Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtomobilka_shpori.docx
Скачиваний:
908
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
178.31 Кб
Скачать

47. Основні несправності стартера: ознаки, причини, способи виявлення і усунення.

До несправностей стартера належать: • ослаблення кріплення підвідних проводів; • спрацювання або забруднення щіток і колектора; • окиснення контактів вмикача; • обрив або замикання в обмотках; • спрацювання деталей муфти вільного ходу та зуб'їв шестірні.

Зазначені несправності призводять до того, що стартер не працює зовсім або не розвиває потрібних частоти обертання й потужності,

його шестірня не з'єднується із зубчастим вінцем маховика.

Ослаблені проводи слід закріпити, забруднений колектор — протерти ганчіркою, змоченою бензином, або зачистити скляною шкуркою, спрацьовані щітки — замінити новими. Для усунення решти несправностей стартер знімають, розбирають і провадять відповідний ремонт.

48. Основні несправності приладів освітлення і сигналізації: ознаки, причини, способи виявлення і усунення. Вимоги до технічного стану зовнішніх світлових приладів.

Ці прилади мають особливе значення для забезпечення безпеки дорожнього руху, тому за їхньою справністю треба стежити постійно.

Зовнішні ознаки несправностей приладів освітлення: • неповне розжарювання ламп; • періодичні блимання ламп або повна відсутність освітлення.

Причини несправностей :

/ порушення електричного контакту між лампою та патроном унаслідок окиснення;

/ нещільне прилягання проводів, обрив їх або коротке замикання на масу;

/ підгоряння й окиснення контактів перемикачів світла;

/ перегоряння волосків ламп і плавких запобіжників.

Відсутність контакту або обрив проводу в колі якого-небудь споживача визначають за допомогою переносної лампи. Один її провід

треба приєднати до маси, а інший — по черзі до місць приєднання проводки, починаючи від джерел струму до споживача. Порушення контакту або обрив буде на тій ділянці кола, на початку якої лампа світиться, а в кінці — не світиться. Контакт у місцях з єднань відновлюється зачищенням стичних поверхонь і підтягуванням кріплень, обрив — з'єднанням проводів із наступним пропаюванням місця з'єднання.

Коротке замикання супроводжується істотним збільшенням сили струму в колі, що призводить до пошкодження ізоляції проводів і перегоряння плавких запобіжників. Місце замикання виявляють оглядом кола. Пошкоджені проводи слід обмотати ізоляційною стрічкою.

• Перегорілий запобіжник можна заміняти тільки після усунення замикання.

Шукаючи місце короткого замикання, якщо його не можна виявити візуально, замість перегорілого запобіжника треба ввімкнути

контрольну лампу й від'єднати від кола окремих споживачів (починаючи з найбільш віддалених від джерел струму), яких захищає даний запобіжник. Коли вимикається споживач, в якому є замикання, контрольна лампа гасне. Окиснені контакти перемикачів треба зачистити, перегорілі лампи замінити.

49. Основні несправності зчеплення та його привода: ознаки, причини, способи виявлення і усунення.

Основні ознаки несправності:

• пробуксовування; • неповне вимикання, • ривки під час зрушування з місця; • шум у зчепленні під час руху; • заїдання педалі;

• підтікання рідини в з'єднаннях привода зчеплення.

Пробуксовування зчеплення може відбуватися через:

/ обмеження вільного ходу педалі внаслідок неправильного регулювання або спрацювання фрикційних накладок;

/ замаслення фрикційних накладок веденого диска.

При цьому крутний момент від двигуна передається не повністю, погіршується розгін автомобіля, сповільнюється зрушення з місця, а в разі великого пробуксовування автомобіль залишається нерухомим, навіть якщо передачу ввімкнено й педаль зчеплення відпущено.

Щоб усунути несправність, треба перевірити вільний хід по центру площадки педалі

Вільний хід створюється завдяки зазорам у деталях підвіски педалі, між штовхачем і поршнем головного циліндра, між підп'ятником та витискною п'ятою

Якщо після регулювання вільного ходу педалі зчеплення пробуксовує, то його треба зняти, промити або замінити накладки веденого диска

Неповне вимикання зчеплення супроводжується шумом і скреготом зуб'їв муфт синхронізаторів об зубчасті вінці шестерень при вмиканні передач і є наслідком:

/ збільшеного вільного ходу педалі зчеплення;

/ потрапляння повітря в гідропривод.

Для усунення несправності треба перевірити вільний хід педалі зчеплення й у разі потреби відрегулювати його

Якщо педаль переміщується з малим опором («провалюється»), то це свідчить про потрапляння в гідропривод повітря, яке необхідно видалити таким чином:

• заповнити бачок гідропривода рідиною до нормального рівня;

• очистити клапан випускання повітря від бруду;

• зняти захисний ковпачок;

• надіти на клапан шланг і занурити його у склянку з рідиною, що заливається в привод;

• затримати педаль в натиснутому положенні й закрутити клапан;

• зняти шланг і долити в бачок рідину до нормального рівня.

Ривки під час зрушування з місця можуть бути наслідком:

/ спрацювання веденого диска;

/ задирок на поверхні дисків.

Зчеплення в цьому разі ремонтують.

Шум у зчепленні з'являється внаслідок:

/ перекосу (биття) натискної п'яти;

/ спрацювання витискного підп'ятника.

В цьому разі зчеплення підлягає ремонту.

Заїдання педалі в натиснутому положенні можливе через поломку або від'єднання відтяжної пружини педалі, яку слід замінити новою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]