Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом 1.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
476.88 Кб
Скачать

4.2. Аналіз небезпечних і шкідливих факторів умов праці в організації

Небезпечні об’єкти на ТОВ "Цемент". Територіальним управлінням Держгірпромнагляду по Одеській обл. було ідентифіковано потенційні об'єкти підвищеної небезпеки на ТОВ "Цемент", що представлені на рис. 10.

Рис. 10. Потенційні об'єкти підвищеної небезпеки на ТОВ "Цемент"

В результаті перевірки Держгірпромнагляду по Одеській обл. сумарна маса небезпечних речовин на підприємстві не перевищує норматив маси небезпечних речовин, встановлений ДНАОП 0.00-8 - 21-02, для об'єктів підвищеної небезпеки. На підставі цього, вищевказані потенційно небезпечні об'єкти не є об'єктами підвищеної небезпеки ДНАОП 0.00-8 - 21-02.

Але у разі зміни умов виробництва, номенклатури небезпечних речовин або їх кількості, підприємство зобов’язане провести в шести місячний термін повторну ідентифікацію.

Потенційно небезпечні об'єкти ТОВ "Цемент" - заводський газорозподільній пункт, котельня на газовому паливі, печі випалювання клінкеру, сушильна піч - входять до складу технологічного комплексу з виготовлення цементу.Автозаправна станція призначена для забезпечення пальним технологічного транспорту підприємства.

Потенційно небезпечні речовині - природний газ метан, бензин та дизельне пальне, надходять із зовнішніх джерел та постійно зберігаються і використовуються у межах території підприємства.

Газорозподільній пункт призначений для зниження тиску газу та розподілу його по двох гілках живлення підприємства: котельні (перша гілка) та печей обпалювання и сушки (друга гілка). До його складу входить устаткування для регулювання тиску газу, вузол обліку спожитого газу, запобіжні клапани та відсічні пристрої.

Котельня на газовому паливі виконує допоміжну функцію - опалювання адміністративних та виробничих приміщень. До складу котельні входять котельні агрегати, система підготовки водопостачання, система регулювання тиску газу.

Печі обпалювання клінкеру, є основними технологічними апаратами виготовлення цементу, що призначені для температурної обробки сировини з метою отримання основного компоненту цементу - клінкеру. Усі технологічні операції автоматизовані та постійно відстежуються черговим оператором.

Сушильну піч призначено для висушування домішок до цементу. Керування процесом сушіння відбувається з поста оператора сушильної печі, що знаходиться у її приміщенні, та обладнання необхідними приладами.

Автозаправна станція ТОВ "Цемент" призначена для заправки технологічного транспорту підприємства. На території заправки постійно розташовані два контейнери з ємнісною місткістю 6м2 кожна, та паливними колонками (по одній у кожному контейнері). Одночасно зберігається не більше 3 тонни дизельного палива та 3 тонни бензину. Заправка автотранспорту здійснюється заправником у разі технологічної необхідності. Постійний обслуговуючий персонал на автозаправній станції не передбачений. Станція забезпечена усіма необхідними засобами протипожежної безпеки та знаходяться під наглядом державних наглядових організацій.

4.3. Безпека в надзвичайних ситуаціях на досліджуваному об’єкті

Загальні вимоги з електробезпеки на ТОВ "Цемент". За ступенем небезпеки та ураження людей електричним струмом приміщення на підприємстві підрозділяють на такі класи: без підвищеної небезпеки (відсутні ознаки як підвищеної, так і особливої небезпеки), з підвищеною небезпекою (присутня лише одна ознака підвищеної небезпеки) і особливо небезпечні приміщення (наявність хоча б однієї ознаки особливої небезпеки або одночасно двох чи більше ознак підвищеної небезпеки).

