Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БПТ-11 экзамен.docx
Скачиваний:
159
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
12.6 Mб
Скачать

1.Обробка застібок верхнього одягу.

2. Професійна майстерність, її критерії.

3.Характеристика типової конструкції будови жіночої спідниці.

4.Епоха Європейського Відродження.

5.Психологія виховання і самовиховання.

1.

Жакет, сукня на підкладці

2.Одним із основних завдань виробничого навчання є формування в учнів основ професійної майстерності в галузі певної професії, які характеризуються такими критеріями:

1. Якість навчально-виробничих робіт;

2.Продуктивність праці;

3.Застосування раціональних прийомів праці, а також способів праці передовиків і новаторів виробництва;

4. Вміння виконувати роботу з використанням сучасної техніки і технології;

5.Виробнича самостійність;

6.Ефективне застосування теоретичних знань для вирішення виробничих завдань;

7. Творче ставлення до праці;

8. Культура праці;

9. Дотримання правил БП.

Під керівництвом майстра ВН учні повинні оволодіти основами професійної майстерності відповідно до даних вимог. Досягти цих результатів можна при органічному поєднанні процесу навчання, виховання і розвитку учнів. Тобто в процесі виробничого навчання повинні реалізовуватись дидактична, виховна, розвиваюча цілі. Ці цілі здійснюються в тісному взаємозв’язку, тобто питання й розвитку учнів необхідно розглянути в єдності з питанням навчання на відповідних етапах.

Цілі виробничого навчання

Дидактична

Виховна

Розвиваюча

Навчальна

Навчально-виробнича

3. Форма поясного одягу визначаеться силуетом та членіннями. Форма і розміри основних деталей залежать від крою одягу, який визначае загальну характеристику конструкції побудови одягу. До основних деталей одягу належаль: в брюках – передня та задня половинка брюк; в прямій класичній спідниці, що частіше за все приймаеться за основу – передня та задня половинка спідниці. Конструктивні або антропометричні точки – різко виділені на поверхні тіла точки, які утворені кістковими виступами чи западинами або жировими відкладеннями. Задопомогою цих точок легко визначити розмірні ознаки.

Основними конструктивними точками при побудові поясного одягу є:

  • центр талії спереду – на самому вузькому місці фігури по лінії талії;

  • точка виїмки талії – на найбільшій глибині збоку на лінії талії;

  • найбільша випуклість черева – посередині фігури в місці найбільшої випуклості;

  • центр колінної чашечки – виступ коліної кістки;

Також користуються деякими конструктивними поясами:

  • Тальовий – місце найбільш поширеного з”еднання одягу; знаходиться на рівні талії.

  • Стегенний – один з основних при проектуванні поясних виробів; проходить через виступаючі точки стегон.

  • Сідничний – або так звана підсіднична складка; використовуеться для проектування білизни, шорт.

  • Колінний - проходить через колінну антропометричну точку; використовуеться для визначеня довжини виробу.

  • Гомілковий – проходить по середені гомілки; використовуеться для взначення ширини трикотажних виробів, при побудові брюк, що щільно прилягають до ноги.

  • Надступневий – також використовуеться для визначення ширини виробу на цьому рівні.

4.Епоха Відродження — період в історії культури Західної Європи, який почався в Італії в кінці XIII століття, зайняв в більшості європейських країн XIV—XVI ст., а в Іспанії та Англії тривав до початку XVII століття. Термін «Відродження» першим почав вживати ДжорджоВазарі — італійський художник XVI століття, учень Мікеланджело і перший дослідник сучасного йому мистецтва, автор книги «Життєписи найбільш знаменитих живописців, ваятелів і зодчих». Вінхотівпідкреслитицієюназвоюособливийінтерессвого часу до античності, відновленняїїтрадицій. Середвченихтриваютьдискусії про основніриси, сферипоширення, періодизаціюкультуриВідродження. Середіншихобговорюється, зокрема, і питання про те, чи є Відродженнясутоєвропейськимявищем (можназустрітиміркування про китайське, японськеВідродженнятощо).

За своїм характером епохаВідродження (абоРенесанс) є перехідною. З нею пов'язанийважливий перелом в культурному розвитку: кінецьпануваннясередньовічноїкультури і початок формуваннякультури Нового часу. Відомийвчений Б. Р. Віппер так визначив суть Відродження:

«ЕпохаВідродження, одна з найбільшцікавих і повноціннихепох в історіїлюдства, цесинонімособистоїсвободи, досконалості у мистецтві, краси в житті, гармоніїфізичних і духовнихякостейлюдини… Ренесансбув не стійкою і спокійною, а бурхливою і суперечливоюепохою. Ренесанс — цеперіодстановленнябуржуазного суспільства, період, коли спадаютьоковисередньовічного укладу, але обмежуючіумовикапіталістичногосуспільстваще не встиглиоформитися».