Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНХ (Шиян Н.І.) / лек № 1 - 5. Автор Шиян Н.І..doc
Скачиваний:
259
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
691.2 Кб
Скачать

4. Структура шкільного курсу хімії.

Шкільний курс хімії поділяється на 3 розділи: основи неорганічної (8 – 10) класи), органічної (10 – 11 класи) та загальної хімії (11 кл.) Але в зв'язку з вдосконаленням системи освіти, зверненням більшої уваги на диференціацію навчання, структура шкільного курсу хімії змінюється. Зокрема вийшли нові експериментальні програми з хімії для середньої школи, де вивчення курсу хімії (основного) відбувається лише у 8 і 9 класах. У 8 класі вивчається неорганічна хімія в зміст якої введені нові поняття: про радіоактивність речовин та вплив радіаційного випромінювання на живі організми. Дещо зменшена кількість годин на вивчення хімічних елементів в систематичному курсі. В 9 класі вивчається органічна та загальна хімія. Загальна кількість годин на вивчення хімії значно зменшується. У 10 – 11 класах хімія вивчається лише в профільних класах.

Науковцями створені свої (В.Р. Ільченко) програми шкільного курсу. Основу цих програм становить формування цілісного природничо-наукового світорозуміння учнів. Адже у сучасній школі знання учням даються дуже розрізнені. У підручнику 5 кл. Віра Романівна наводить такий приклад: коли дитині, яка ніколи не бачила слона і нічого про нього не чула, зав'язати очі і підвести до слона і запитати, що таке слон, то якщо дитина поторкає рукою слона за ногу, вона скаже, що слон – це колона; якщо поторкає слона за хобот, скаже, що слон – це мотузка і т.п. А загальне уявлення про слона вона буде мати? Звичайно ні. Ось так і образ природи. Всі природничі науки вивчають природу але з різних сторін: хімія вивчає хімічні перетворення речовин, фізика – фізичні, біологія – живі організми. Але коли дитину після закінчення вивчення курсу фізики і хімії запитати, що таке атом, то вона буде відповідати у відповідності з тим, вчитель фізики чи хімії задав це запитання. Дітям здається, що атом, який вивчається в курсі хімії зовсім не той, що вивчається в курсі фізики. Після закінчення школи учні не мають цілісного уявлення про оточуючий світ. У певній мірі конкретні картини світу сформовані (фізична, хімічна і ін.), але не відбувається об'єднання їх в єдину систему. Ось тому в основу нових програм покладено принцип формування цілісного образу природи.

Починаючи з 5 класу учні вивчають новий предмет "Довкілля". В цьому предметі поєднані фізика, хімія, біологія, географія, астрономія. Предмет досить серйозний. Знання, які даються учням в цьому інтегрованому курсі мають високий теоретичний рівень. Зокрема, у 5 класі учні вивчають фізичні і хімічні явища, молекули і атоми, хімічні елементи, суміші і чисті речовини, хімічні перетворення речовин. Вода – розчинник. Поняття про розчини. Приготування розчинів з заданою масовою часткою речовини. Оксиди, кислоти, солі, луги. Хімічні реакції (сполучення, розкладу, заміщення).

6 клас: Будова атома. Уявлення про іони, електронні оболонки атомів хімічних елементів. Періодичний закон, періодична система. Метали та неметали, початкове уявлення про їх фізичні та хімічні властивості. Хімічні реакції металів з неметалами. Валентність хімічних елементів.

У 7 класі – 1 година на тиждень. Вивчається неорганічна хімія, даються основні поняття і поглиблюються одержані знання з курсу "Оточуючого світу". У 8 класі продовжується вивчення неорганічної хімії. В 9 класі – органічна хімія та тема "Основні теорії і закони загальної хімії (18 год.).