Доприміщень без підвищеної небезпекивідносяться сухі, з нормальною температурою, ізольованими підлогами, без пилу, що не мають або мають малу кількість заземлених предметів. Такими приміщеннями є контори, лабораторії, а також виробничі приміщення, що не мають ознак підвищеної або особливої небезпеки. Більша частина виробничих приміщень відноситься до особливо небезпечних як такі, що мають ознаку особливої небезпеки або два чи більше ознак підвищеної небезпеки. Роботи на відкритому повітрі прирівнюються до робіт в особливо небезпечних приміщеннях.

Усі роботи на електрообладнанні ведуться обслуговуючим персоналом не молодшим за 18 років, кваліфікація якого з техніки безпеки підрозділяється на п’ять груп.

До I групи відносяться особи, пов’язані з обслуговуванням електроустановок, але які не мають електротехнічних знань, чіткого уявлення про небезпеку електричного струму, персонал, що не пройшов перевірки знань правил ТБ (різноробочі, прибиральники, будівельні робітники, учні електромонтерів тощо).

До II групи відносяться особи, які мають елементарні знання щодо електроустановок, чітке уявлення про небезпеку електричного струму і наближення до струмоведучих частин. Друга кваліфікаційна група надається мотористам і прибиральникам електроустановок напругою вище 1 кВ, електромонтерам, електрослюсарям, зв’язківцям, особам неелектротехнічних спеціальностей, що постійно працюють з електроустановками.

До III групи відносяться особи, що мають елементарні знання з електротехніки, ознайомлення з улаштуванням і обслуговуванням електроустановок, знання загальних правил ТБ і допуску до робіт з електроустановками (надається електромонтерам, електрослюсарям, оперативному персоналу електростанцій і підстанцій, починаючим працювати інженерам і технікам).безпека надзвичайна ситуація праця

До ІV групи відносяться особи, що мають знання з електротехніки в об’ємі технікуму, повне уявлення про небезпеку під час роботи, знання правил ТБ, користування і випробування захисних засобів, що застосовуються в електроустановках (надається починаючим працювати інженерам і технікам, електромонтерам, оперативному персоналу електростанцій і підстанцій.

Пожежна безпека та протипожежний режим на ТОВ "Цемент". За ступенем пожежної небезпеки приміщень ТОВ "Цемент" відповідно до НАПББ.03.002-2007 відноситься до категорії В (пожежонебезпечний) [НАПББ.03.002-2007].

На ТОВ "Цемент" розроблені згідно з ГОСТ 12.1.004-91 (1999) - ССБТ "Пожежна безпека" інструкції з пожежної безпеки, затверджені керівництвом підприємства і погоджені з органами Держпожежнагляду [ГОСТ], а також:

організовано проведення занять з пожежно-технічного мінімуму;

організовані добровільні пожежні дружини та пожежно-технічні комісії відповідно до чинного Закону України "Про пожежну безпеку";

встановлено суворий протипожежний режим на території установи, в виробничих, адміністративних, складських приміщеннях ["Про пожежну].

Керівники усіх рівнів зобов’язані чітко знати і суворо дотримуватись вимог протипожежних норм і правил, забезпечувати справне утримання та постійну готовність наявних засобів гасіння, зв'язку та сигналізації.

На території заводу з метою запобігання пожеж категорично заборонено: куріння поза спеціально відведених місць; застосування відкритого вогню; проведення вогневих і газонебезпечних робіт без спеціального дозволу або наряду-допуску; використання іскроутворюючого устаткування, приладів та ручного інструменту; використання електрообладнання, яке не відповідає Правилам устрою електроустановок та Правилам технічної експлуатації електроустановок споживачів, а також нестандартних електронагрівальних приладів; захаращення сторонніми предметами і обладнанням проходів, проїздів, протипожежних розривів і шляхів евакуації; використання пожежної техніки, обладнання та первинних засобів пожежогасіння не за прямим призначенням [інструктажів на ТОВ "Цемент"].

Винні у порушенні Правил пожежної безпеки притягуються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної або кримінальної відповідальності.

З метою боротьби з виниклими пожежами та їх попередження на підприємстві організуються добровільні пожежні дружини (ДПД). У завдання ДПД входить гасіння пожеж на об'єктах, проведення профілактичних заходів щодо попередження їх виникнення, утримання в чистоті та справності пожежної техніки, обладнання та первинних засобів пожежогасіння.

