Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mekhanika_2_Redaktsiya / ЗМ_модуль1.doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
18.36 Mб
Скачать

Якісні задачі Кінематика поступального руху

  1. Поїзд прибув з Харкова до Києва. Чи рівні шляхи пройшли при цьому локомотив і хвостовий вагон? Чи можна поїзд в цьому завданні розглядати як матеріальну точку?

  2. Простежите за програванням грамофонної платівки. Яка траєкторія руху голки: а) щодо мембрани; б) відносно платівки, яка обертається; в) щодо корпусу програвача?

  3. На залізниці між станціями встановлені кілометрові стовпи. Що вони указують: переміщення поїзда або пройдений ним шлях?

  4. Чи можна Місяць прийняти за матеріальну точку по відношенню до ракети, що стартує із Землі; по відношенню до тієї ж ракети, що зробила посадку на Місяці?

  5. З літака, що горизонтально летить, скинули пакет. Визначити траєкторію польоту пакету: а) щодо літака; б) щодо Землі.

  6. Як краще вести літак для посадки на палубу авіаносця: назустріч або по ходу руху авіаносця? Чому?

  7. Чи може людина, що знаходиться на рухомому ескалаторі метро, бути у спокої в системі відліку, пов’язаної із землею?

  8. Про яку швидкість (середньою чи миттєву) йде мова в наступних виразах: 1) спідометр на тепловозі показує 75 км/ч; 2) лісова пожежа розповсюджується із швидкістю 25 км/ч; 3) ракета досягла швидкості 7 м/с.

  9. Літак рухається: 1) з постійним прискоренням; 2) з постійною швидкістю. Назвіть вид кожного руху. Побудуйте графік прискорення для першого руху і графік швидкості для другого. Порівняєте графіки.

  10. Користуючись графіком прискорення дайте характеристику руху: 1) за перші дві секунди; 2) за третю секунду; 3) за подальші секунди руху.

  11. Чи можливий равносповільнений рух з початковою швидкістю, рівною нулю?

  12. У рівнозмінному русі швидкість в будь-які рівні проміжки часу змінюється на одне і те ж число одиниць швидкості. Чи можна стверджувати, що і шлях в цьому русі в будь-які проміжки часу змінюється на одне і те ж число одиниць шляху?

  13. Чи може тіло, що знаходиться в стані спокою, відразу перейти в рівномірний рух із швидкістю рівною ?

  14. Чи може графіком рівноприскореного руху бути парабола? Чому?

  15. Приведіть приклади рівноприскореного і рівномірного руху. Чи можна рівноприскореним вважати рух по колу з постійною по модулю швидкістю?

  16. Який вплив на політ кулі чинить вітер, якщо він дме по напряму її рухи? у протилежному напрямі і перпендикулярно напряму руху кулі?

  17. Коли довжина розгону літака при зльоті буде коротша: при русі за вітром або проти вітру?

  18. При стрибку з рухомого об’єкту, повернувшись обличчям у бік руху, слід відштовхуватися у зворотний бік з швидкістю, що найбільш наближається до величини швидкості руху об’єкта. Що цим досягається?

  19. Чому за інших рівних умов дальність польоту списа залежить від швидкості розгону метальника у момент кидання?

  20. Як рухається струмоприймач, розташований на даху вагону електропоїзда, відносно вагону; дротів?

  21. Автомобіль і комбайн рухаються прямолінійно, так що якийсь час відстань між ними не змінюється. Вкажіть, щодо яких тіл кожен з них знаходиться у спокої і відносно яких тіл вони протягом цього проміжку часу рухаються.

  22. Вперед або назад рухається рама велосипеда відносно верхньої частини колеса?

  23. Льотчик-спортсмен зумів посадити літак на дах легкового автомобіля. За якої фізичної умови це можливо?

Соседние файлы в папке Mekhanika_2_Redaktsiya