Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mekhanika_2_Redaktsiya / ЗМ_модуль1.doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
18.36 Mб
Скачать

Іі. Змістовий модуль 1

Кінематика матеріальної точки. Кінематика криволінійного та обертального руху матеріальної точки

Теоретичне ядро

Вступ в курс класичної механіки. Кінематика найпростіших механічних рухів.

ВСТУП ДО КУРСУ ЗАГАЛЬНОЇ ФІЗИКИ

Роль і педагогічні завдання курсу загальної фізики при підготовці вчителя. Організація вивчення фізики у ВНЗ.

Курс загальної фізики в університеті є основою фізичної освіти студентів, основною професійною дисципліною майбутнього вчителя фізики, фундаментом його професійної підготовки.

Курс загальної фізики формує у студентів уявлення про фізику як науку, що має експериментальну основу, знайомить з історією важливих фізичних відкриттів, створенням фізичних теорій, ідей і понять, показує вклад видатних вітчизняних і зарубіжних вчених у розвитку фізичної науки. Важливим завданням курсу загальної фізики є формування у студентів сучасного наукового світогляду, що дає можливість створити правильне уявлення про сучасну фізичну картину світу (ФКС).

Педагогічні завдання курсу загальної фізики.

І. Навчальна – фундамент професійної підготовки майбутнього вчителя:

а) формування основних фізичних понять, ідей та фізичних теорій.

б) історія важливих фізичних відкриттів.

в) експериментальне підтвердження основних фізичних законів та теорій.

ІІ. Виховна:

а) формування основ сучасного наукового світогляду, що дає правильне уявлення про сучасну ФКС.

б) формування експериментальних навичок в процесі виконання лабораторних робіт.

в) виховання навичок прикладного застосування теоретичних знань до розв’язування фізичних задач.

Предмет фізики та її завдання

Фізика поряд з іншими природничими науками вивчає об’єк­тивні властивості та явища матеріального світу, що оточують нас, тобто фізика – наука про природу. Природничі науки: хімія, біологія, астрономія, географія – вивчають різні, але конкретні явища та процеси живої і неживої природи, а також форми матерії та закони її руху. Термін «фізика» походить від гр. phisis – природа і ввів цей термін в науку древньогрецький мислитель і філософ Арістотель.

Видатний російський вчений – фізик С.І.Вавілов зазначив: «Фізика – одна з провідних фундаментальних наук про природу, що досліджує найпростіші властивості і найзагальніші закономірності всіх або багатьох явищ природи».

Таким чином, предметом фізики є вивчення найбільш загальних і найпростіших властивостей і форм руху матерії.

Сучасні уявлення про матерію, її сутність та форми існування.

Під терміном «матерія» розуміють все те, що реально існує поза нашою свідомістю і що може сприйматися нашими органами чуття безпосередньо або за допомогою приладів.

Сучасній науці відомо два види матерії – речовина та поле, які взаємопов’язані і здатні до взаємодії. Проте цим не вичерпуються наші уявлення про типи та форми існування матерії. Як відомо, матерія перебуває у вічному русі, що означає:

а) світ, що оточує нас, за своєю природою, матеріальний;

б) матерія – все те, з чого складається природа;

в) матерія вічна, нескінченна, невичерпна та здатна до саморозвитку, а об’єктивною формою існування є рух, простір і час;

г) форми руху матеріальних об’єктів найрізноманітніші і багато численні;

д) під рухом в загальному випадку розуміють будь-яку зміну, яка відбувається з матерією, починаючи від простого переміщення тіла в просторі і закінчуючи мисленням. Усі явища в природі є нічим іншим, як прояв різних рухів матерії. Рух є формою буття матерії; спокій має відносний характер, він є окремим видом руху.

Природничі науки: геологія, біологія, зоологія, астрономія та інші, вивчають різні, але конкретні і загальні види рухів як живої, так і неживої матерії.

Фізика вивчає найпростіші та найзагальніші форми її руху: механічні, теплові, електричні, світлові, внутрішньоатомні і ядерні матерії.

До найзагальніших властивостей матерії відносяться: інертність і гравітація, які притаманні як живим, так і неживим матеріальним об’єктам природи.

Підсумовуючи вищесказане, можна зробити висновок:

Фізика вивчає будову (структуру) неживої матерії та найбільш загальні та найпростіші властивості і форми її руху.

Фізика – одна з провідних фундаментальних природничих наук, предметом якої є вивчення найпростіших і разом з тим найбільш загальних закономірностей явищ природи, властивостей і форм руху неживої матерії.

Як відомо, матерія існує і рухається в просторі та в часі, що є формами існування матерії. Будь-яке явище в природі має ту чи іншу тривалість; відлік часу можливий завдяки змінам у природі. Зміни в природі відбуваються не тільки в часі, а й у просторі. Різні матеріальні об’єкти мають певну просторову протяжність. Згідно сучасним уявленням, простір і час взаємопов’язані, змінюються при переході з однієї системи відліку до іншої і залежать від матеріальних тіл та швидкості їх руху.

Отже, основними формами існування матерії є рух, простір і час. Виходячи з попереднього, можна представити наступну схему, що відображає сучасні уявлення про структуру та форми і способи існування матерії.

Соседние файлы в папке Mekhanika_2_Redaktsiya