Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНХ (Шиян Н.І.) / лек № 1 - 5. Автор Шиян Н.І..doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
691.2 Кб
Скачать

Ключові групи компетентностей

Соціальні компетентності

(пов’язані з оточенням, життям суспільства, соціальною діяльністю особистості)

Мотиваційні компетентності

(пов’язані з внутрішньою мотивацією, інтересами, індивідуальним вибором особистості)

Функціональні компетентності

(пов’язані з сферою знань, вмінням оперувати науковими знаннями та фактичним матеріалом)

здатність до співпраці;

вміння розв’язувати; проблеми в різних життєвих ситуаціях;

навички взаєморозуміння;

активна участь;

соціальні й громадські цінності та вміння;

комунікативні навички;

мобільність (в різних соціальних умовах);

вміння визначати особисті ролі в суспільстві.

здатність до навчання;

винахідливість;

навички адаптуватись та бути мобільним;

вміння досягти успіху в житті;

бажання змінити життя на краще;

інтереси та внутрішня мотивація;

особисті практичні здібності;

вміння робити власний вибір та встановлювати особисті цілі;

лінгвістична компетентність;

технічна та наукова; компетентність

вміння оперувати знаннями в житті та навчанні

вміти використовувати джерела інформації для власного розвитку

вміння використовувати ІКТ тощо

Україна тільки стає на шлях визначення ключових компетентностей, тому цей перелік можна продовжити. Але вже зараз можна сказати, що саме з орієнтацією на компетентнісний підхід має відбуватися відбір змісту освіти в старшій школі.

2. Найважливіші принципи побудови шкільного курсу хімії.

Шкільний курс хімії будується на основі дидактичних принципів.

1. Принцип гуманізму – забезпечення пріоритету загальнолюдських цінностей і здоров’я людини, вільного розвитку особистості.

2. Принцип відповідності навчального матеріалу рівню сучасної науки. Але це не значить, що в шкільному курсі повинно бути відображено теоретичний рівень сучасної науки. Шкільний курс повинен показати лише ті напрямки, в яких розвивається сучасна наука. Найбільш фундаментальні відкриття завжди входили в шкільний курс хімії. Періодичний закон, теорія будови органічних речовин залишаються одними з найважливіших законів шкільного курсу. При відкритті нових законів, положень, теорій, шкільний курс повинен розширюватись. Але кількість годин на вивчення предмету залишається сталою, а в останні роки навіть зменшується. Щоб не перевантажувати курс хімії старі теорії входять до складу нових концепцій. Так наприклад теорія О.М. Бутлерова входить як вихідний принцип у сучасну теорію будови органічних речовин. Теоретичний і фактичний матеріал повинні знаходитись у відповідності. Будь-яке теоретичне положення повинно підтверджуватися фактами. Але при нагромадженні великої кількості фактів втрачається головне, а при їх недостатній кількості навчання стає формальним. У навчанні провідна роль повинна належати теорії і теорія повинна наближатися до початку вивчення курсу.

2. Принцип розвитку понять, тобто поступового поглиблення знань. Так на початку вивчення курсу хімії учні вивчають атомно-молекулярне вчення, потім у світлі Періодичної системи і будови атома, а пізніше вивчається електронна природа хімічних зв'язків, просторові уявлення (орг. хімія).

3. Принцип розподілу труднощів – це відбір і розподіл навчального матеріалу з урахуванням вікових і психологічних особливостей його засвоєння. Складність навчального матеріалу повинна зростати поступово. Провідні теорії шкільного курсу рівномірно розподілені за роками вивчення. Після теорії розміщений матеріал, який підтверджує і розвиває теоретичні знання. Пізнавальні можливості дітей зростають. і тому вивчення матеріалу переноситься на більш ранній час.

4. Принцип історизму – це показ в навчальному матеріалі, що досягнення сучасної хімії – це результат довгого історичного шляху її розвитку. Учні ознайомлюються із закономірностями процесу пізнання з тим, як здійснюються в науці відкриття, який внесок в розвиток в науки вносять вчені і т.п. Але не завжди потрібно вести учнів тими шляхами, якими йшла наука, втрачати час на запам'ятовування помилкових тверджень. Історичний підхід доцільний там, де формування знань в науці відповідає діалектиці пізнання. Так при вивченні періодичного закону у 9 класі спочатку вивчаються перші спроби класифікації хімічних елементів, потім трактування періодичного закону за Менделєєвим, а потім – сучасне формулювання періодичного закону. Історичний матеріал застосовують для мотивації навчання, для пробудження цікавості до предмету.

5. Принцип політехнізму визначає тісний зв'язок навчального матеріалу з життям, з підготовкою учнів до праці. Для оптимального вирішення цього принципу навчальний предмет повинен включати: основи хімічних виробництв; дані, які відображають зв'язок хімії з життям, науки з виробництвом, їх досягнення і напрямки розвитку; дані про хімізацію народного господарства; дані про охорону природи.