Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtomobilka_shpori.docx
Скачиваний:
908
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
178.31 Кб
Скачать

98. Роботи, які виконує водій по базовому шасі пожежного автомобіля під час технічного обслуговування при пожежі або навчанні.

ЩТО:

- перевірити зовнішнім оглядом та вдарянням молотком по деталях кріплення стан ресор, підресорників, реактивних штанг, затяжку гайок стрем’янок.

ТО-1:

- перевірити кріплення ресор, підресорників, реактивних штанг, кронштейнів задньої підвіски:

- перевірити і, якщо необхідно, закріпити стрем'янки; -перевірити і, якщо необхідно, відрегулювати підшипники маточин коліс;

- виконати змащування пальців ресор, реактивних штанг, шкворнів поворотних цапф мастилом Літол-24.

ТО-2:

- перевірити зовнішнім оглядом стан балки переднього моста:

-перевірити і при необхідности, відрегулювати сходження передніх коліс;

-усунути осьове переміщення балансирної підвіски; -замінити масло в маточинах балансирної відвіски (масло, що заливають в трансмісію);

СО :

- один раз на рік змащують листи ресор графітним мастилом;

-один раз на рік замінити рідину в амортизаторах АЖ-12Т

99. Роботи, які виконує водій по базовому шасі пожежного автомобіля під час технічного обслуговування при поверненні з пожежі (навчання).

КО:

- перевіряється стан коліс і тиск повітря в шинах.

ЩТО :

- перевірити ступінь нагріву маточин коліс, очистити колеса від бруду.

ТО-1:

- перевірити кріплення, і при необхідності, підтягнути гайки кріплення коліс.

ТО-2:

- перевірити, і при необхідності, відрегулювати затягування підшипників маточин.

Через одне ТО-2 маточин промити, перевірити стан підшипників і закласти мастило Літол-24

100.Заміна масла в коробках передач і ведучих мостах автомобілів. Проводити заміну трансмісійного масла в коробці передач (КПП) і редукторі заднього моста рекомендується кожні 35 000 км. пробігу або після трьох років експлуатації автомобіля. Також, можна порадити перевірити рівень і стан трансмісійного масла відразу після покупки б/у автомобіля.

Масло слід замінити, якщо: масло в картері КПП і редукторі рівня, що нижче рекомендується, в маслі присутній сріблястий пил (саме пил, якщо в маслі Ви виявите металеві крупиці, то міняти масло вже, найшвидше, пізно і треба готується до серйозного ремонту), колір масла чорний або кавовий (що може свідчити об руйнування присадок в маслі або попадання в масло води). І, звичайно ж, заміну масла і в КПП, і в редукторі заднього моста можна провести своїми силами!

Заміну трансмісійного масла в редукторі і КПП краще всього проводити в один час і відразу після поїздки (не менше 5 км., щоб масло прогрілося). Плюс, зразу можна купити 3 літри масла 80w90 – 1.3 літра в редуктор і 1.4 літра в КПП і ще залишиться на мастило замків і тому подібне.

Заміну масла краще проводити на оглядовій ямі або естакаді. І головне, про що хочеться сказати відразу. Проблему може викликати етап заливки масла в редуктор заднього моста і, особливо, в коробку передач. Для цього краще всього підійде маслений нагнітач (фото 1) або важіль тавотніца. Але, оскільки цих пристосувань може не виявитися під рукою, можна їх замінити великим пластмасовим шпріцом плюс еластична трубка щільно одягнена на його кінець.

Ще, для заливки масла в КПП можна використовувати конструкцію – довгий гумовий шланг (один кінець шланга в КПП, другий виводиться вгору в моторний відсік) і лійка (вставляється в кінець шланга який виведений в моторний відсік). Єдиний мінус такого способу – необхідне масло прогріти або проводити заміну в літній період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]