діяльності в галузі охорони НПС

Екологічна технологія та її завдання. Очищення газодимових викидів. Очищення промислових і комунальних стоків. Основні напрями безвідходних технологій.

Екологічна паспортизація виробничих об’єктів. Екологічна експертиза та її типи: державна, громадська, наукова.

Екоменеджмент та екологічний маркетинг. Екологічний аудит. Екоінжиніринг.

Тема 5 Економічний механізм управління природокористуванням та охороною НПС

Економіка природокористування: означення, складові та основні завдання. Економічна оцінка природних ресурсів.

Екологічні податки:

    • податки за викиди полютантів у атмосферне повітря;

    • податки за скиди у водні об’єкти;

    • податки за розміщення відходів на земельних угіддях.

Фонди охорони НПС: державний та місцеві.

Досвід економічно розвинених країн у сфері екологічного оподаткування та оцінки економічних збитків.

Тема 6 Економічна та соціальна ефективність природоохоронної діяльності

Розрахунок економічних збитків від забруднення природного середовища. Види збитків.

Економічна і соціальна ефективність природоохоронних заходів. Методика визначення природоохоронних затрат.

Основні еколого-економічні принципи природоохоронних заходів.

Тема 7 Світовий досвід і міжнародне співробітництво у сфері охорони НПС

Міжнародна діяльність у галузі збереження біосфери і цивілізації. Програми охорони навколишнього середовища. Основні міжнародні і громадські екологічні організації та рухи. Концепція стійкого розвитку (конференція ООН у Ріо-де-Жанейро, 1992 р.). Принципи екорозвитку. Участь України у міжнародному співробітництві у галузі охорони довкілля.

Тема 8 Екологічні проблеми України

Сучасний стан природного середовища України. Причини виникнення і розростання екологічної кризи. Наслідки аварії на ЧАЕС. Стан природних ресурсів в Україні.

Характеристика екологічних умов Полісся, Придніпров’я, Донбасу, Прикарпаття, Карпат і Закарпаття, Причорномор’я, Кри­му, Чорного та Азовського морів (за матеріалами рефератів).

Тема 9 Державне управління у галузі охорони природи. Екологічне право

Державне управління у галузі охорони природного середовища та раціонального природокористування. Спеціально уповноважені органи в галузі охорони НПС та раціонального викорис­тання природних ресурсів. Функції Міністерства екології та природних ресурсів України.

Екологічне право. Законодавчі та нормативні акти про охорону довкілля.

Основні принципи комплексного Закону України «Про охорону НПС». Екологічні права та обов’язки громадян України. Відповідальність за екозлочини.

Тема 10 Екорозвиток та екологізація економіки

Екологізація економіки: суть та основні складові. Екологізація основних галузей народного господарства. Збалансоване використання і відновлення природних ресурсів.

Люди загинуть від невміння користуватися силами природи та незнання справжнього світу...

Напис на піраміді Хеопса

Тема 1 Предмет, завдання та значення екології

План

    1. Вступ.

    2. Екологія: означення, мета і завдання.

    3. Напрями екологічних досліджень.

    4. Основні методи екологічних досліджень.

    5. Основа сучасної екології – вивчення модельної системи: “Людина – економіка – біота – середовище”.

    6. Системні закони макроекології (аксіоми Б. Коммонера).

Література

  1. Авраменко Н.Л. Екологія: навч. посіб. / Н.Л. Авраменко, С.Я. Цимбалюк / держ. податк. адмін. України, Нац. ун-т держ. податк. служби України, каф. техноген.-екол. безпеки. – Ірпінь: Нац. ун-т ДПС України, 2009. – 252 с.

  2. Буджак В.В. Основи загальної екології : опорний конспект лекцій, тестові завдання: [навч. посіб. для необіол. спец. вищ. навч. закл.] / В.В. Буджак, А.Г. Должицька, У.В. Легета / М-во освіти і науки України, Чернів. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича. – 3-є вид., випр. і доповн. – Чернівці: Місто, 2009. – 151 с.

  3. Василенко Л.Б. Екологія : навч.-метод. посіб.: [у 2 ч.] / Л.Б. Василенко. – Х.: Скорпіон, 2009. – Ч. 1. 2009 – 78 с.

  4. Гайнріх Д. Екологія : dtv-Atlas. / Д.Гайнріх, М.Гергт; наук. ред. пер.: В.В. Серебряков; [пер. з нім. В.І. Лахно]. – К.: Знання-Прес, 2008. – 287 с.

  5. Гандзюра В.П. Екологія: [навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл.] / В.П. Гандзюра. – 2-е вид., переробл. і допов. – К.: Сталь, 2009. – 375 с.

  6. Дейнека О.Г. Екологія: навч. посіб. / О.Г. Дейнека, Т.М. Омельченко, В. В. Ніяковський / Укр. держ. акад. залізн. трансп. – Х.: УкрДАЗТ, 2008. – 197 с.

  7. Екологія : навч. посіб. / М. О. Клименко [та ін.]; за ред. М. О. Клименка / М-во освіти і науки України, Нац. ун-т вод. госп-ва та природокористування. – Рівне: НУВГП, 2008. – 403 с.