Члени ДПД мають право на певні пільги та заохочення: забезпечуються бойовим одягом та спорядженням за нормами професійної пожежної охорони; передбачено страхування життя всього особового складу в розмірі, зазначеному чинним законодавством.

Усі працюючі на об'єкті зобов'язані чітко знати свої обов'язки на випадок пожежі і вміти користуватися первинними засобами пожежогасіння. Розміщувати їх слід в легкодоступних місцях, поблизу місць ймовірного застосування. Пожежні щити (стенди) встановлюються на території об’єкта з розрахунку один щит (стенд) на площу 5000 м2. До комплекту засобів пожежогасіння, які розміщуються на ньому, слід включати: вогнегасники - 3 шт., ящик з піском - 1 шт., покривало з негорючого теплоізоляційного матеріалу або повсті розміром 2х2 м - 1 шт., гаки - 3 шт., лопати - 2 шт., ломи - 2 шт., сокири - 2 шт.

На ТОВ "Цемент" приміщення обладнані наступними типами вогнегасників представленими в таблиці 30 [інструктажів на ТОВ "Цемент"].

Тип вогнегасника

Призначення

Параметри

Опис

Правила застосування

Час перезарядки

Хімічний пінний ОХПЮ

Гасіння загоряння і невеликих вогнищ пожежі, за винятком електроустановок під напругою

Ємність вогнегасника 8,7 л.

Продуктивність по піні 45 л.

Тривалість дії 60 с.

Довжина струменя піни 6 м.

Вогнегасник складається з сталевого балона з горловиною, закритою чавунною кришкою з прокладкою, запірного пристрою і капронового кислотного стакану.

Рукоятку повернути вгору до відмови й перевернути вогнегасник днищем вгору. Струмінь піни направити в осередок пожежі.

Щорічно

Вуглекислотні ОУ2.5.8

Гасіння загоряння різних речовин і установок під напругою. Непридатний для гасіння речовин, які можуть горіти без доступу повітря.

Маса вогнегасників із зарядом відповідно 7; 15; 20,7 кг.

Час дії 30, 35, 40 хв.

Довжина струменя 1,5; 2; 3,5 м.

Маса заряду 1.45; 3.55; 5.6 кг.

Вогнегасною речовиною є вугликислота, що знаходиться в балоні в рідкому і газоподібному вигляді. Вогнегасник являє собою стальний балон, в горловину якого вкручений вентиль з сифонною трубкою.

Відкрити запірний вентиль і направити розтруб в осередок горіння. Снігоподібна кислота має температуру 80 градусів, тому не можна торкатися до розтруба.

При зменшенні маси вогнегасника на 5% в порівнянні з паспортними даними вони підлягають підзарядці.

Порошкові вогнегасники

Можливість гасіння електроустаткування під напругою до 1000В.

Маса вогнегасника 1,85 кг.

Тривалість подачі вогнегасних речовин 612 с. Вогнегасна здатність А/21В

Містить подрібнені мінеральні солі з добавками, що перешкоджають злежуванню, утворенню комків і підвищують їх текучість

Устатковані запірними приладами, що забезпечують вільне відкривання і закривання.

5 років.

Таблиця 30

Забезпеченість ТОВ "Цемент" засобами гасіння пожеж [інструктажів на ТОВ "Цемент"]

З метою попередження працівників про виникнення пожару на ТОВ "Цемент" встановлено ручну систему пожежної сигналізації (система, в якій сигнал про пожежу може видаватися вручну), згідно ДБН. В2.5-13-98 "Пожежна автоматика будівель та споруд", ДБН. В.1.1-7-2002 "Пожежна безпека об’єктів будівництва", СНіП 3.05.06-85 "Електротехнічні пристрої" та "Правил устрою електропристроїв" [ДБН. В.1.1-7-2002, ДБН. В 2.5-13-98, СНіП 3.05.06-85].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]